Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Directie

De directie van de KNVB bestaat uit zeven directeuren. Dit zijn Jean Paul Decossaux (directeur commercie), Ron Francis (directeur financiën), Eric Gudde (directeur betaald voetbal), Nico-Jan Hoogma (directeur topvoetbal), Art Langeler (directeur voetbalontwikkeling), Meta Römers (directeur operations) en Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal). 

De directeuren stellen zich hieronder voor.

Jean Paul Decossaux

Directeur commercie

Jean Paul Decossaux, directeur commercie.

Jean Paul Decossaux heeft Informatica aan de Universiteit van Leiden gestudeerd, waarna hij als management consultant voor DCE - een database consultancy bedrijf - zijn carrière is begonnen. 

Na een paar jaar besloot Decossaux zich te richten op marketingtechnieken, distributiemodellen en co-branding principes, met name binnen de bank- en verzekeringsmarkt. Tijdens de jaren ’90 was Decossaux oprichter en managing partner van de Da Vinci Groep, een middelgroot consultancy bureau gericht op deze nichemarkt. In 2002 verkocht hij zijn organisatie, om zich in 2004 aan te sluiten bij de KNVB als manager commerciële zaken, waar hij begon met het herontwerpen van het sponsormodel om deze vervolgens verder te ontwikkelen. 

De Raad van Toezicht van de KNVB heeft Decossaux per 1 december 2009 aangesteld als directeur commerciële zaken. In vervolg hierop is hij per 1 april 2010 benoemd tot bestuurslid commerciële zaken. 

Jean Paul woont met zijn twee dochters en vrouw in Durgerdam. In zijn vrije tijd houdt hij zich voornamelijk bezig met zeilen, muziek en buitenvakanties. Decossaux heeft tot zijn zeventiende actief gevoetbald bij KHFC In Haarlem. 

Ron Francis

Directeur financiën

Ron Francis, directeur financiën.

Ron Francis heeft zijn eerste werkervaring opgedaan binnen KPMG als assistent-accountant en organisatieadviseur. Tussen 1996 en 2008 heeft hij diverse studies doorlopen aan de Nyenrode Business Universiteit op het gebied van accountancy, controlling en management. Daarnaast heeft hij een zogeheten executive master in finance en control gevolgd, die hij cum laude heeft afgesloten. 

Sinds 2001 is Ron Francis werkzaam bij de KNVB o.a. als controller, financieel manager en manager stafdiensten. In 2007 heeft Ron Francis KNVB Expertise opgezet. Het kenniscentrum is een samenwerking tussen de Eredivisie, Eerste Divisie, FBO en de KNVB. Binnen dit centrum wordt wetenschappelijk onderzoek verricht en worden clubs geadviseerd met betrekking tot de bedrijfsvoering. 

In 2008 en 2009 maakte Ron Francis deel uit van de UEFA werkgroep die onder leiding van UEFA voorzitter Platini regels heeft ontwikkeld ten bate van Financial Fair Play in het Europees betaald voetbal. Per 1 juli 2010 is Ron Francis toegetreden tot de directie in de functie van financieel directeur betaald voetbal. Hij is tevens voorzitter van het bestuur van het Universitair Centrum Sportgeneeskunde (UCS).

Ron Francis woont met zijn vrouw en twee kinderen in Friesland, waar hij bovendien actief is in de lokale politiek. Ron heeft zelf op recreatief niveau gevoetbald bij DCS en SDZZ in Zevenaar.

Eric Gudde

Directeur betaald voetbal

Eric Gudde, directeur betaald voetbal.

Eric Gudde studeerde van 1974 tot en met 1981 Fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na zijn studie werd Gudde inspecteur Vennootschapsbelasting in Rotterdam.

Na een jaar teamleider te zijn geweest bij Belastingen Grote Ondernemingen Rotterdam werd hij in 1992 plaatsvervangend hoofd Belastingen Grote Ondernemingen, een functie die hij tot en met 2000 bekleedde. In de jaren die volgden was Gudde werkzaam als directeur Gemeentebelastingen Rotterdam en directeur Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam.

