Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Controles

De KNVB staat voor een eerlijke en schone sport. Het is dan ook belangrijk dat er dopingcontroles worden uitgevoerd. In het voetbal en de meeste andere sporten neemt de Dopingautoriteit de dopingcontroles af.

De controles kunnen plaatsvinden bij een wedstrijd of training, maar ook thuis. In het betaald voetbal laat de KNVB per seizoen honderd extra controles door de Dopingautoriteit uitvoeren, ten behoeve van een schone sport.

Amateurvoetbal

Ook in het amateurvoetbal vinden incidenteel dopingcontroles plaats. De KNVB staat immers voor een schone voetbalsport, op alle niveaus, dus ook amateurvoetballers dienen zich als KNVB-lid te houden aan de regels uit het dopingreglement.

Dopinggebruik is in strijd met Fair Play en kan bovendien schadelijk zijn voor de gezondheid. Een dopinggebruiker schaadt dus niet alleen het imago van de voetbalsport, maar vooral zichzelf.

Controle

Bij dopingcontroles worden urinemonsters, en in sommige gevallen bloedmonsters afgenomen. Voor de controle op alcoholgebruik kan ademanalyseapparatuur ingezet worden.

In onderstaande video van de Dopingautoriteit wordt de procedure voor een urinecontrole uitgelegd.

Hoe gaat een dopingcontrole in de praktijk?

Dopingcontroles Dopingcontroles Alle informatie over de praktische kant van de dopingcontroles Whereabouts Whereabouts Wie moeten hun whereabouts (locatiegegevens) aanleveren bij de Dopingautoriteit?

Laatste nieuws