Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaalvoetbal

Werving en behoud van leden door middel van zaalvoetbal? Goed idee! Zaalvoetbal is niet voor niets de grootste zaalsport van Nederland. Zaalvoetbal is zowel interessant voor beginnende voetballers als uitstromende veldvoetballers.

Jeugd

Vooral bij de wat oudere jeugd vallen er veel spelers uit bij het veldvoetbal. Soms omdat de trainer op het veld niet leuk is; of omdat jongeren liever met een bijbaantje wat centen willen verdienen, dan in de kou staan voor een training. Zaalvoetbal is bij uitstek een sport waarbij alleen wedstrijden kunnen worden gespeeld. Trainen kan natuurlijk ook, maar dat is wat meer weggelegd voor de hogere niveaus. Ook jongeren die ervoor kiezen om in een andere stad te gaan studeren kunnen middels zaalvoetbal op bijvoorbeeld de vrijdagavond toch betrokken blijven bij de eigen vereniging. Dan hebben ze daarna nog het hele weekend beschikbaar om te studeren, te werken of om aan andere sociale activiteiten deel te nemen. Zaalvoetbal wordt ook steeds populairder bij stedelijke jeugd.

Senioren

In een bepaalde levensfase komen senioren tot de ontdekking dat zaalvoetbal de nodige voordelen kan bieden. Lekker warm in een hal, geen kuilen of dikke graspollen in de mat, en met amper fysiek contact. Belangrijk aspect is ook de grootte van een team.

Zaalvoetbal leeft bij IJsselmeervogels: ‘Geweldig voor de vereniging’ Zaalvoetbal leeft bij IJsselmeervogels: ‘Geweldig voor de vereniging’ Binnen drie jaar tijd groeide de zaalvoetbaltak van IJsselmeervogels van nul naar twaalf teams.

Meisjes/ Vrouwen

In sommige (krimp)regio’s is het spelen in een meiden- of vrouwenteam niet vanzelfsprekend, vanwege de beschikbare aantallen. Ook hiervoor kan zaalvoetbal een uitweg bieden. Je hebt nu eenmaal minder speelsters nodig voor een zaalvoetbalteam. Ook hier kan een samenwerking tussen clubs uit een bepaalde gemeente of regio uitkomst bieden.

Behoud je leden: Winterstoptoernooi

Veel verenigingen hebben al eens deelgenomen aan een zaalvoetbaltoernooi in de winterstop. Ondanks de warmere winters, blijkt dit voor veel pupillen nog steeds een zeer waardevolle activiteit. Dit kan met de kleinsten in een gymzaal, of met de O11 en O9 in een 'echte' sporthal.

Meer weten over zaalvoetbal en besturen? Bekijk dan de informatie in onderstaand linkblok.

Zaalvoetbal Zaalvoetbal Lees verder.