Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Mag ik dit gebruiken?

Doping kan in allerlei stoffen voorkomen, bijvoorbeeld in voedsel, drank, geneesmiddelen en voedingssupplementen. Lang niet altijd is duidelijk wat wel en niet mag.

Het risico is dat een voetballer onbewust gebruik kan maken van een verboden middel, met mogelijk een lange schorsing tot gevolg. De Dopingautoriteit heeft op zijn website vermeld wat de gevolgen kunnen zijn bij het gebruik van diverse middelen. Hieronder staan op basis van deze informatie de belangrijkste aandachtspunten beschreven rondom drugs, geneesmiddelen, voedingssupplementen en alcohol.

Drugs

De meeste drugs staan op de dopinglijst. Ze zijn binnen wedstrijdverband verboden en zijn vaak nog lang na gebruik op te sporen via urine. Mocht er tijdens een controle binnen wedstrijdverband nog sporen van drugsgebruik te vinden zijn, dan test je positief.

Joint | Voor je het weet ben je positief.

Drugs en doping Drugs en doping Bekijk de video van de Dopingautoriteit.

Geneesmiddelen

Als voetballer kun je niet alle geneesmiddelen zomaar gebruiken. Er zijn namelijk redelijk veel geneesmiddelen die dopinggeduide stoffen bevatten. Daarom heeft de Dopingautoriteit de Dopingwaaier App ontwikkeld. In de App kun je direct alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen controleren op de aanwezigheid van doping.

Dopingwaaier Dopingwaaier Bekijk de Dopingwaaier.

Dispensatie aanvragen

Heb je volgens je arts een geneesmiddel nodig dat dopingstoffen bevat? Dan kun je daar een medische dispensatie voor aanvragen. Meestal wordt dat goedgekeurd. Dan heb je officieel toestemming om het geneesmiddel te gebruiken.

Dispensatiebijlage Dispensatiebijlage Bekijk de dispensatiebijlage van de Dopingautoriteit.

Dispensatie aanvragen: hoe doe ik dat? Dispensatie aanvragen: hoe doe ik dat? Bekijk de video van de Dopingautoriteit.

Voedingssupplementen

Vanzelfsprekend is het geen probleem om voedingssupplementen (zoals multivitaminen) te gebruiken als aanvulling op een gezond dieet. Maar verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sommige voedingssupplementen ook dopingstoffen kunnen bevatten. Dit staat mogelijk niet op het etiket vermeld. Het gebruik van voedingssupplementen is daarmee een risico voor topsporters. Het kan namelijk onbedoeld leiden tot een positieve uitslag van een dopingcontrole met uiteindelijk een forse straf tot gevolg. Check daarom je product altijd in het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport via de bovenstaande Dopingwaaier. We raden topsporters aan alleen deze voedingssupplementen te gebruiken. Daarmee kunnen ze namelijk het risico op het ontstaan van een positieve dopingtest door het gebruik van voedingssupplementen maximaal minimaliseren.

Vitamines | Voor je het weet ben je positief.

Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport Bekijk de video van de Dopingautoriteit. Tips voor een schone sport Tips voor een schone sport Bekijk de video van de Dopingautoriteit.

Dopingautoriteit Dopingautoriteit Dé onafhankelijke anti-dopingorganisatie in Nederland. Op hun website staat precies wat wel en niet mag, en hoe je onbewust gebruik van doping voor kunt zijn.

Dopinglijst Dopinglijst Bekijk de dopinglijst.

Controles Controles De KNVB staat voor een eerlijke en schone sport. Het is dan ook belangrijk dat er dopingcontroles worden uitgevoerd. Lees meer over de controles. Ministerie van VWS Ministerie van VWS Met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het NOC*NSF het initiatief genomen om samen met de Dopingautoriteit, de KNVB en drie andere sportorganisaties te starten met het actieplan ‘Samen voor een schone sport’.

Laatste nieuws