Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Fusie

In sommige gevallen bundelen verenigingen de krachten om alle uitdagingen voor de komende jaren beter op te kunnen pakken, de organisatie te versterken, te komen tot schaalvergroting, een beter aanbod voor de leden te bieden en te komen tot een sterkere, vitale vereniging. In dat geval is fuseren met één of meerdere verenigingen een meer dan realistische optie.

Als de vereniging in een lastige tijd zit, probeer dan eerst een samenwerking aan te gaan

Een fusie vergt veel aandacht. De betrokken verenigingen hebben elk een eigen missie, visie en bepaalde cultuur. Er moet in zo’n situatie zorgvuldig worden gehandeld om alle eventuele gevoeligheden te herkennen.

Een fusie brengt verandering met zich mee voor leden, vrijwilligers, bestuursleden en andere betrokkenen. Deze mensen moeten ook na de samenvoeging zich nog prettig voelen binnen de vereniging.

Als de vereniging in een lastige tijd zit, probeer dan eerst een samenwerking aan te gaan. Soms is er met een goede samenwerking al veel te bereiken, zodat een fusie niet nodig is.

Samenwerken Samenwerken Lees alles over de mogelijkheden om samen te werken.

Fusie

  • Een fusie is de meest vergaande samenwerking tussen verenigingen.
  • Bij een fusie gaan twee of meer verenigingen over in één vereniging. Dit kan een nieuwe vereniging zijn, maar het kan ook één van de fuserende (dus al bestaande) verenigingen zijn. De daadwerkelijke fusie gebeurt met tussenkomst van de notaris. De notaris ziet erop toe dat de rechten en plichten, bezittingen en schulden op een x- moment overgaan naar de verkrijgende vereniging. Het kan daarbij ook gaan om zaken als registergoederen, overeenkomsten en het lidmaatschap van de leden.
  • Het kan ook voorkomen dat verenigingen (in de formele zin van het woord) niet fuseren, maar dat zij bepaalde rechten en/of plichten, bezittingen en/of schulden overschrijven of overdragen naar een andere vereniging. Het kan daarbij ook gaan om een nieuwe, op te richten vereniging. En ook hier kan het gaan om registergoederen en/of overeenkomsten en/of het lidmaatschap van de leden. Een notaris is daar niet altijd bij nodig. In de volksmond wordt deze variant daarom weleens een praktische fusie genoemd.
  • De aanvraag voor een fusie, ook de hiervoor genoemde praktische variant, moet voor 1 mei worden ingediend om het eerstopvolgende seizoen (ingaande 1 juli) te kunnen starten. Hiervoor is modelformulier beschikbaar. Daarnaast inlevering van eventuele nieuwe statuten en notulen van de algemene ledenvergaderingen.

Praktijkverhalen

Fusieclub HRC'14 wil naar één accommodatie Fusieclub HRC'14 wil naar één accommodatie Fusieclub HRC'14 pendelt al 2,5 jaar tussen twee accommodaties, die van Hurwenen en Rossum. In 2018 hoopt het over te stappen naar één complex.

‘Onmogelijke’ samenwerking meidenafdeling wérkt ‘Onmogelijke’ samenwerking meidenafdeling wérkt Een samenwerking tussen VV Heeswijk en RKSV Avesteyn. Jarenlang zou het ondenkbaar zijn geweest. En toch gebeurt het met de samenvoeging van de meidenafdelingen onder de naam HA en AH.

Fusie beste voor heel Oudewater Fusie beste voor heel Oudewater Van noodzaak was geen sprake. OVS en Unio werkten de afgelopen jaren al vaker samen. Een fusie was volgens beide partijen een ‘logisch gevolg’. De oprichting van FC Oudewater is daarvan het prachtige resultaat.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws