Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kevin van Essen twee jaar geschorst wegens doping

KNVB Media
KNVB Media
28 december 2015, 18:00

Foto: KNVB Media

Kevin van Essen van Telstar is voor twee jaar geschorst vanwege het overtreden van het Dopingreglement. De schorsing betekent dat Van Essen tot 28 december 2017 is uitgesloten van deelname aan alle wedstrijden, trainingen en andere activiteiten van de KNVB.

In juli van dit jaar bracht de Dopingautoriteit Telstar en de KNVB op de hoogte dat Kevin van Essen na afloop van de wedstrijd Telstar - Helmond Sport (vrijdag 8 mei 2015) bij een dopingcontrole positief is getest op de stof furosemide, een stof die voorkomt op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap). Ook de contra-expertise leverde een positieve uitslag op.

De KNVB, als lid van het NOC*NSF, UEFA en FIFA gebonden aan de World-Anti Doping Code, legde de zaak voor aan de centrale tuchtcommissie doping, een commissie met expertise in tuchtrechtspraak op het gebied van doping. Aan de hand van het Dopingreglement en het bestuderen van verschillende verklaringen van Van Essen is de tuchtcommissie tot deze uitspraak gekomen. 

Een schone voetbalsport

Een eerlijke, integere sport en de gezondheid van voetballers en voetbalsters zijn van het grootste belang. Het gebruik van doping staat daar haaks op. Vandaar dat de KNVB toeziet op een scherp anti-dopingbeleid.  Per seizoen laat de KNVB honderd dopingcontroles in het betaald voetbal uitvoeren. Daarnaast voert de Dopingautoriteit -zowel voor aanvang of na afloop van een wedstrijd als buiten wedstrijdverband- controles uit bij voetballers die deelnemen aan door de KNVB georganiseerde wedstrijden. Doel hiervan is het handhaven van het vertrouwen in de sport.

De KNVB heeft bovendien reeds geconstateerd dat er bij spelers en clubs nog te weinig bekend is over doping. Vandaar dat er een voorlichtingscampagne gestart wordt gericht op preventie en bewustwording rondom doping en specifieke voorlichting ten aanzien van voedingssupplementen en vrij verkrijgbare medicijnen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen