Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 23-competitie B-categorie

Normaliter maken voetballers na het spelen in de O19 de overgang naar de senioren. Met de O23-competitie in de B-categorie hoopt de KNVB clubs handvatten te geven om jonge voetballers te helpen in de overgang naar uiteindelijk het seniorenvoetbal. De O23-competitie kan worden gezien als een verlenging van het jeugdvoetbal.

De afgelopen twee seizoenen heeft er onderzoek plaatsgevonden met betrekking tot een eventuele O23-competitie. Aanleiding voor dit onderzoek is dat jaarlijks veel spelers in de leeftijdscategorie 16 tot 19 jaar stoppen met voetballen. Het gaat hierbij met name om spelers die voetballen in de B-categorie en de overstap moeten maken naar het seniorenvoetbal.

Een belangrijk motief om te stoppen blijkt de te grote stap die spelers ervaren wanneer zij vanuit de junioren doorstromen naar de senioren. De grote verschillen in leeftijd en levensfase tussen teamgenoten en tegenstanders hebben een grote impact op deze voetballers. In de zoektocht naar een oplossing zijn afgelopen seizoen bijeenkomsten gehouden met ruim 500 amateurclubs en zijn er diverse voetballers geïnterviewd. Hieruit kwam de wens voor een O23-competitie in de B-categorie sterk naar voren.

Nog urgenter

Door de impact van het coronavirus heeft de competitie voor de huidige O19-spelers veelal stil gelegen. Hierdoor heeft deze groep voetballers niet of nauwelijks in competitieverband kunnen voetballen in de laatste twee reguliere seizoenen bij de junioren. Dit maakt de invoering van de O23-competitie nog urgenter voor het behoud van deze groep.

De speeldag van de O23-competitie is zaterdag en/of zondag. De KNVB raadt clubs aan om samen met de toekomstige O23-voetballers te kijken wat de beste speeldag en het beste speelmoment is voor deze groep voetballers. Voor de O23-competitie in de B-categorie geldt vrije inschrijving. De competitie wordt ingedeeld op basis van de team-index en afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt in twee, drie of vier fases gevoetbald.

Veelgestelde vragen O23-competitie B-categorie

 

Waarom een O23-competitie?

De KNVB biedt de nieuwe O23-competitie aan om clubs te helpen met het behoud van junioren. Op basis van onderzoek onder voetballers en door signalen vanuit clubs werd duidelijk dat jongeren moeite hebben met de overstap van de jeugd naar de senioren. Dit signaal is opgepakt door de KNVB. Door middel van het verlengen van de overgang naar de senioren bieden we voetballers de mogelijkheid om langer met en tegen leeftijdsgenoten te blijven voetballen, wat het voetbalplezier ten goede komt en dus bijdraagt aan het behouden van junioren voor het voetbal.

 

Wat is de achtergrond?

De gedachte is dat het voor jonge spelers (18 - 22 jaar) leuker is om met leeftijdsgenoten te blijven voetballen. Dit was voorheen niet het geval, omdat junioren na de O19 direct door gingen naar de senioren. Met de nieuwe O23-competitieopzet wordt het voor clubs gemakkelijker om junioren te begeleiden in hun overgang naar de senioren.

 

Hoe wordt deze competitie weergegeven?

Voor de O23-competitie in de B-categorie geldt vrije inschrijving. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt de competitie ingedeeld op basis van de team-index en wordt er in twee, drie of vier fases gevoetbald.

 

Wat is de Teamindex?

Met behulp van de Teamindex wordt de speelsterkte van teams nog beter vastgesteld. Dit helpt bij het beter, gelijkwaardiger en eerlijker indelen van de amateurcompetities.

De Teamindex vormt een nieuwe factor bij het indelen van de competities. Om de Teamindex zo goed mogelijk te kunnen inzetten, is het van belang de bondsteams correct en tijdig samen te stellen - dit geldt alleen voor teams O13 en ouder - en het wedstrijdformulier (mDWF) voorafgaand en na afloop van een wedstrijd nauwkeurig in te vullen. De bondsteams moeten uiterlijk 12 juli zijn ingevuld. Hierbij geldt: als de bondsteams tijdig en goed gevuld zijn, kunnen wij ervoor zorgen dat de teams een leukere competitie hebben.

De indeling van teams gebeurt aan de hand van vier stappen:

  • Op basis van (historische) wedstrijdgegevens uit Sportlink wordt bepaald wat de relatieve sterkte van spelers is.
  • Wanneer bekend is in welk team spelers gaan spelen is het mogelijk een gemiddelde Teamindex te bepalen.
  • De Teamindex wordt toegevoegd aan het huidige indelingsproces samen met de bestaande indelingsfactoren zoals reisafstand en clubvoorkeuren.
  • Teams worden, mede op basis van hun Teamindex, ingedeeld waardoor er meer gelijkwaardige wedstrijden en competities ontstaan.
  • Meer informatie over de Teamindex vind je op knvb.nl/teamindex.
 

Wordt er met promotie/degradatie gewerkt?

Nee, er is geen promotie-/degradatieregeling in de O23-competitie voor de B-categorie.

 

Wanneer is deze competitie gestart?

Deze competitie is gestart in september 2021.

 

Is deze competitie alleen voor jongens?

Op dit moment is deze competitie alleen voor jongens of voor meiden die onderdeel zijn van een gemengd team.

 

Wordt in deze competitie ook Bekervoetbal aangeboden?

Mits er voldoende animo is, bieden we voor deze competitie ook Bekervoetbal aan.

 

Op welke dagen wordt deze competitie gespeeld?

De competitie wordt aangeboden voor de zaterdag en/of de zondag. We raden clubs de keuze voor de speeldag in overleg met de voetballers te bepalen zodat deze het beste aansluit bij de behoeften van de doelgroep.

 

Wat is de leeftijdsgrens voor deze competitie?

Spelers geboren op of na 1 januari 1999 mogen meespelen in de O23-competitie. Spelers mogen meespelen in de O23-competitie vanaf het moment dat zij de leeftijd van 15 jaar bereiken.

 

Is er mogelijkheid tot leeftijdscompensatie?

In de leeftijdscategorie O23 (B-categorie) zijn maximaal drie dispensatiespelers per team toegestaan. Een dispensatiespeler mag maar één jaar ouder zijn (geboren op of na 1 januari 1998).

Onder 23 | A-categorie Onder 23 | A-categorie Lees ook alles over de Onder 23-competitie in de A-categorie.

Uit de praktijk

Voetbalprominenten spreken zich uit over nut en noodzaak van de O21 competitie. Aan het woord komen de talenten Jurriën en Quinten Timber, oud-international Hedwiges Maduro en voormalig KNVB-directeur Voetbalontwikkeling Art Langeler die nauw betrokken was bij de invoering van de nieuwe competities.

De opzet

Art Langeler over de opzet van de nieuwe topcompetities: 'Het niveau van de wedstrijden moet dichter bij het niveau van het eerste elftal liggen'.

De trainer

Hedwiges Maduro, trainer Almere City FC Onder 21: 'Soms is de stap te groot. Nu hebben de jongens een tussenstap'.

De talenten

Jurriën en Quinten Timber in 2019: 'Niet iedereen kan de stap meteen maken. De meesten hebben een tussenstap naar een Jong team nodig. Vooral wedstrijden spelen, dat is het belangrijkste'.

 

Laatste nieuws