Directie

De afdeling betaald voetbal van de KNVB wordt geleid door drie directeuren. Dit zijn Gijs de Jong (operationeel directeur betaald voetbal), Jean-Paul Decossaux (commercieel directeur) en Ron Francis (financieel directeur).

De directie wordt ondersteund door bestuurssecretaris Mark Boetekees, tevens verantwoordelijk voor de afdeling Juridische Zaken van de KNVB. De business unit amateurvoetbal van de KNVB staat onder leiding van directeur Jan Dirk van der Zee.

De directie en het bestuur betaald voetbal leggen verantwoording af aan de raad van commissarissen betaald voetbal. De raad bestaat momenteel uit Simon Kelder en Eric Mulder en kent een eigen reglement.

Betaald voetbal

Gijs de Jong

Operationeel directeur betaald voetbal

Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal.

Gijs de Jong (24 juli 1972, Asten) studeerde van 1991 tot 1996 bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna was hij event manager en consultant bij de Amsterdam ArenA. In het najaar van 2003 trad hij in dienst bij de KNVB.

De Jong begon als coördinator veiligheidszaken en public affairs. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het landelijk veiligheidsbeleid, stadionverbodenbeleid, advies en controle bij de betaaldvoetbalorganisaties en de veiligheidsorganisatie rond de KNVB evenementen.

Gijs de Jong was tevens verantwoordelijk voor de veiligheidsorganisatie van het Nederlands elftal en de KNVB bij EK’s en WK’s. Per 1 januari 2010 volgde de benoeming tot manager competitiezaken. Vanuit die rol stuurde hij de bureaus wedstrijdzaken, veiligheidszaken, tuchtzaken, scheidsrechterszaken en public affairs aan. Sinds 2014 is De Jong op directieniveau verantwoordelijk voor competitiezaken, evenementen en communicatie.

Tijdens het afgelopen WK in Brazilië was De Jong actief als projectleider namens de bond en verantwoordelijk voor de coördinatie van alle activiteiten voor de doelgroepen: team, supporters en (sponsor-)gasten.

Naast zijn werkzaamheden voor de KNVB is hij sinds 2011 UEFA delegate/FIFA match commissioner en lid van het Stadium & Security Committee van de Europese voetbalbond.

Gijs de Jong woont met zijn vrouw en drie kinderen in Asten (Noord-Brabant). In zijn vrije tijd zit hij graag op zijn racefiets, trapt hij een balletje met de kinderen in de tuin en kan hij als voetballiefhebber genieten van een mooie pot voetbal in het stadion of op de buis.

Jean-Paul Decossaux

Directeur commerciële zaken betaald voetbal

Jean-Paul Decossaux, directeur commerciële zaken betaald voetbal.

Jean-Paul Decossaux (Amsterdam, 17 maart 1963) heeft Informatica aan de Universiteit van Leiden gestudeerd, waarna hij als management consultant voor DCE - een database consultancy bedrijf - zijn carrière is begonnen. Na een paar jaar besloot Decossaux zich te gaan richten op marketingtechnieken, distributiemodellen en co-branding principes waarbij de bank- en verzekeringsmarkt zijn primaire focus mocht genieten. 

Tijdens de jaren ’90 was Jean-Paul Decossaux oprichter en managing partner van de Da Vinci Groep, een middelgroot consultancy bureau speciaal gericht op deze nichemarkt. In 2002 verkocht hij zijn organisatie, om zich in 2004 aan te sluiten bij de KNVB als manager commerciële zaken. Zijn doel was het complete sponsormodel te herontwerpen en vervolgens verder te ontwikkelen. 

De Raad van Toezicht van de KNVB heeft Decossaux per 1 december 2009 aangesteld als directeur commerciële zaken. In vervolg hierop is hij per 1 april 2010 benoemd tot bestuurslid commerciële zaken. 

Jean-Paul Decossaux woont met zijn twee dochters en vrouw in Durgerdam. In zijn vrije tijd houdt hij zich voornamelijk bezig met zeilen, muziek en buitenvakanties. Decossaux heeft tot zijn 17e jaar actief gevoetbald bij KHFC In Haarlem. 

Ron Francis

Financieel directeur betaald voetbal

Ron Francis, financieel directeur betaald voetbal.

Ron Francis (Zevenaar, 26 februari 1978) heeft zijn eerste werkervaring opgedaan binnen KPMG als assistent-accountant en organisatieadviseur. Tussen 1996 en 2008 heeft hij diverse studies doorlopen aan de Nyenrode Business Universiteit op het gebied van accountancy, controlling en management. Daarnaast heeft hij een zogeheten executive master in finance en control gevolgd, welke hij cum laude heeft afgesloten. 

