Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Doping in het voetbal

Het gebruik van doping is slecht voor het voetbal. Het tast de gezondheid van de sporters aan. Bovendien bevordert doping de prestaties en is daarmee in strijd met een eerlijke sport.

Vandaar dat de KNVB veel waarde hecht aan een schone, eerlijke sport, op alle niveaus. Hiervoor zet de bond in op een scherp anti-dopingbeleid. Zodat voetbal een sport blijft waar je op kan vertrouwen en alle voetballers op een gezonde manier van de sport kunnen genieten.

Dopingreglement Dopingreglement Een voetballer bij wie tijdens een dopingcontrole een verboden stof/methode wordt gevonden in het bloed of de urine, begaat een overtreding van het dopingreglement.

Wat is doping?

Doping zijn verboden, stimulerende middelen, die over het algemeen sportprestaties bevorderen en/of schadelijk zijn voor de gezondheid. De stoffen en methoden die onder doping vallen staan op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) en voldoen aan minimaal twee van de volgende drie criteria:

  • de stof/methode bevordert de prestatie;
  • de stof/methode is schadelijk voor de gezondheid;
  • de stof/methode is in strijd de waarden en normen van de sport.

Dopinglijst Dopinglijst Doping kan in allerlei stoffen voorkomen, bijvoorbeeld in voedsel, drank maar ook in geneesmiddelen en voedingssupplementen.

Controles Controles Hoe gaat een dopingcontrole in zijn werking?

Voor je het weet, ben je positief

Doping kan in allerlei stoffen voorkomen, bijvoorbeeld in voedsel en drank maar ook in geneesmiddelen en voedingssupplementen. In sommige gevallen staat de stof echter niet duidelijk vermeld op het etiket, wat per ongeluk kan leiden tot een positieve dopingcontrole en een lange schorsing tot gevolg.

Het is voor voetballers dus belangrijk om vooraf te checken of de voedingssupplementen of geneesmiddelen die je wilt gebruiken geen doping bevatten.

Tips die bijdragen aan schone sport

Tips Tips Ga naar de tips van de Dopingautoriteit en draag bij aan schone sport.

Dopingwaaier App Dopingwaaier App Check of geneesmiddelen of voedingssupplementen dopingvrij zijn.

Dopingprotocol amateurvoetbal Dopingprotocol amateurvoetbal Hulpmiddel voor de ontwikkeling van een anti-dopingbeleid voor amateurverenigingen.

Laatste nieuws