Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gelijke kansen en Gemengd voetbal

Hoe kun je jeugdvoetbal aanbieden waarbinnen meiden en jongens voetballen in een veilige omgeving en met plezier leren voetballen? Waarbij de kansen en het aanbod voor jongens en meiden gelijk aan elkaar zijn. Dat is voor veel verenigingen een belangrijke vraag. Mogelijk oplossingen hiervoor om deze situatie te bereiken zijn de principes van Gemengd voetbal en Gelijke kansen.

De ontwikkeling en daarmee het eindniveau van spelers en speelsters op jonge leeftijd is onvoorspelbaar. Het lijkt logisch om het eindniveau te voorspellen op basis van de aanname dat de huidige voetbalkwaliteiten van jeugdspelers vaststaan en zich via een rechte opwaartse lijn doorzetten. De praktijk wijst echter anders uit. Door het aanbod op dat ‘huidige’ moment af te stemmen, is het voor veel jeugdvoetballers onmogelijk om op de lange(re) termijn het maximale uit zichzelf te kunnen halen. Met de principes van Gelijke kansen en Gemengd voetbal krijgt een grotere groep voetballers de mogelijkheid om zijn of haar potentie volledig te benutten en maximaal plezier te beleven aan voetballen. Hierdoor voelen kinderen zich gezien, blijven langer voetballen en nemen de mogelijke negatieve bijzaken van teamindeling en selectiebeleid sterk af.

Aan de slag

Om verenigingen met het thema Gelijke Kansen te helpen, heeft de KNVB een digitaal magazine ontwikkeld waarmee verenigingen bij de hand genomen worden bij de introductie en implementatie van Gelijke kansen en/of Gemengd Voetbal. In vijf stappen ga je van verdieping en visieontwikkeling, naar organisatie en implementatie van de inhoud om tot slot het proces en de inhoud te evalueren en weer vervolgstappen te kunnen nemen. Per stap wordt er kennis en inzichten, praktijkverhalen en werkvormen aangereikt waarmee je aan de slag kunt. De voorgestelde stappen zijn richtlijnen en zeker geen regels die per definitie gevolgd moeten worden; iedere vereniging, iedere situatie en elk vertrekpunt is anders. Het gaat er dus vooral om wat past bij de situatie van de vereniging.

Digitaal Magazine | Gelijke kansen & Gemengd voetbal Digitaal Magazine | Gelijke kansen & Gemengd voetbal In vijf stappen ga je van verdieping en visieontwikkeling, naar organisatie en implementatie van de inhoud om tot slot het proces en de inhoud te evalueren en weer vervolgstappen te kunnen nemen.

Verdieping

Verdieping Gelijke kansen Verdieping Gelijke kansen Met het project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal doet de KNVB in de praktijk en met behulp van alle wetenschappelijke kennis onderzoek naar het creëren van een opleidingsmodel dat meer recht doet aan de complexe voetbalontwikkeling van jeugdspelers. Verdieping Gemengd voetbal Verdieping Gemengd voetbal Discussies over de nut en noodzaak van gemengd sporten zijn actueel. De KNVB wil je in een aantal artikelen meenemen in hoe het nu werkelijk zit.

Praktijkverhalen

Van gescheiden wereld, naar gemengd voetbal bij SV Overbos Van gescheiden wereld, naar gemengd voetbal bij SV Overbos Meiden en vrouwenvoetbal is stevig verankerd bij SV Overbos. Mannelijke en vrouwelijke coördinatoren werken samen om de meiden en jongens een zo goed mogelijke plaats te geven binnen de vereniging, zowel in gemengde teams als in meidenteams. Gemengd voetballen in een uniek team bij SC 't Gooi Gemengd voetballen in een uniek team bij SC 't Gooi Gemengde teams waarin één of twee meisjes meespelen zijn inmiddels gemeengoed in het pupillenvoetbal, maar bij SC 't Gooi is het bij de JO10-G (l) andersom. Daar speelt een jongen samen met alleen maar meiden. Gemengd voetbal zonder grenzen bij UDI’19 Gemengd voetbal zonder grenzen bij UDI’19 Gemengd voetballen is bij UDI’19/CSU niet meer dan normaal. Er wordt goed gekeken naar wat de meest passende situatie is voor elke voetballer om het optimale uit zichzelf te halen.

MEER VOETBALPLEZIER DOOR GELIJKE KANSEN BIJ SV BLAUW-WIT MEER VOETBALPLEZIER DOOR GELIJKE KANSEN BIJ SV BLAUW-WIT SV Blauw-Wit stopte met ingang van het vorige seizoen met selecteren inde pupillenteams. "Het levert nu veel minder stress op", zegt Pieter Loeffen, Al meer dan vijftien jaar jeugdtrainer en sinds een aantal jaar hoofdtrainer bij de O7 t/m O9 pupillen.

Gelijke kansen bij USV Hercules: ‘Iedereen heeft recht op goede en gelijkwaardige training’ Gelijke kansen bij USV Hercules: ‘Iedereen heeft recht op goede en gelijkwaardige training’ “Iedereen betaalt evenveel contributie, dus iedereen heeft recht op goede en gelijkwaardige training”, zegt Matthijs Blijham. Als Hoofd Opleiding van Hoofd Jeugd Opleiding USV Hercules leidt hij het project Gelijke Kansen bij de Utrechtse voetbalvereniging.

Gelijke kansen bij FC Assen want ieder kind heeft talent Gelijke kansen bij FC Assen want ieder kind heeft talent "Bij FC Assen willen we een veilige omgeving aanbieden waar alle kinderen met plezier kunnen voetballen", zegt Trea Mellema-Van der Molen. Als Hoofd Opleidingen introduceerde zij het project gelijke kansen bij haar club.

Laatste nieuws