Maatschappelijke projecten

Ons voetballandschap is wat ons betreft het grootste sociale netwerk van Nederland. Als geen andere sport heeft voetbal het vermogen om mensen te betrekken, bij elkaar te brengen en in beweging te krijgen. Daardoor is voetbal een prachtig bindmiddel voor een sterke en hechte samenleving. Er is meer te winnen dan de wedstrijd. Voetbal helpt de maatschappij, de maatschappij verrijkt het voetbal.

In de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) ambitie van de KNVB is voetbal niet het doel, maar het middel om samen te werken aan een gezonde, sociale en duurzame wereld. Die ambitie ondersteunen we met drie pijlers: 

KNVB Fit: Wij stimuleren mensen die op- of om het voetbalveld te vinden zijn een gezond voedings- en beweegpatroon aan te nemen. Dit draagt bij aan een verantwoorde, actieve en bewuste levensstijl. Hiervoor gebruiken wij voetbal als bindende kracht en 1,2 miljoen leden als basis.

KNVB Samen: Wij geloven dat we door ons netwerk, kennis en faciliteiten samen met maatschappelijke partners kunnen bijdragen aan onze missie “voetbal om van te houden” (dat wil zeggen: verbinden, ontwikkeling, plezier, winnen, voor iedereen).

KNVB Groen: Wij denken dat duurzame technologische ontwikkelingen het voor voetbalverenigingen mogelijk maakt om hun financiële positie structureel te versterken (denk aan LED verlichting, zonnepanelen of het gebruik van slimme energiemeter). De KNVB onderzoekt op dit moment hoe ze hier een bijdrage kan leveren en staat open voor ideeën en suggesties.

Kinderen komen in actie voor kinderen met een beperking. Vanaf seizoen 2015/2016 is de KNVB jeugdbeker de KNVB Zwaluwen Jeugd Beker.

Nationaal

Voorbeelden van maatschappelijke projecten in Nederland:

  • Zwaluwen Jeugd Actie
    Kinderen komen in actie voor kinderen met een beperking. Vanaf seizoen 2015/2016 is de KNVB jeugdbeker de KNVB Zwaluwen Jeugd Beker. Op de speeldagen van de KNVB Zwaluwen Jeugd Beker is er aandacht voor de Zwaluwen Jeugd Actie en worden kinderen gevraagd om in actie te komen. Ruim 300.000 kinderen doen mee aan deze actie. 

  • Lekker Bezig
    Bij een gezonde sportieve omgeving hoort natuurlijk ook een verantwoorde kantine. Lekker Bezig is een doorlopend programma speciaal ontwikkeld voor voetbalverenigingen. Samen aan de slag om een steentje bij te dragen aan een gezonde kantine. Met tips, met recepten, met kantine-clinics of met leuke wedstrijden.

Lekker bezig!Samen aan de slag om een steentje bij te dragen aan een gezonde kantine. Lees hier het programma speciaal ontwikkeld voor voetbalkantines.

Internationaal

KNVB WorldCoaches is hét internationale maatschappelijke programma van de KNVB.

KNVB WorldCoaches is hét internationale maatschappelijke programma van de KNVB, waarbij de kracht van voetbal ingezet wordt voor sociale ontwikkeling van gemeenschappen in ontwikkelingslanden. Door coaches op te leiden, probeert de KNVB de lokale bevolking te helpen zich te ontwikkelen; op voetbal-  en sociaal gebied.

De verschillende cursussen en de verankering van de opgeleide coaches in de (voetbal)gemeenschap zijn gericht op het trainen en begeleiden van kinderen. De WorldCoaches wordt geleerd de kinderen in hun directe omgeving op een positieve manier te beïnvloeden door middel van voetbalactiviteiten, waarbij de WorldCoach tevens (lokale) sociale aspecten aan de orde kan brengen. 

Meer informatieVoor meer informatie en een actueel overzicht van alle projecten zie: Worldcoaches.nl.

Contact

Marc Nipius, MVO-manager KNVB (LinkedIn)

Michael van der Star, Manager Worldcoaches (LinkedIn)

Terug naar boven