Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Liesblessure

Liesklachten komen bij veel voetballers voor vanwege het vele schieten en uitvoeren van explosieve bewegingen. Daarom spreken we ook wel over een voetballerslies. De KNVB geeft advies over de behandeling en herstel van liesblessures.

Wat is de voetballerslies?

De voetballerslies is een overbelastingblessure van de spier die aan de binnenzijde van het bovenbeen loopt. Deze liesspier wordt vooral gebruikt bij het schieten, maar ook bij het uitvoeren van explosieve bewegingen als aanzetten en wenden/keren. In een lichte vorm ontstaat er spierpijn en kan de spier wat harder aanvoelen doordat de spier meer gespannen blijft. Als de overbelasting langer duurt kan via de spieraanhechting, het schaambeen pijnlijk worden. De liesklachten komen iets vaker voor aan het ‘schietbeen’, maar ook aan het standbeen, of aan beide kanten. Deze spier zorgt bij voetbalacties namelijk ook voor stabiliteit rond het bekken en dat doet zowel de linker- als de rechter liesspier.

Omdat de pijn de eerste weken niet heel heftig is, kun je er wel mee doorspelen, maar als de pijn blijft bestaan, kan het een lange tijd duren voordat de klachten weer verdwenen zijn. Vooral als de spieraanhechting op het schaambeen pijnlijk is. Op tijd stoppen en goed verzorgen is daarom belangrijk.

Hoe herken je een voetballerslies?

Je ziet vaker liesklachten aan het begin van het seizoen, als de trainingsopbouw plots toeneemt

Meestal begint de blessure met wat stijfheid in de liezen, die na de warming-up verdwijnt, maar na de training weer terugkomt. In de weken daarna gaat de stijfheid over in pijn en blijven de klachten ook tijdens de training aanwezig. Soms tot enkele dagen na de training of wedstrijd, waardoor vrijwel de hele week pijnklachten aanwezig blijven. Toename van pijn ontstaat door het schieten, maar ook door kort aanzetten en wegdraaien.

Welke factoren spelen een rol bij een voetballerslies?

Meestal ontstaan klachten van de lies als de spieren niet sterk genoeg zijn om het schieten en andere voetbalacties goed te verwerken. Spieren en pezen hebben tijd en training nodig om sterk te worden en dat vraagt om een geleidelijke opbouw. Zo zie je vaker liesklachten aan het begin van het seizoen, als de trainingsopbouw plots toeneemt (te veel, te snel, te vaak).

Wat kan de speler zelf doen bij een liesblessure?

Blijven bewegen en aangepast trainen blijft de beste behandeling voor een liesblessure

Als de spieren stijf aanvoelen, kunnen rekoefeningen helpen de klachten te verminderen. Niet om de spieren ‘langer’ te maken, maar vooral om de spierspanning te verminderen. Verder helpt koelen soms tegen de pijn. Maar het belangrijkste is om op tijd de trainingen en het aantal wedstrijdminuten aan te passen, zodat er zonder klachten getraind en gespeeld kan worden.

Revalidatie van de liesblessure

Blijven bewegen en aangepast trainen blijft de beste behandeling voor deze blessure. Tijdens de oefeningen en trainingen mogen de klachten niet toenemen. Dat betekent aanpassing van het (aantal keer en de intensiteit van) schieten, maar ook het wenden, keren en aanzetten, zoals dat in pass- en trapvormen en partijvormen gebeurt.

De oefeningen die gericht zijn op verbetering van de spierconditie zijn belangrijk. Zeker omdat deze blessure vaak terugkeert.

Behalve de voetballerslies, kunnen ook andere blessures in hetzelfde gebied de klachten veroorzaken. Als de blessure niet verbetert, ondanks de aanpassing in training en verbetering van de spierconditie, dan is de kans aanwezig, dat de liesklachten door een andere oorzaak ontstaan. Bezoek dan een sportfysiotherapeut of (sport)arts voor onderzoek en behandeling.

Laat het herstel (tot volledige sporthervatting) goed begeleiden door een sportfysiotherapeut. Deze kan een revalidatieschema opstellen en bespreken.

Copenhagen Adduction Exercise

Deze informatie is algemeen van aard. Voor een individueel advies is het raadplegen van een sportfysiotherapeut of (sport)arts noodzakelijk.

Sportmedisch Centrum

De (sport)fysiotherapeuten van het Sportmedisch Centrum (SMC) van de KNVB zijn gespecialiseerd in de behandeling van liesblessures. Zij kunnen je op weg helpen door de juiste diagnose te stellen en oefen-/revalidatieprogramma op te stellen. Ook kunnen zij je begeleiden in de terugkeer naar het voetbalveld. Neem hiervoor contact op met het SMC.

VMC KNVB

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Voor (blessure)consulten en sportmedische onderzoeken kan iedereen terecht bij het VMC KNVB op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Voor Sportfysiotherapie en revalidatie is het VMC KNVB geopend van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur.

Voetbal Medisch Centrum

Het Voetbal Medisch Centrum (VMC) van de KNVB is hét centrum waar iedere sporter terecht kan voor een deskundig sportmedisch onderzoek, een behandeling of revalidatie van een blessure.

VMC, zorg voor elke sporter.

Laatste nieuws