Kunstgras

Kunstgras kan gedurende het voetbalseizoen intensief gebruikt worden. Door nieuwe technologische ontwikkelingen gaat het kunstgras steeds meer op natuurgras lijken.

Het grote voordeel van deze velden is dat er bij bijna alle weersomstandigheden gevoetbald kan worden. Daarnaast kan er gedurende het hele jaar en op intensievere basis gebruik gemaakt worden van kunstgrasvelden in vergelijking met natuurgrasvelden.

Toplaagvervanging

Een nadeel is dat de sporttechnische eigenschappen van het kunstgras gedurende de jaren afnemen waardoor men rekening moet houden in de begroting met een toplaagvervanging op termijn.

Met onderstaande thema’s probeert de KNVB verenigingen meer inzichten te geven. Mis je bepaalde onderdelen? Stuur dan een e-mail naar accommodatiezaken.

Accommodatiezaken

Vragen over zaken rondom de accommodatie? Stel ze via onderstaand e-mailadres.

AanlegKunstgrasvelden dienen, net als natuurgrasvelden, te voldoen aan bepaalde afmetingen. Ook het plaatsen of bevestigen van belijning, doelen, hoekvlaggen en andere inrichtingsmaterialen is essentieel. OnderhoudKunstgrasvoetbalvelden hebben, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, wel degelijk intensief onderhoud nodig. MonitorenDoor een veld te monitoren krijg je inzicht in de prestaties van een veld. Zo kun je zelf beter sturen op onderhoud, beheer, kwaliteit en levensduur van een veld en daarmee ook op de financiële voordelen. Dossier rubbergranulaat kunstgrasAl jaren zijn er diverse discussies over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het spelen op kunstgrasvelden. Tien jaar geleden werden al onderzoeken uitgevoerd om te zien of rubbergranulaat in kunstgrasvelden schadelijk zou zijn. Tips en diversenDoor aan de slag te gaan met deze tips heeft jouw vereniging langer plezier van het kunstgrasveld. Veelgestelde vragen KNVB-norm voor kunstgrasveldenBekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen over de KNVB-norm voor kunstgrasvelden. Stand van zaken gebruik non-infill kunstgrasveldenIn een viertal gemeenten in Nederland zijn in het seizoen 2018/’19 zeven zogenoemde ‘non-infill’ velden aangelegd, Deze velden zijn een jaar lang getest om ervaringen van spelers op te halen.


Terug naar boven