In 2007 werd hij benoemd tot algemeen directeur van Feyenoord, een functie die hij tien jaar bekleedde. In 2017 maakte hij de overstap naar de KNVB, waar hij per 7 november begonnen is als directeur betaald voetbal KNVB.

Eric woont met zijn vrouw in Maassluis (Zuid-Holland). Samen hebben zij drie kinderen. Zijn vrije tijd brengt hij graag door met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Verder houdt hij ervan om te reizen en sportevenementen en concerten te bezoeken. 

Eric Gudde is al jarenlang actief in de voetballerij. Zo was hij sinds midden jaren tachtig achtereenvolgens hoofdtrainer van Excelsior’20, Excelsior Maassluis, Spijkenisse en weer Excelsior Maassluis. Daarnaast was hij bij laatstgenoemde club ook actief als hoofd jeugdopleiding en als technisch manager, voor hij in 2007 de overstap maakte naar Feyenoord.

Nico-Jan Hoogma

Directeur topvoetbal

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal.

Nico-Jan Hoogma studeerde van 1987 tot en met 1992 in Leeuwarden werktuigbouwkunde aan de HTS. Hij combineerde die opleiding met een leven als semi-prof bij de betaald-voetbalclub uit de Friese hoofdstad, SC Cambuur. Tegelijk met het behalen van zijn diploma, promoveerde hij met SC Cambuur naar de Eredivisie.

Niet veel later maakte hij een transfer naar FC Twente. In Enschede speelde hij in totaal zes seizoenen, waarna hij in 1998 – wederom voor zes seizoenen – zijn carrière internationaal voortzette, bij het Duitse HSV in Hamburg. De laatste twee jaar van zijn actieve voetballoopbaan kwam hij uit voor Heracles Almelo, de club waarmee hij in 2005 het kampioenschap van de Jupiler League behaalde.

De speler uit Overijssel was bij iedere club aanvoerder en heeft in totaal 525 competitieduels in het betaald voetbal en 22 Europese wedstrijden – waaronder met HSV in de Champions League – achter zijn naam staan.

Nadat hij als speler was gestopt in 2006, werd hij algemeen/technisch manager bij Heracles Almelo. In januari 2007 promoveerde hij tot algemeen/technisch directeur van de club, een functie die hij tot 1 maart 2018 bekleedde, waarna hij de overstap maakte naar de KNVB. 

Hoogma woont met zijn vrouw en twee van hun drie kinderen in Oldenzaal. Zoon Justin voetbalt bij TSG 1899 Hoffenheim en woont in Heidelberg (Duitsland).

Art Langeler

Directeur voetbalontwikkeling

Art Langeler (l), directeur voetbalontwikkeling, in gesprek met voormalig bondscoach Ronald Koeman.

Art Langeler begon met voetballen bij de jeugd van SPC Lochem, waarna hij in de A-junioren overstapte naar De Graafschap. Van 1990 tot 1992 speelde hij twintig officiële duels bij de club uit Doetinchem. In 1992 verhuisde hij naar Zwolle om de opleiding CALO te doen aan de Hogeschool Windesheim, hij speelde nog ongeveer tien jaar op het hoogste amateurniveau bij verschillende clubs.

Na het behalen van zijn diploma combineerde hij de functie van gymleraar met de functie van trainer bij diverse clubs, waaronder de Onder 19-teams van FC Zwolle en AGOV. Als hoofdtrainer werkte hij respectievelijk vier en drie jaar bij sv Colmschate’33 en Rohda Raalte.

In 2008 ging Langeler aan de slag bij FC Zwolle, waar hij de functie van Hoofd Jeugdopleiding combineerde met het trainerschap van verschillende jeugdteams. In januari 2010 nam hij de functie van hoofdtrainer bij PEC Zwolle over van de eerder ontslagen Jan Everse. Na enkele malen dichtbij promotie te zijn geweest, kroonde FC Zwolle zich in het seizoen 2011/’12 onder leiding van Langeler tot kampioen van de Jupiler League.

