Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Directie

De directie van de KNVB bestaat uit zeven directeuren. Dit zijn Jean Paul Decossaux (directeur commercie), Ron Francis (directeur financiën), Nico-Jan Hoogma (directeur topvoetbal), Marianne van Leeuwen (directeur betaald voetbal), Marcel Lucassen (directeur voetbalontwikkeling), Meta Römers (directeur operations) en Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal). 

De directeuren stellen zich hieronder voor.

Jean Paul Decossaux

Directeur commercie

Jean Paul Decossaux, directeur commercie.

Jean Paul Decossaux heeft Informatica aan de Universiteit van Leiden gestudeerd, waarna hij als management consultant voor DCE - een database consultancy bedrijf - zijn carrière is begonnen. 

Na een paar jaar besloot Decossaux zich te richten op marketingtechnieken, distributiemodellen en co-branding principes, met name binnen de bank- en verzekeringsmarkt. Tijdens de jaren ’90 was Decossaux oprichter en managing partner van de Da Vinci Groep, een middelgroot consultancy bureau gericht op deze nichemarkt. In 2002 verkocht hij zijn organisatie, om zich in 2004 aan te sluiten bij de KNVB als manager commerciële zaken, waar hij begon met het herontwerpen van het sponsormodel om deze vervolgens verder te ontwikkelen. 

De Raad van Toezicht van de KNVB heeft Decossaux per 1 december 2009 aangesteld als directeur commerciële zaken. In vervolg hierop is hij per 1 april 2010 benoemd tot bestuurslid commerciële zaken. 

Jean Paul woont met zijn twee dochters en vrouw in Durgerdam. In zijn vrije tijd houdt hij zich voornamelijk bezig met zeilen, muziek en buitenvakanties. Decossaux heeft tot zijn zeventiende actief gevoetbald bij KHFC In Haarlem. 

Ron Francis

Directeur financiën

Ron Francis, directeur financiën.

Ron Francis heeft zijn eerste werkervaring opgedaan binnen KPMG als assistent-accountant en organisatieadviseur. Tussen 1996 en 2008 heeft hij diverse studies doorlopen aan de Nyenrode Business Universiteit op het gebied van accountancy, controlling en management. Daarnaast heeft hij een zogeheten executive master in finance en control gevolgd, die hij cum laude heeft afgesloten. 

Sinds 2001 is Ron Francis werkzaam bij de KNVB o.a. als controller, financieel manager en manager stafdiensten. In 2007 heeft Ron Francis KNVB Expertise opgezet. Het kenniscentrum is een samenwerking tussen de Eredivisie, Eerste Divisie, FBO en de KNVB. Binnen dit centrum wordt wetenschappelijk onderzoek verricht en worden clubs geadviseerd met betrekking tot de bedrijfsvoering. 

In 2008 en 2009 maakte Ron Francis deel uit van de UEFA werkgroep die onder leiding van UEFA voorzitter Platini regels heeft ontwikkeld ten bate van Financial Fair Play in het Europees betaald voetbal. Per 1 juli 2010 is Ron Francis toegetreden tot de directie in de functie van financieel directeur betaald voetbal. Hij is tevens voorzitter van het bestuur van het Universitair Centrum Sportgeneeskunde (UCS).

Ron Francis woont met zijn vrouw en twee kinderen in Friesland, waar hij bovendien actief is in de lokale politiek. Ron heeft zelf op recreatief niveau gevoetbald bij DCS en SDZZ in Zevenaar.

Nico-Jan Hoogma

Directeur topvoetbal

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal.

Nico-Jan Hoogma studeerde van 1987 tot en met 1992 in Leeuwarden werktuigbouwkunde aan de HTS. Hij combineerde die opleiding met een leven als semi-prof bij de betaald-voetbalclub uit de Friese hoofdstad, SC Cambuur. Tegelijk met het behalen van zijn diploma, promoveerde hij met SC Cambuur naar de Eredivisie.

