Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veilig sportklimaat

Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Ongewenst of niet integer gedrag past niet binnen de sport, en daarmee ook niet binnen het voetbal. De KNVB wil samen met verenigingen optrekken in de strijd tegen ongewenst gedrag.

De KNVB en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Het actieplan ‘Samen naar een veiliger Sportklimaat’ (kortweg VSK) is een landelijk programma dat is bedoeld om gewenst gedrag te bevorderen en ongewenst gedrag tegen te gaan. Het programma richt zich op sportbestuurders, trainers, coaches en begeleiders, scheidsrechters en officials.

VSK is een verzamelnaam van sportoverstijgend werk om ongewenst gedrag op elk vlak in de sport tegen te gaan.

De KNVB blijft acties uitvoeren die erop zijn gericht om sportiviteit en respect binnen het voetbal te bevorderen. De term VSK is meer symbolisch. Noem het een verzamelnaam van sportoverstijgend werk om ongewenst gedrag op elk vlak in de sport tegen te gaan. De term VSK wordt vooral gebruikt om uit te leggen dat de KNVB meedoet aan dit landelijke programma en het ondersteunt.

Ondersteuning

De KNVB vindt het leveren van kwalitatief goede ondersteuning belangrijk. Het motto van deze ondersteuning is: help het de vereniging zelf te doen. Hierbij zorgt de KNVB voor ondersteuning op maat. Veel problemen zijn complex van aard en standaardoplossingen zijn er vaak dan ook niet. De KNVB zet vooral in op hulp bij het in gang zetten van processen.

De KNVB helpt de clubs vrijwel altijd op basis van de vraag van de vereniging zelf

De ondersteuning is erop gericht om verenigingen in staat te stellen zelfstandig eigen oplossingen te vinden en uit te voeren. Maar hoe begin je dan als club? De KNVB helpt de clubs vrijwel altijd op basis van de vraag van de vereniging zelf. De club registreert immers het best eventuele problemen. Daarom begint het altijd met een intakegesprek. Hierbij worden de behoeften van de vereniging in kaart gebracht. Vervolgens probeert de KNVB samen met de vereniging tot de kern van het vraagstuk te komen.

De uitkomst van deze intake bepaalt de richting. De KNVB kan de vereniging verder begeleiden bij het in gang zetten van processen die tot ontwikkeling leiden. De KNVB biedt verenigingen verschillende handvatten om met het thema aan de slag te gaan.

In gesprek met ouders In gesprek met ouders De rol van ouders is bij de ontwikkeling van voetballers is cruciaal. De KNVB stelt materiaal beschikbaar om zelf een leuke en leerzame avond op de club te organiseren voor de ouders. Centrum Veilige Sport Centrum Veilige Sport Kijk hier voor meer informatie over het Centrum Veilige Sport. Stappenplan veilige sportcultuur Stappenplan veilige sportcultuur Bekijk hier welke vijf stappen je kunt doorlopen om het sportklimaat binnen je vereniging te optimaliseren. NOC*NSF NOC*NSF Diverse opleidingen en cursussen voor het bestuurlijk, voetbaltechnisch en arbitrerend vlak binnen de vereniging.

Vertrouwenspersoon vergroot de veiligheid Vertrouwenspersoon vergroot de veiligheid Beuningse Boys heeft sinds april 2013 André Haverkort (68) als vertrouwenspersoon aangesteld. ‘Bespreekbaar maken is de sleutel’ ‘Bespreekbaar maken is de sleutel’ Wilma van de Kerk is sinds kort Vertrouwens Contact Persoon (VCP’er) van de Utrechtse voetbalvereniging Sporting’70. JSV-Nieuwegein werkt aan veilig sportklimaat JSV-Nieuwegein werkt aan veilig sportklimaat Een vereniging waarin iedereen zich veilig voelt, dat is een van de speerpunten van het Veilig Sport Klimaat (VSK).

Bekijk hier hoe je als vereniging een gratis VOG voor je kaderleden kunt aanvragen.

Eén tweetje Eén tweetje Doorpraten over dit onderwerp met andere verenigingen? Ga nu naar de community Eén tweetje en meld je aan!

Voor de teams van morgen

De KNVB Campus stuurt graag vrijblijvend informatie of een passend voorstel. Vul de gegevens in op onderstaand contactformulier en er wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Laatste nieuws