Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbal en seksuele intimidatie

Een veilig en plezierig voetbalklimaat voor iedereen is een belangrijke voorwaarde voor de KNVB. Daarom worden verenigingen gesteund en gestimuleerd om preventief beleid te voeren om seksuele intimidatie tegen te gaan.

Op het moment dat zulk ongewenst gedrag wordt opgemerkt binnen een vereniging kan de KNVB worden benaderd voor:

De KNVB werkt samen met NOC*NSF om verenigingen continu te ondersteunen om seksuele intimidatie en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag in de sport te voorkomen. Hier is onder meer de oprichting van het Centrum Veilige Sport en de aansluiting bij het Instituut Sportrechtspraak uit naar voren gekomen.

Preventiebeleid

De KNVB vindt het van belang dat verenigingen op dit onderwerp beleid voeren.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 

Lees hier wat je nog meer kan doen als vereniging om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen binnen de sportvereniging.

Onderzoek NOC*NSF Onderzoek NOC*NSF Lees hier het rapport uit 2017 van de Commissie De Vries over seksuele intimidatie in de sport.

Meldingsproces seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag

  • Binnen de KNVB is een vertrouwenscontactpersoon het eerste aanspreekpunt voor vragen, vermoedens, meldingen en klachten rond seksuele intimidatie. Spelers, ouders, kaderleden en vrijwilligers kunnen een melding doen bij deze vertrouwenscontactpersoon. Voor clubbestuurders geldt een meldplicht. Een melding kan gaan over ongewilde aanrakingen tot aanranding, verkrachting en seksueel misbruik.
  • Bij vormen van grensoverschrijdend gedrag zonder seksueel karakter kan er via deze weg een melding gemaakt worden. Het kan hierbij gaan om zaken als verbale intimidatie, machtsmisbruik, pesten of discriminatie.

  • Sinds het seizoen 2019/'20 is het ook mogelijk om direct melding te doen bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit doe je door het invullen van het aangifteformulier op www.isr.nl of door een mail te sturen naar aanklager@isr.nl.

Meldingsproces

De KNVB wijst de melder altijd op de mogelijkheid aangifte te doen bij de aanklager Seksuele Intimidatie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Aangifte kan gedaan worden door:

  • Het slachtoffer of zijn of haar ouder/voogd;
  • Iemand die getuige is geweest van een mogelijke overtreding;
  • Een orgaan of commissie kennis heeft van een mogelijke overtreding.

Door een straf van de tuchtorganen van het ISR kan een dader onmiddellijk van het sportveld geweerd worden.

Vanuit de KNVB verzorgt de vertrouwenscontactpersoon de eerste opvang. Daar kunnen mensen, volledig in vertrouwen, hun verhaal doen en mogelijke vervolgstappen bespreken. Afhankelijk van de ernst van de situatie en de behoefte van de melder, schakelt de vertrouwenscontactpersoon de expertise in van het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF.

Centrum Veilige Sport

NOC*NSF

Wil je iets melden of contact met ons opnemen? Dit kan anoniem via de telefoon, mail of chat.

https://centrumveiligesport.nl/contact

Vertrouwenspersonen Vertrouwenspersonen Binnen de bond fungeren Vertrouwenscontactpersonen als eerste aanspreekpunt bij (dreigende) incidenten.

Tuchtorganen van het ISR

De behandeling van zaken op het gebied van seksuele intimidatie verloopt via het Instituut Sportrechtspraak (ISR). In de reglementen van de KNVB is bepaald dat de tuchtrechtspraak in seksuele intimidatiezaken verloopt op basis van het Reglement Seksuele Intimidatie van het ISR.

Hierin is onder meer bepaald dat de aanklager seksuele intimidatie van de ISR bevoegd is om:

  • Een vooronderzoek onder zijn of haar verantwoordelijkheid uit te laten voeren;
  • Een schikkingsvoorstel te doen of de zaak ter behandeling voor te leggen aan de tuchtcommissie seksuele intimidatie van het ISR.

Naast de aanklager en de tuchtcommissie heeft het ISR ook een commissie van beroep op het gebied van seksuele intimidatiezaken. Over de tuchtorganen van het ISR en de tuchtprocedures bij het ISR kun je meer lezen op de website van de ISR.

Meldplicht

Een belangrijk artikel in het reglement Seksuele Intimidatie van de ISR betreft artikel 3, waarin de meldplicht is opgenomen. Dit houdt in dat ieder lid dat een redelijk vermoeden heeft van het bestaan van een overtreding van het reglement Seksuele Intimidatie, hiervan melding moet doen bij het bestuur van de vereniging.

Zij is op haar beurt verplicht hiervan melding te doen bij de aanklager van het ISR. NOC*NSF streeft ernaar om met deze meldplicht voor alle aangesloten sportbonden seksuele intimidatie en misbruik in de sport zo veel mogelijk terug te dringen.

Meldplicht Meldplicht Ga naar meer informatie over de meldplicht voor bestuurders en begeleiders.

Laatste nieuws