Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verenigingen

Inclusieve verenigingen zijn verenigingen met een open houding waar iedereen welkom is en zich welkom voelt.

Met inclusieve verenigingen bedoelen we verenigingen waarin iedereen zich veilig, gezien en gehoord voelt en waar functionarissen en leden inclusief denken en handelen. Onder inclusief denken en handelen verstaan we dat functionarissen en leden van de verenigingen binnen hun functie/rol ook altijd automatisch denken aan alle doelgroepen. Daarnaast is het belangrijk dat ze voldoende affiniteit hebben met en kennis hebben van de verschillende doelgroepen om in het belang van hen te (kunnen) handelen. Hiermee kan een (nieuwe) norm gezet worden waarin mogelijke drempels voor bijvoorbeeld vrouwen en LHBTI+ personen verdwijnen. Het voetbal wordt hiermee nog toegankelijker en een sport waar iedereen welkom is en zich welkom voelt.

Het doel hiervan is dat iedereen zich thuis voelt op de vereniging, gezien en gehoord voelt (cultuur), dat de verenigingsbeleid mede is afgestemd op alle doelgroepen (strategie) en dat de organisatie zo is ingericht dat iedereen vertegenwoordigd is in alle lagen van de organisatie (structuur).

Via 'Meer vrouwen in voetbal’ helpt de KNVB door verschillende programma’s, producten en diensten de inclusieve norm verder te implementeren en daarmee meer vrouwen te verwelkomen in verschillende functies in het voetbal. Daarbij richten we ons specifiek op scheidsrechters, bestuurders en voetbaltechnische functionarissen, zoals trainers, hoofden opleiding en technische commissie-/bestuursleden.

Programma 'Meer vrouwen in voetbaltechnische functies' Programma 'Meer vrouwen in voetbaltechnische functies' Lees meer over het programma waarin verenigingen in 8 stappen worden geholpen om meer vrouwen in voetbaltechnische functies actief te krijgen. Programma 'Meer vrouwen in voetbalbesturen' Programma 'Meer vrouwen in voetbalbesturen' We willen de oorspronkelijke mannelijke norm binnen de verenigingen ontwikkelen naar een norm waarin de drempels verdwijnen voor vrouwen om een bestuurlijke functie te bekleden.

Programma 'Meer vrouwelijke scheidsrechters' Programma 'Meer vrouwelijke scheidsrechters' Hoe bereik je vrouwelijke scheidsrechters? Graag helpen we verenigingen en potentiële vrouwelijke arbiters op weg.