Niet veel later maakte hij een transfer naar FC Twente. In Enschede speelde hij in totaal zes seizoenen, waarna hij in 1998 – wederom voor zes seizoenen – zijn carrière internationaal voortzette, bij het Duitse HSV in Hamburg. De laatste twee jaar van zijn actieve voetballoopbaan kwam hij uit voor Heracles Almelo, de club waarmee hij in 2005 het kampioenschap van de Jupiler League behaalde.

De speler uit Overijssel was bij iedere club aanvoerder en heeft in totaal 525 competitieduels in het betaald voetbal en 22 Europese wedstrijden – waaronder met HSV in de Champions League – achter zijn naam staan.

Nadat hij als speler was gestopt in 2006, werd hij algemeen/technisch manager bij Heracles Almelo. In januari 2007 promoveerde hij tot algemeen/technisch directeur van de club, een functie die hij tot 1 maart 2018 bekleedde, waarna hij de overstap maakte naar de KNVB. 

Hoogma woont met zijn vrouw en twee van hun drie kinderen in Oldenzaal. Zoon Justin voetbalt bij TSG 1899 Hoffenheim en woont in Heidelberg (Duitsland).

Marianne van Leeuwen

Directeur betaald voetbal

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal.

Marianne van Leeuwen (Rotterdam, 9 april 1961) is een ervaren bestuurder en maatschappelijk betrokken bruggenbouwer, die veelal in het bedrijfsleven heeft gewerkt. Bij RELX (voorheen Reed Elsevier) heeft ze gedurende 24 jaar verschillende (internationale) executive functies bekleed. In de jaren 2011-2021 was zij als toezichthouder betrokken bij onder meer Oxfam Novib, ANP, Sligro Food Group, Technische Unie en de Sportraad Amsterdam. 

Marianne heeft Nederlands Recht gestudeerd en de Rijksuniversiteit Leiden (1986). Later volgde zij opleidingen aan de Harvard Business School (2009) en Nyenrode Business University (2013).

Van 2014 tot 2021 was Marianne van Leeuwen ook voorzitter van AVV Zeeburgia, de multiculturele amateurclub uit Amsterdam, die hofleverancier is van talent aan het betaald voetbal. Samen met een zeer divers samengesteld bestuur veranderde zij de noodlijdende club met gedateerde faciliteiten in een moderne, goed georganiseerde vereniging met een nieuw clubhuis, bijbehorende velden en ook steeds meer maatschappelijke impact. Zo zette zij zich vanuit de rol bij AVV Zeeburgia ondermeer in voor de strijd tegen racisme en discriminatie in het voetbal. 

Op 1 september 2021 is Marianne in dienst getreden als opvolger van Eric Gudde, die op die datum met pensioen is gegaan. Ze woont in Amsterdam en heeft twee voetballende zoons, Demba (2000) en Amadou (2002).

Marcel Lucassen

Directeur voetbalontwikkeling

Marcel Lucassen, directeur voetbalontwikkeling.

Marcel Lucassen heeft diverse functies in de voetballerij bekleed, voornamelijk in het buitenland. Van 2008 tot 2015 werkte hij bij de Duitse voetbalbond (DFB), waar hij de basis legde voor een uniforme speelwijze van de nationale teams. Daarnaast was Lucassen in die periode instructeur van de coaches Onder 15, Onder 17 en Onder 19 van de clubs in de Bundesliga en docent van de cursus UEFA Pro License. 

Voordat hij aan de slag ging bij de DFB, was Lucassen assistent-trainer bij het eerste elftal van TSG 1899 Hoffenheim en mentor van de coaches van de Academie. Ook was hij individueel trainer van Nederlandse en Duitse talenten, onder wie profs van Bundesligaclubs.

