Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Toezichthouders

De Raad van Commissarissen is het toezichthoudend orgaan van de sectie Betaald Voetbal en kent een eigen reglement. De Raad van Toezicht heeft dezelfde functie bij het amateurvoetbal van de KNVB. Een nadere introductie.

Raad van commissarissen 

De Raad van Commissarissen bestaat uit Jan Albers, Elsemieke Havenga-Hillen, Han Berger, Niek Jan van Kesteren en Jeroen Slop.

Jan Albers

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (voorzitter)

Jan Albers, lid raad van commissarissen betaald voetbal (voorzitter).

Jan Albers (Veldhoven, 27 maart 1952) heeft zijn sporen verdiend in het bedrijfsleven met bestuursfuncties bij onder meer Philips, Gamma Holding en Koninklijke Ten Cate. Ook heeft Albers een mooi palmares in de topsport. Als twintiger nam hij met het Nederlands hockeyelftal deel aan de Olympische Spelen van 1976 in Montreal.

Na zijn actieve carrière was Albers commissaris tophockey bij de Nederlandse hockeybond en voorzitter van de KNHB. Van 2012 tot 2020 maakte hij deel uit van de Raad van Commissarissen van PSV, waarvan de laatste zes jaar als president-commissaris.

Op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van 18 juni 2021 is de benoeming van Albers definitief geworden. Hij is benoemd voor een periode van twee jaar. Albers is op 1 september 2021 in functie getreden.

Elsemieke Havenga-Hillen

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (topsport, communicatie en media)

Elsemieke Havenga-Hillen: lid raad van commissarissen betaald voetbal.

Elsemieke Havenga (30 september 1959) weet wat topsport is. Al op zeventien jarige leeftijd wordt Havenga voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands hockeyelftal. Uiteindelijk speelt ze 107 interlands voor het Nederlands elftal met als grootste sportieve hoogtepunten het winnen van het Europees kampioenschap, vier keer wereldkampioen en goud op de Olympische Spelen in Los Angeles met het Nederlands dames hockeyteam. 

Na haar topsportcarrière stapt Havenga over naar de journalistiek en werkt zij onder meer voor Studio Sport, Veronica Nieuws Radio en RTL nieuws. 

Momenteel werkt Havenga als communicatie-deskundige en adviseur en traint zij directeuren en directieteams van grote bedrijven/organisaties waar het gaat over communicatie, samenwerking en cultuur- en gedragsverandering. 

Havenga is voorzitter van de Raad van Toezicht van Plan Nederland, lid van het bestuur Spieren voor Spieren en voorzitter van de Sportraad gemeente Laren. 

"Ik verheug me erop om met dit team een bijdrage te leveren aan de grootste sportbond van ons land,’’ aldus Havenga na haar benoeming tot lid van de RvC. 

Han Berger

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (topsport, voetbaltechnische zaken)

Han Berger: lid raad van commissarissen betaald voetbal.

Han Berger (17 juni 1950) is voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal en heeft een rijk verleden in de voetballerij. 

Berger zat maar liefst 637 keer als hoofdtrainer op de bank bij een Eredivisiewedstrijd, het op een na hoogste aantal in de geschiedenis van de eredivisie. Hij was vooral succesvol bij FC Utrecht (derde in 1981) en FC Groningen (vierde in 1986) met een aantal spectaculaire UEFA-cupdeelnames van beide clubs als gevolg.

Onder zijn leiding promoveerde Cambuur Leeuwarden in 1998 via winst in de nacompetitie naar de Eredivisie. Tussen 1998 en 2000 was Berger coach van Jong Oranje en had hij de supervisie over de nationale jeugdteams van de KNVB. In 2004 was hij trainer van Oita Trinita in Japan.

Berger was technisch directeur bij FC Utrecht (2000-2003) en De Graafschap (2005-2008). Van januari 2009 tot en met juni 2014 was hij technisch directeur van de Australische voetbalbond. Berger werd daarna bestuurslid technische zaken en technisch directeur (‘football director’) van Sydney FC een rol die hij op parttime basis nog steeds vervult.

Berger over zijn aantreden in de RvC: "Ik verwacht veel van de samenwerking met mijn collega RVC leden, een gezelschap met veel praktijkervaring en specifieke deskundigheid. Ik hoop en verwacht een bijdrage te kunnen leveren aan een KNVB beleid dat het Nederlandse voetbal weer terugbrengt naar de internationale top. Om dat te bewerkstelligen moeten, naar mijn persoonlijke mening, voetbaltechnische uitgangspunten leidend zijn."

Niek Jan van Kesteren 

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (maatschappij en politiek)

Niek Jan van Kesteren: lid raad van commissarissen betaald voetbal.

Niek Jan van Kesteren (24 september 1952) kent het maatschappelijke en politieke krachtenveld als geen ander. 

Van Kesteren was tot vorig jaar gedurende 17 jaar algemeen directeur van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Onder zijn leiding is VNO-NCW uitgegroeid tot de meest invloedrijke lobbyorganisatie van Nederland. Hij was sinds 2012 tevens algemeen directeur van MKB Nederland.

Niek Jan van Kesteren heeft een belangrijke rol gespeeld in het poldermodel. Hij sloot vele akkoorden met vakbonden en milieuorganisaties. Hij was lid van het dagelijks bestuur van de Sociaal Economische Raad.

Sinds 2015 is hij lid van de Eerste Kamer voor het CDA.

Van Kesteren was voorzitter van FC Rijnvogels ( hoofdklasse zaterdag) uit Katwijk. Hij leidde de club veertien jaar en werd bij zijn afscheid benoemd tot erevoorzitter.

Hij is een verbinder met de sectie Amateurvoetbal en mede auteur van het advies 'Veranderen|Verbinden|Vertrouwen' aan de sectie Betaald Voetbal.

Jeroen Slop

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (financiën, organisatorisch)

Jeroen Slop: lid raad van commissarissen betaald voetbal.

Jeroen Slop (11 juli 1961), woonachtig in Amsterdam, heeft zijn sporen ruim verdiend in de voetbalwereld. Hij was meer dan twintig jaar financieel directeur van Ajax, een functie die hij in 1998 aanvaardde en medio 2019 neerlegde.

Slop rondde aan de universiteit van Amsterdam de studies Economische Wetenschappen en Accountancy (postdoctoraal) af. Hij werkte van 1987 tot 1992 als register accountant bij Ernst & Young.

Daarna stapte hij over naar de oliewereld, waar hij als controller aan de slag ging. Eerst in Amsterdam bij Oiltanking Amsterdam tot 1994, daarna twee jaar in Singapore bij oliehandelsonderneming Mabanaft. Van 1996 tot 1998 werkte Slop in het Duitse Hamburg als hoofd operationele en financiële afdelingen van olieholdingmaatschappij Marquard & Bahls.

In 1998 keerde de Amsterdammer terug naar zijn geboortestad en trad als financieel directeur in dienst van Ajax. Naast die financiële portefeuille had hij - tijdelijk - ook de verantwoordelijkheid over onder meer de afdelingen wedstrijdzaken, veiligheid, supporterszaken en IT. Slop was nauw betrokken bij de beursgang van Ajax en trad ook met regelmaat in overleg met UEFA over allerlei zaken zoals onder meer het internationale Financial Fairplay-overleg.

Sinds 1 juli 2019 is Slop commissaris betaald voetbal bij de KNVB.

Raad van toezicht

De raad bestaat uit Pier Eringa (voorzitter), Jos Vranken, Tjienta van Pelt, Albert van Wijk en Hassan Bettani.

Pier Eringa

Voorzitter Raad van Toezicht amateurvoetbal

Pier Eringa, Voorzitter Raad van Toezicht amateurvoetbal.

Pier Eringa (1961) studeerde aan de Politie Academie en aan het IMD te Lausanne (Zwitserland). Eringa was onder meer gemeentesecretaris van Nijmegen, hoofdcommissaris en korpschef Flevoland en directeur Veiligheid van de Nederlandse Spoorwegen. Van 2010 tot 2015 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, waarna hij in april 2015 aan de slag ging als president-directeur van ProRail. Bij ProRail was hij ruim vier jaar werkzaam. Op 1 september 2019 startte als CEO bij Transdev Nederland, het moederbedrijf van onder meer Connexxion, Hermes en Witte Kruis.

Daarnaast vervulde Eringa diverse maatschappelijke en toezichthoudende functies. Zo is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Aveleijn en was hij lid van de Raad van Toezicht Rentray. Sinds april 2014 is hij vice-voorzitter van de Commissie van toezicht beheer Nationale Politie.

De beide zoons van Pier Eringa voetballen, de een bij Victoria Boys (Apeldoorn) en de andere bij Vitesse (Arnhem). “Daarmee heeft voetbal een centrale positie in de familie. Trainen, wedstrijden spelen en er vooral ook veel over praten. Zelf ben ik liefhebber van vele sporten en houd me fit met fietsen, hardlopen, wandelen en het tillen van zware gewichten.”

“Als bestuurslid en toezichthouder bij de KNVB draag ik graag een steentje bij aan een goede organisatie en reputatie van de bond. Niet alleen bouwen op een prachtige historie, maar ook samen zorgen voor een hele goede toekomst!”

Tjienta van Pelt

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

— Tjienta van Pelt, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal.

Tjienta van Pelt is directeur van de Gelderse Sport Federatie, waar zij samen met organisaties in de sport, onderwijs, zorg en overheid werkt aan een krachtig sportklimaat. Eerder was ze als projectleider betrokken bij de organisatie van grote sportevenementen in binnen- en buitenland, waaronder EURO 2000, diverse WK’s vrouwenvoetbal Onder 20, het EK Zwemmen. Bij het EK vrouwenvoetbal in 2017 was ze venuemanager in Enschede tijdens de halve finale en finale.

Ze zet zich graag in om organisaties en mensen te verbinden en is daarom naast haar werk ook actief in maatschappelijke functies, zoals voorzitter van het Programmabeleid bepalend Orgaan van Omroep Gelderland.

Tjienta Van Pelt heeft, door haar betrokkenheid  bij internationale evenementen en een voetballende zoon, voetbal in haar hart gesloten.  “Met sport kunnen we het verschil maken in de maatschappij. Bij de KNVB wordt hard gewerkt aan vernieuwing op dat gebied en het is prachtig om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. En natuurlijk wil ik graag aan jong talent laten zien dat het vanzelfsprekend is om als vrouw op alle niveaus in het voetbal actief te zijn.”

Jos Vranken

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Jos Vranken, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal.

Jos Vranken (1967) is vanaf september 2007 algemeen directeur NBTC Holland Marketing (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen). Daarvoor was hij onder andere commercieel directeur Avenance Nederland, Marketing Directeur en Director UK & Ireland bij NBTC. Ook was hij Marketing & sales director bij hostelketen Stayokay. Hij heeft als opleidingsachtergrond de Nationale Hogeschool voor Toerisme & Verkeer, NIMA B en een Executive MBA.

Vranken vervulde en vervult tevens diverse maatschappelijke en toezichthoudende functies. Zo is hij onder meer lid van de Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en lid van de RvC van Leiden Marketing.

Op jonge leeftijd werd Jos Vranken geraakt door het voetbalvirus. Eerst als voetballer op het veld en de laatste jaren in de zaal. Hij was ook enige tijd jeugdscheidsrechter. Daarnaast is hij een fanatiek voetbalsupporter.

Jos Vranken is zeer gemotiveerd om deel uit te maken van de RvT. Deels is dat gebaseerd op persoonlijke betrokkenheid en passie voor voetbal. "Daarnaast hecht ik waarde aan het maatschappelijk belang van sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder. Met mijn achtergrond hoop ik een actieve bijdrage te kunnen leveren aan het ingezette veranderingsproces, gericht op een vitale en toekomstbestendige organisatie en amateurtak."

Albert van Wijk

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Albert van Wijk, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal.

Albert van Wijk (1962) studeerde Rechtsgeleerdheid, Bedrijfskunde, RAIO en behaalde de Master Public Management. Per 1 november 2017 is hij voorzitter van de raad van bestuur van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Daarvoor was hij onder meer lid van het college van Procureurs-generaal, hoofdofficier Functioneel Parket, plaatsvervangend hoofd Landelijk Parket en plaatsvervangend hoofd Functioneel Parket.

Van Wijk heeft veel ervaring op maatschappelijke- , bestuurlijke- en toezichthoudend terrein. Hij was onder meer lid van het hoofdbestuur Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, voorzitter RvT PC Zorggroep Rijnmond (nu Lelie zorggroep), bestuurslid en later voorzitter van de RvT Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad. Hij heeft al tweemaal een transitie naar een Raad van Toezicht-model mee vormgegeven.

Van Wijk voetbalde zelf bij v.v. Spirit en heeft een grote interesse in wat er op de Nederlandse voetbalvelden afspeelt. Hij vindt dat de KNVB ook een belangrijk maatschappelijk doel dient. “Dan gaat het om kernbegrippen als gezondheid, respect, normen en waarden, verbinding tussen mensen en groepen en ontplooiing.”

Hassan Bettani

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Hassan Bettani, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal.

Hassan Bettani (1980) is op 5 december 2018 toegetreden tot de Raad van Toezicht. Bettani deed de Master Business Administration aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en volgde daar ook de Postdoctorale opleidingen tot  Registeraccountant en Compliance & Integriteit Management.

De 38-jarige Amsterdammer begon zijn loopbaan als consultant bij PricewaterhouseCoopers en is momenteel werkzaam bij Deloitte in de Risk Advisory praktijk als Director. Daarnaast is hij voorzitter van de Audit Commissie bij Cedergroep, een scholengemeenschap die vijf scholen met algemeen vormend onderwijs voor vmbo-t/mavo, havo en vwo omvat. De scholen zijn gevestigd in Amsterdam, Amstelveen en De Ronde Venen.

Bettani is tevens voorzitter van het Bestuur van Stichting Argan. Deze stichting heeft zich ontplooid tot een centrum op stedelijk niveau, dat Amsterdammers met een focus op jongeren een breed en aansprekend programma biedt, dat aansluit op maatschappelijke thema’s en de actualiteiten.

De geboren en getogen Amsterdammer kwam in het verleden uit voor diverse verenigingen in zijn woonplaats en speelt momenteel nog regelmatig met vrienden in de zaal. Zijn kinderen voetballen bij rksv DCG in Amsterdam.  

Sport en in het bijzonder voetbal hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Bettani. “Voetbal werkt verbindend. Het brengt mensen met verschillende culturele achtergronden bij elkaar en kan daarmee een voorbeeld zijn. Ik wil hier graag aan een steentje aan bijdragen.”