Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaalvoetbal leeft bij IJsselmeervogels: ‘Geweldig voor de vereniging’

Ruud Scheper
KNVB Media
19 oktober 2019, 19:00

Zaalvoetbalcoördinator Klaas-Jan de Graaf. - Foto: IJsselmeervogels

Binnen drie jaar tijd groeide de zaalvoetbaltak van IJsselmeervogels van nul naar twaalf teams. Zaalvoetbalcoördinator Klaas-Jan de Graaf is er maar wat blij mee. “Dit is goed voor het zaalvoetbal in de omgeving én de hele vereniging”, denkt hij.

In het eerste jaar hadden we zes teams, in het tweede acht en in het derde jaar twaalf. Het kan snel gaan in dit dorp

Hij zag het met lede ogen aan, Klaas-Jan de Graaf. Met het verdwijnen van de Spakenburgse zaalvoetbalclub VEBO ’78, nu een aantal jaren geleden, was er geen zaalvoetbal meer in het voetbalgekke dorp. Tot buurman SV Spakenburg in het gat stapte. Mooi natuurlijk, voor zaalvoetbalminnende Spakenburgers zoals hijzelf, maar dat zijn clubgenoten noodgedwongen speelden in het shirt van de grote concurrent, dat deed zijn rooie hart pijn.

Mooie speellocatie

En dus smeedde hij een plan. Zou de eigen sporthal De Toekomst niet een mooie locatie kunnen zijn om zaalvoetbal aan te bieden, bedacht hij met een aantal vrienden tijdens een sponsortoernooi. Oké, het dak was lek en de kleedkamers verouderd, maar als dat euvel zou zijn verholpen, bleef er een mooie accommodatie over.

IJsselmeervogels ging binnen drie jaar van nul naar twaalf zaalvoetbalteams.

Nadat het bestuur zich direct enthousiast had getoond over het idee – “de voorzitter is pro breedtesport en zaalvoetbal ís breedtesport” – en had aangeklopt bij de Club van Honderd, kon De Toekomst gerenoveerd en speelklaar worden gemaakt. Daarna ging het snel. “In het eerste jaar hadden we zes teams”, vertelt de coördinator. “In het tweede acht en in het derde jaar twaalf.” Hij lacht. “Ja, het kan snel gaan in dit dorp.”   

Jonge jongens

Waar dat ophoudt? De Graaf haalt zijn schouders op. Dat de groei in dit tempo doorzet lijkt hem sterk, is hij eerlijk. “We hebben nog wel steeds nieuwe aanmeldingen, drie teams zelfs in de maanden juli en augustus van dit jaar, maar je hebt ook te maken met spelers die het voor gezien houden natuurlijk. Zeker bij de wat oudere leden. Gelukkig melden zich ook steeds meer jongeren aan van een jaartje of achttien, negentien.”

Voor jongens die op zaterdag moeten werken, kan het zaalvoetbal op de vrijdagavond een uitkomst zijn

In sommige gevallen gaat het daarbij om spelers die het veld- en zaalvoetbal combineren. Om die reden maakte de club een speciale kortingsregeling, zodat de spelers niet twee keer de volle contributie hoeven te betalen. “Die spelen dan vrijdag in de zaal en zaterdags op het veld. Pittig ja, maar dat zit in de Spakenburgse mentaliteit. Niet zeuren, maar gewoon doorgaan.”

Vrijdagavond biedt uitkomst

Vaker nog gaat het om spelers die de overstap maken van het veld naar de zaal. “Voor jongens die op zaterdag moeten werken, kan het zaalvoetbal op de vrijdagavond een uitkomst zijn. En het is een mooi spelletje; snel, attractief en onvoorspelbaar, dat trekt ze. Beter dat ze gaan zaalvoetballen dan dat ze in de kroeg gaan zitten toch? En zo blijven ze wel bij de voetbal betrokken en blijven ze gewoon lid van de vereniging. Een win-winsituatie.”

De derby op het veld: IJsselmeervogels - Spakenburg. 

Een onderlinge strijd levert het dan ook zeker niet op, bezweert De Graaf. “We zijn allemaal onderdeel van de club IJsselmeervogels. We spelen onder dezelfde vlag, in dezelfde tenues en maken gebruik van dezelfde wasserette. We zijn een tak aan dezelfde boom en worden prima gehoord door het bestuur.”

Ambitie

Momenteel speelt het eerste zaalvoetbalteam in de derde klasse. Dat is een groot verschil met de Tweede divisie waarin het eerste elftal van de club op het veld actief is. De Graaf knikt. “Ja, dat klopt, maar de derde klasse is de hoogste klasse waarvoor je je kunt inschrijven. We hebben wel de ambitie om hogerop te komen, dat zeker, maar dat heeft tijd nodig. Als het balletje maar rolt en iedereen plezier heeft, dat is voor nu het belangrijkste. Dan bekijken we van jaar tot jaar wel of we weer een stapje kunnen zetten.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen