Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaalvoetbal

Omdat maar weinig verenigingen zelf eigenaar zijn van de sporthal waarin zij spelen, heeft zaalvoetbal een bijzondere rol. Zaalvoetbal wordt meestal gespeeld in accommodaties (sporthallen) waar naast deze ook andere takken van sport worden beoefend. Overdag zijn deze sporthallen veelal in gebruik bij onderwijsinstellingen.

Voor deze accommodaties zijn de sporttechnische normen van toepassing zoals die door de betreffende nationale normcommissies (Nationale Normcommissie Sportvloeren en de Normcommissie Overdekte Multidisciplinaire Sportaccommodaties) zijn opgesteld. Wanneer aan deze normen voldaan wordt, die in sommige gevallen ‘strenger’ zijn dan noodzakelijk voor het spelen van zaalvoetbal, kan er in haast alle gevallen vanuit worden gegaan dat deze sporthallen ook voor het spelen van zaalvoetbal kunnen worden ingezet.

Afmetingen

  • Speelveld minimaal: 38 x 18 meter
  • Speelveld maximaal: 42 x 25 meter
  • Uitloop: 2 meter (zowel voor achterlijnen als zijlijnen)
  • Hoogte: minimaal 7 meter.
  • Doel: 3 x 2 x 1 meter. Paal- en latdikte: 8 centimeter.
  • Strafschopgebied: 6 meter
  • Strafschoppen worden op zes meter afstand vanaf het midden van het doel genomen.

Specificaties speelveld

Binnensportvloeren moeten voldoen aan bepaalde sporttechnische normen. Deze normen worden beschreven in de norm van het NOC*NSF. Zaalvoetbal is een van de takken van sport die daar uitstekend op beoefend kunnen worden. Om die reden en omdat zaalvoetbal nagenoeg altijd wordt beoefend in een accommodatie waar meerdere takken van sport worden beoefend is er geen aparte sportvloernorm voor zaalvoetbal opgesteld.

Wel worden er als onderdeel van de norm classificaties Klasse 1, Klasse 2 en Klasse 3 beschreven. Over het algemeen staat Klasse 1 voor het type vloer dat aan de hoogst gestelde kwalificaties voldoet en prijstechnisch het hoogste kostenniveau heeft. In deze beoordelingen wordt een aantal eigenschappen meegenomen, zoals schokabsorptie, stroefheid, glijvermogen en slijtvastheid.

De KNVB beveelt het gebruik van hout of synthetisch materiaal aan. Kunstmatige vloeren mogen worden toegestaan in wedstrijden die georganiseerd worden onder de vlag van de KNVB.

Reclameborden

Reclameborden dienen twee meter buiten het speelveld gesplaatst te worden en geen puntvormige of uitstekende delen bezitten. Voor de uitingen van de reclame is de Stichting Reclame Code van toepassing. Houd er rekening mee dat er toestemming van de gemeente nodig kan zijn voor het aanbrengen van reclameborden.

Stichting Reclame Code Stichting Reclame Code Alles over reclame-uitingen.

Wedstrijdklok en het scorebord

De wedstrijdklok en scorebord dienen minimaal twee meter van het speelveld geplaatst te zijn. Verdere regelgeving is niet van toepassing. De KNVB adviseert het gebruik van een elektronisch gecombineerd(e) wedstrijdklok en scorebord.

Downloads

Laatste nieuws