Na zijn periode bij de DFB koos Lucassen voor de rol van technisch directeur op de voetbalacademie van Al-Nasr (2015-2018). Van 2018 tot 2020 bekleedde Lucassen de functie Head of Coach and Player Development bij Arsenal, waar hij verantwoordelijk was voor alle jeugdelftallen en het implementeren van een spelfilosofie. Door de jaren heen is Lucassen adviseur geweest van diverse nationale bonden.

Als voetballer speelde hij in de jeugd van VVV-Venlo. Met ingang van het seizoen 2021/’22 is de Limburger, die woonachtig is in Blitterswijck, fulltime in dienst bij de KNVB als directeur voetbalontwikkeling. Hij is in Zeist verantwoordelijk voor de nationale jeugdteams, de KNVB Academie, het jeugdtopvoetbal en het breedtevoetbal.

Meta Römers

Directeur operations

Meta Römers, directeur operations.

Meta Römers studeerde van 1988 tot 1992 Infomatiemanagement in Maastricht. Na haar studie was zij 20 jaar werkzaam binnen de Randstad Nederland Groep. De eerste jaren als intercedent en manager om vervolgens in 2004 als algemeen directeur van Randstad HR Solutions aan de slag te gaan. Na een aantal jaar maakte zij de overstap naar de rol van commercieel directeur bij randstad inhouse services. Na 5 jaar werd zij gevraagd de reorganisatie te leiden van het zorgbedrijf binnen Randstad, om vervolgens algemeen directeur te worden bij het uitzendbureau.

Op 1 januari 2016 heeft zij de overstap gemaakt naar de KNVB, waar zij nu operationeel directeur is. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de organisatie van het amateur- en vrouwenvoetbal, de financiën van het amateurvoetbal, de juridische afdeling met daarin tuchtzaken en licentiezaken, HR, ICT en een aantal ventures van de KNVB.  

Meta woont met haar man en twee zonen in Haaften, Gelderland. In haar vrije tijd maakt ze graag bijzondere reizen. Ook leest zij graag en klust ze graag aan haar huis. 

Haar beide zonen voetballen waardoor ze inmiddels ruim 8 jaar betrokken is bij de lokale voetbalvereniging in Haaften. Ze is 7 jaar coach van het elftal van haar jongste zoon geweest, heeft in het jeugdbestuur gezeten en jeugdindelingen gemaakt. 

Jan Dirk van der Zee

Directeur amateurvoetbal  

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

Jan Dirk van der Zee (7 juni 1971) is sinds april 2015 in functie als directeur amateurvoetbal binnen de KNVB. Van der Zee heeft de dagelijkse leiding over de sectie amateurvoetbal.

“Ik vind het een fantastische uitdaging om de reeds ingezette koers van de KNVB verder vorm te geven. Op bestuurlijk niveau en in de arbeidsorganisatie is er veel veranderd, waardoor de KNVB nog dichter bij de verenigingen staat, zowel in de besluitvorming als in de dienstverlening. Dat spreekt me enorm aan, want uiteindelijk moet alles wat we doen in dienst staan van die 1,2 miljoen voetballers die bij de ruim 3100 voetbalverenigingen in Nederland genieten van het spelletje.” Van der Zee kent het verenigingsleven en de voetbalwereld, omdat hij vele jaren actief en als vrijwilliger betrokken was bij verschillende voetbalverenigingen.

Van der Zee heeft ruime bestuurlijke en managementervaring. Zo was hij in 1995 en 1996 projectmanager bij warenhuis Vroom & Dreesmann. In 1996 maakte hij de overstap naar C&A Nederland om daar diverse management functies te bekleden, om vervolgens in 1998 aan de slag te gaan als manager interne organisatie bij Mitex. In 2001 werd hij adjunct-directeur van de vereniging en in 2003 directeur. In 2009 fuseerde Mitex met CBW en ging de organisatie verder onder de naam INretail met Van der Zee als directeur.

Reglement

Het bestuur en de directie betaald voetbal kennen een eigen reglement.

Laatste nieuws