Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Eindelijk erkenning

We hebben goud, maar verliezen ook een beetje. Dat waren mijn gedachtennadat het laatste fluitsignaal had geklonken in het voetbalstadion in Enschede.

Who needs Neymar als je Lieke hebt

De ontlading om mij heen was er niet minder om. ‘Viva Hollandia,’ twitterde Marco van Basten en ik zag in het stadion het spandoek ‘who needs Neymar als je Lieke hebt’ door het vak dansen. Met het behalen van de Europese titel hadden de OranjeLeeuwinnen zich zojuist op het wereldpodium van de topsport gehesen.

Eenzelfde scenario

Vanaf het moment dat Minke Booij werd aangesteld als manager vrouwenvoetbal bij de KNVB ontvouwde zich eenzelfde scenario als in haar rijke hockeycarrière. Als speelster van het Nederlands elftal en Den Bosch won ze alle titels die er maar toe deden. Ze werd bewonderd om haar snelheid, onverzettelijkheid en de toewijding waarmee ze haar sport beleefde.

Voor Booij diende de hockeystick eerst als stofzuiger, maar ze groeide uit tot steunpilaar voor de kampioenselftallen waarin ze speelde. Booij was de speelster die haar teamgenoten de huid vol schold, recht op het doel afging, een tegenstander onder de grond kon stoppen (als het moest) en doorspeelde tot ze erbij neerviel.

Ook mij kon ze regelmatig ‘onder de grond stoppen’ als ze vond dat ik niet snel genoeg handelde

Deze Minke Booij, die in 2015 begon met haar job als manager vrouwenvoetbal, bracht de winnaarsmentaliteit naar Zeist en maakte de eerste stappen mogelijk om het de grootste sport voor vrouwen te maken. Haar topsportmentaliteit leerde ons anders denken en zette de boel op scherp. Dat proces verliep niet altijd vlekkeloos. Ook mij kon ze regelmatig ‘onder de grond stoppen’ als ze vond dat ik niet snel genoeg handelde met een plan of idee om nog sneller door te pakken.

Iets anders gevonden

Vlak voor Women’s Euro 2017 vertelde Minke dat ze iets anders had gevonden: een baan met nog meer eindverantwoordelijkheid in een kleinere organisatie. Minke wordt algemeen directeur bij Spieren voor Spieren.

Ondertussen is Nederland een nieuwe generatie sporthelden rijker geworden. Tijdens het toernooi was Minke Booij daar dag en nacht bij betrokken. Onvermoeibaar stond ze de pers te woord en bemoeide ze zich met elk detail van de organisatie.Zo wist Minke samen met de meiden hun droom waar te maken en het voetbal voor vrouwen te geven waar het in de afgelopen decennia zo naar had verlangd: erkenning.

Vak met uitzinnige fans

Ik weet haar blik te vangen als ik vanaf de tribune sta te kijken naar de OranjeLeeuwinnen op het veld, ze deinen van links naar rechts in een Zorba-de-Griek-achtige dans voor een knaloranje gekleurd vak met uitzinnige fans. Minke knipoogt en steekt een duim omhoog.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws