Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onderzoek naar matchfixing in Nederland

Het ministerie van VWS publiceerde in september 2013 de resultaten van het onderzoek naar de vraag of en zo ja, op welke schaal er in Nederland matchfixing plaatsvindt. Daarnaast heeft het onderzoeksteam aanbevelingen gedaan voor de preventie en verdere aanpak van dit thema. In Azië, bijvoorbeeld in Zuid-Korea, Thailand en Maleisië, hebben zich al meerdere incidenten rondom matchfixing voorgedaan.

Ook in Europa zijn omkoopschandalen aan het licht gekomen, zoals in België, Duitsland en Turkije. In Nederland zijn geen concrete gevallen geconstateerd of is anderszins bewezen dat Nederlandse clubs, spelers of officials betrokken zijn geweest.

Uit het onderzoek blijkt wel dat er in ons land op kleine schaal sprake is van matchfixing. De resultaten geven de wetenschappelijke ondersteuning van ons idee dat geen enkele competitie immuun is. Eerder onderzoek wees al uit dat hoge winsten, een lage pakkans en relatief lage straffen een gevaarlijke cocktail vormen. Hoewel er in Nederland nog geen zaken bekend zijn, blijven wij ons met alle partners inspannen tegen deze serieuze bedreiging voor onze sport.

Laatste nieuws