Sinds 2001 is Ron Francis werkzaam binnen de sectie betaald voetbal van de KNVB. Francis heeft hier onder andere de volgende functies bekleed: controller, financieel manager en manager stafdiensten, waaronder de afdelingen beleid, licentiezaken en fiscale zaken vallen. In 2007 heeft Ron Francis KNVB Expertise opgezet; een centrum voor onderzoek en kennismanagement in het betaald voetbal. Het kenniscentrum is een samenwerking tussen de Eredivisie, Eerste Divisie, FBO en de KNVB. Binnen dit centrum wordt wetenschappelijk onderzoek verricht en worden clubs geadviseerd met betrekking tot de bedrijfsvoering. 

In 2008 en 2009 maakte Ron Francis deel uit van de UEFA werkgroep die onder leiding van UEFA voorzitter Platini regels heeft ontwikkeld ten bate van Financial Fair Play in het Europees betaald voetbal. Per 1 juli 2010 is Ron Francis toegetreden tot de directie in de functie van financieel directeur betaald voetbal. Hij is tevens voorzitter van het bestuur van het Universitair Centrum Sportgeneeskunde (UCS).

Ron Francis woont met zijn vrouw en twee kinderen in Friesland, waar hij bovendien actief is in de lokale politiek. Francis heeft zelf op recreatief niveau gevoetbald bij DCS en SDZZ in Zevenaar.

Mark Boetekees

Bestuurssecretaris betaald voetbal  

Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal.

Mark Boetekees (Waalwijk, 18 januari 1973) vervult vanaf 1 april 2010 de functie van bestuurssecretaris betaald voetbal bij de KNVB. In die hoedanigheid is hij lid van het directieteam betaald voetbal en verantwoordelijk voor de afdeling juridische zaken van de KNVB, de afdeling licentiezaken betaald voetbal en het bestuurssecretariaat betaald voetbal.

Boetekees was van november 2005 tot april 2010 directeur van de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO, de werkgeversorganisatie in het Nederlandse betaal voetbal). Bij de FBO heeft Boetekees zich vooral bezig gehouden met de reorganisatie en herpositionering van deze vereniging, hetgeen onder andere een uitbreiding met zich meebracht van de service en diensten aan de leden van de FBO (de betaaldvoetbalorganisaties), en met de juridische ondersteuning van de betaaldvoetbalorganisaties, de ECV en de CED.

Mark Boetekees studeerde Nederlands Recht in Utrecht. Nadat hij in juli 1997 stage had gelopen op de juridische afdeling van de KNVB begon hij in oktober 1997 zijn carrière in het voetbal, als secretaris van de commissie van beroep betaald voetbal van de KNVB. Hij groeide binnen de bond van jurist betaald voetbal (1998), hoofd juridische zaken betaald voetbal (1999) door naar manager juridische zaken KNVB (2000) om in 2005 de overstap naar de FBO te maken.

Boetekees woont samen met zijn vrouw en dochter. Hij is regelmatig op de golfbaan te vinden en speelt nog iedere zondag in het derde (vrienden)team van SEC.

Amateurvoetbal

Jan Dirk van der Zee

Directeur amateurvoetbal  

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

Jan Dirk van der Zee (7 juni 1971) is sinds april 2015 in functie als directeur amateurvoetbal binnen de KNVB. Van der Zee heeft de dagelijkse leiding over de sectie amateurvoetbal.

“Ik vind het een fantastische uitdaging om de reeds ingezette koers van de KNVB verder vorm te geven. Op bestuurlijk niveau en in de arbeidsorganisatie is er veel veranderd, waardoor de KNVB nog dichter bij de verenigingen staat, zowel in de besluitvorming als in de dienstverlening. Dat spreekt me enorm aan, want uiteindelijk moet alles wat we doen in dienst staan van die 1,2 miljoen voetballers die bij de ruim 3100 voetbalverenigingen in Nederland genieten van het spelletje.” Van der Zee kent het verenigingsleven en de voetbalwereld, omdat hij vele jaren actief en als vrijwilliger betrokken was bij verschillende voetbalverenigingen.

Van der Zee heeft ruime bestuurlijke en managementervaring. Zo was hij in 1995 en 1996 projectmanager bij warenhuis Vroom & Dreesmann. In 1996 maakte hij de overstap naar C&A Nederland om daar diverse management functies te bekleden, om vervolgens in 1998 aan de slag te gaan als manager interne organisatie bij Mitex. In 2001 werd hij adjunct-directeur van de vereniging en in 2003 directeur. In 2009 fuseerde Mitex met CBW en ging de organisatie verder onder de naam INretail met Van der Zee als directeur.

Meta Römers

Directeur bedrijfsvoering amateurvoetbal

Meta Römers, directeur bedrijfsvoering amateurvoetbal.

Per 1 januari 2016 is Meta Römers in dienst getreden bij de KNVB als directeur bedrijfsvoering amateurvoetbal. Römers is verantwoordelijk voor de financiën van de sectie amateurvoetbal, het personeelsbeleid, de ICT en krijgt de dagelijkse leiding over de arbeidsorganisatie.

Römers (45) werkte voorheen bij Randstad Nederland, waar zij diverse directiefuncties bekleedde. In haar vrije tijd is ze onder meer leider van de E2 bij voetbalvereniging v.v. Haaften.

Terug naar boven