In de zomer van 2013 maakte Langeler de overstap naar PSV, waar hij voor vier jaar de functie van Hoofd Jeugdopleiding vervulde. Gedurende het laatste seizoen was Langeler ook actief als KNVB-coach van Oranje onder 20 en vanaf oktober 2017 van Jong Oranje. Met ingang van het seizoen 2017/’18 kwam hij fulltime in dienst bij de KNVB. Eerst als coach van Jong Oranje en coördinator van de nationale jeugdteams en sinds 1 mei 2018 als directeur voetbalontwikkeling. 

Art Langeler woont met zijn vrouw en twee kinderen in Zwolle. Zijn vrije tijd brengt hij graag door met alle soorten balspelen en een groot sociaal netwerk.

Meta Römers

Directeur operations

Meta Römers, directeur operations.

Meta Römers studeerde van 1988 tot 1992 Infomatiemanagement in Maastricht. Na haar studie was zij 20 jaar werkzaam binnen de Randstad Nederland Groep. De eerste jaren als intercedent en manager om vervolgens in 2004 als algemeen directeur van Randstad HR Solutions aan de slag te gaan. Na een aantal jaar maakte zij de overstap naar de rol van commercieel directeur bij randstad inhouse services. Na 5 jaar werd zij gevraagd de reorganisatie te leiden van het zorgbedrijf binnen Randstad, om vervolgens algemeen directeur te worden bij het uitzendbureau.

Op 1 januari 2016 heeft zij de overstap gemaakt naar de KNVB, waar zij nu operationeel directeur is. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de organisatie van het amateur- en vrouwenvoetbal, de financiën van het amateurvoetbal, de juridische afdeling met daarin tuchtzaken en licentiezaken, HR, ICT en een aantal ventures van de KNVB.  

Meta woont met haar man en twee zonen in Haaften, Gelderland. In haar vrije tijd maakt ze graag bijzondere reizen. Ook leest zij graag en klust ze graag aan haar huis. 

Haar beide zonen voetballen waardoor ze inmiddels ruim 8 jaar betrokken is bij de lokale voetbalvereniging in Haaften. Ze is 7 jaar coach van het elftal van haar jongste zoon geweest, heeft in het jeugdbestuur gezeten en jeugdindelingen gemaakt. 

Jan Dirk van der Zee

Directeur amateurvoetbal  

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

Jan Dirk van der Zee (7 juni 1971) is sinds april 2015 in functie als directeur amateurvoetbal binnen de KNVB. Van der Zee heeft de dagelijkse leiding over de sectie amateurvoetbal.

“Ik vind het een fantastische uitdaging om de reeds ingezette koers van de KNVB verder vorm te geven. Op bestuurlijk niveau en in de arbeidsorganisatie is er veel veranderd, waardoor de KNVB nog dichter bij de verenigingen staat, zowel in de besluitvorming als in de dienstverlening. Dat spreekt me enorm aan, want uiteindelijk moet alles wat we doen in dienst staan van die 1,2 miljoen voetballers die bij de ruim 3100 voetbalverenigingen in Nederland genieten van het spelletje.” Van der Zee kent het verenigingsleven en de voetbalwereld, omdat hij vele jaren actief en als vrijwilliger betrokken was bij verschillende voetbalverenigingen.

Van der Zee heeft ruime bestuurlijke en managementervaring. Zo was hij in 1995 en 1996 projectmanager bij warenhuis Vroom & Dreesmann. In 1996 maakte hij de overstap naar C&A Nederland om daar diverse management functies te bekleden, om vervolgens in 1998 aan de slag te gaan als manager interne organisatie bij Mitex. In 2001 werd hij adjunct-directeur van de vereniging en in 2003 directeur. In 2009 fuseerde Mitex met CBW en ging de organisatie verder onder de naam INretail met Van der Zee als directeur.

Reglement

Het bestuur en de directie betaald voetbal kennen een eigen reglement.

Laatste nieuws