Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Standpunt KNVB non-infill kunstgrasvelden

De KNVB juicht de ontwikkeling van kunstgrasvelden waarin geen infill van bijvoorbeeld plastics of kurk nodig is, toe. Deze zogenaamde non-infill velden lijken op milieu- en duurzaamheidsgebied belangrijke voordelen te hebben. In Nederland ligt nu een aantal non-infill velden waar ervaring mee wordt opgedaan.

De ontwikkeling van de velden stemt de KNVB positief, tegelijkertijd geldt dat op een aantal punten nader inzicht wenselijk is. Concreet geldt dat grip op de velden anders is of anders wordt ervaren. Daarbij zijn er ook wat signalen dat het balgedrag anders is, waardoor de velden als ‘sneller’ worden ervaren. De signalen omtrent grip en snelheid blijken onder andere uit enquêtes die door de KNVB zijn uitgezet. Te veel of te weinig grip kan een rol spelen bij het ontstaan van blessures. De kritische geluiden komen vooral van de ‘oudere’ voetballers (senioren).  

De voetbalbond is in overleg met keuringsinstituten om de grip op deze velden, in vergelijking tot de reguliere velden, te kunnen meten en objectiveren. Nader onderzoek naar de signalen omtrent grip vindt ook plaats via een perceptie- en ervaringsonderzoek. Voor beide zaken geldt dat gepoogd wordt deze voor 1 juli 2021 af te ronden ondanks deze periode van corona waardoor er nauwelijks wedstrijden worden gespeeld. Indien er eerder gecommuniceerd kan worden zal dit niet nagelaten worden.

Meer ervaring opdoen

Leveranciers van de velden met non-infill blijven bezig met de doorontwikkeling van de velden. Om deze ontwikkeling te stimuleren en in lijn met de ervaringen is het toegestaan om wedstrijden in de 4 tegen 4, 6 tegen 6 en 8 tegen 8 spelvorm op de nieuw te realiseren of gerealiseerde ‘non-infill velden’ te spelen. Op deze manier kan meer ervaring worden opgedaan met de non-infill velden en kunnen deze op de juiste manier geïntroduceerd worden. We hopen dat met de eerder benoemde onderzoeken er een verbreding naar 11 tegen 11 kan optreden.

Voor de bestaande non-infill velden blijven de gemaakte afspraken gelden. Verenigingen, gemeenten of andere partijen die een non-infill veld willen aanleggen en meer informatie willen, met name competitie gerelateerd, kunnen contact opnemen met de KNVB via onderstaande e-mailadressen.

Dit bericht is gepubliceerd op 6 mei 2019. Op 17 februari 2021 zijn er wijzigingen aangebracht in de tekst.

KNVB Contact

Voor aanvullende vragen aan de KNVB.

Accommodatiezaken

Vragen over zaken rondom de accommodatie? Stel ze via onderstaand e-mailadres.

Laatste nieuws