Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Regeerakkoord goud waard

Eerlijk? Had u vertrouwen in een goede afloop van de onderhandelingen voor een nieuwe regering? Zag u een kabinet ontstaan tussen VVD, CDA, ChristenUnie en D66? Met die enorme levensbeschouwelijke verschillen tussen Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers? Ik niet.

Nog minder rekende ik op een regeerakkoord met een positieve uitkomst voor de sport. Ik hield zelfs rekening met een financiële dreun. Er was in Den Haag immers het plan om een fors btw-tarief door te voeren binnen het amateurvoetbal. Dat zou een ramp zijn geweest. Daarom kan ik redelijk leven met de enige misser van dit regeerakkoord: de verhoging van het lage btw-tarief met drie procent.

Beperkte gevolgen

Natuurlijk is elke verhoging er één te veel, maar omdat de gevolgen beperkt zullen zijn, hoeven we hier ook niet al te ingewikkeld over te doen. Zo zal de maatregel, die pas in 2019 wordt ingevoerd, geen invloed hebben op de contributie (vrijgesteld van belasting) en het effect van de verhoging op de prijzen van producten in de kantine is gering. Een consumptie van twee euro gaat straks zes eurocent meer kosten. 

Het is het eerste kabinet dat de waarde van sport erkent voor een gezondere samenleving en daarom gaat werken met het Nationaal Sportakkoord

De btw-verhoging wordt nog beter verteerbaar in de wetenschap dat er vanaf het nieuwe fiscale jaar minder loonbelasting zal worden geheven (waardoor je netto meer overhoudt van je salaris), de belastingvrije bijdrage voor vrijwilligers omhoog mag (tweehonderd euro netto erbij) en de Wet Werk en Zekerheid is aangepast. De ‘ketenbepaling’ waardoor tijdelijke contracten overgaan in vaste contracten, gaat van twee jaar weer terug naar drie. Clubs kunnen nu hun trainer(s) voor een langere periode een tijdelijk contract aanbieden. Verder gaat de KNVB de komende periode een lobby inzetten om een nog ruimere uitzondering voor het amateurvoetbal te maken.

Sleutelrol voor sport

Veel belangrijker vind ik het echter, dat deze nieuwe regering plannen heeft gemaakt om een aantal zaken in de samenleving echt anders aan te pakken. Sport krijgt daarbij een sleutelrol. Het is het eerste kabinet dat de waarde van sport erkent voor een gezondere samenleving en daarom gaat werken met het Nationaal Sportakkoord. Met deze bepaling maakt het kabinet sport (en een gezonde leefstijl) tot een integraal onderdeel van het totale regeringsbeleid.

Het is goed nieuws dat dit kabinet ziet wat sport de samenleving te bieden heeft

Daarnaast krijgt de Nederlandse breedte- en topsport er in de komende vier jaar tachtig miljoen bij en stijgt de nationale sportbegroting van 136 naar 161 miljoen euro per jaar. Het kabinet stelt daarbovenop nog eens 170 miljoen euro beschikbaar voor preventieve maatregelen in de gezondheidszorg, waarbij de focus komt te liggen op het tegengaan van roken en overgewicht. Samen met scholen kunnen sportverenigingen en –bonden hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Bovendien mogen gemeenten en clubs bij de overheid nieuwe maatschappelijke initiatieven pitchen en voor krimpregio’s oplossingen aandragen. Voor beide richtingen wordt extra geld vrijgemaakt.

Goed nieuws

Het is goed nieuws dat dit kabinet ziet wat sport de samenleving te bieden heeft. Sterker nog, er is nog geen regering geweest, die zijn waardering voor de kracht van het verenigingsleven zo duidelijk heeft beschreven in een regeerakkoord. De plannen moeten weliswaar nog worden waargemaakt, maar het begrip alleen al is goud waard. 

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Laatste nieuws