Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Walking Football houdt 60-plussers scherp

KNVB Media
KNVB Media
19 juni 2017, 11:10

Walking Football houdt de zestigplussers van SV Melderslo fit en scherp. - Foto: KNVB Media

​​​​​​​Het ziet er niet uit, lacht Henk Alards. Maar om te doen is Walking Football echt geweldig, betoogt hij. “Je wordt er fitter van en je doet sociale contacten op.” Zijn tip? “Niet twijfelen, gewoon beginnen.”

Het ziet er niet uit, maar om te doen is het geweldig

Het begon allemaal een jaar of twee geleden met het oprichten van een gymnastiekclubje. Een aantal oud-leden van sv Melderslo stond al een paar jaar alleen maar vanaf de zijlijn toe te kijken en merkte dat dat de conditie en fitheid niet ten goede kwam. Tijdens het gymnastiekuurtje werden verschillende rek- en strekoefeningen gedaan, waarna de avond werd besloten met – hoe kan het ook anders – een potje voetbal. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.

Demonstratiewedstrijd

Van Walking Football hadden ze nog nooit gehoord, maar dat veranderde toen een van de leden een demonstratiewedstrijd bijwoonde bij VVV-Venlo. Enthousiast geworden, ging hij terug. ‘Is dat niet wat voor ons?’, vroeg hij de anderen. Om alle twijfels weg te nemen werd VVV uitgenodigd om ook bij sv Melderslo een demonstratiewedstrijd te komen spelen. Het werd een daverend succes.

We misten het spelletje en de sociale contacten heel erg

“Op een gegeven moment kun je niet meer meekomen met het veteranenvoetbal”, vertelt Alards, een van de kartrekkers achter het Walking Football in Noord-Limburg. “Dan sta je meer in de weg dan dat je mee doet. Maar we misten het spelletje en de sociale contacten wel heel erg. Wandelvoetbal is dan een uitkomst.”

Even wennen

Ja, hij en zijn teamgenoten moesten er wel even aan wennen. Niet rennen tijdens een pot voetbal, dat voelde wel wat onnatuurlijk. Maar inmiddels is hij er helemaal aan gewend. “Er wordt vaak een beetje lacherig over gedaan en dat snap ik best want om naar te kijken is het niks aan. Maar om te doen wel! En je wordt er weldegelijk moe van. Verschillende spelers uit onze ploeg zijn duidelijk fitter geworden sinds we hiermee zijn gestart.”

Ook de club legt het initiatief van Alards en co. geen windeieren, want het groepje dat Walking Football speelt, groeit gestaag.

Ook de club legt het initiatief van Alards en co. geen windeieren, want het groepje dat Walking Football speelt, groeit gestaag. “Ikzelf was een jaar of zes, zeven geleden gestopt met voetballen en ben nu weer bij de club gekomen”, vertelt hij. “Maar we hebben er ook drie bij die nog nooit bij een club hebben gevoetbald. En – nog mooier – we hebben twee spelers die een nieuwe heup hebben gekregen, maar die door het wandelvoetbal wel mooi kunnen blijven sporten. Het is een genot om hen te zien voetballen.”

Meer clubs

Onze ervaring is dat clubs en spelers niet moeten twijfelen, maar het gewoon moeten gaan doen

Er is eigenlijk maar één probleem. En dat is het aantal tegenstanders dat het groepje voetballers kan vinden. Of, beter gezegd, niet kan vinden. “We proberen in de zomermaanden eens in de veertien dagen te spelen, maar dat is wel vaak tegen dezelfde ploegen. Het zou leuk zijn als er daar wat meer bij komen, want een uur reizen in de auto ga je ook niet doen om een potje te voetballen. Onze ervaring is dat clubs en spelers niet moeten twijfelen, maar het gewoon moeten gaan doen. Dan komen ze erachter hoe leuk het is en als er meer teams komen zijn er ook weer meer tegenstanders om tegen te spelen.”

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen