Toezichthouders

De Raad van Commissarissen is het toezichthoudend orgaan van de sectie Betaald Voetbal en kent een eigen reglement. De Raad van Toezicht heeft dezelfde functie bij het amateurvoetbal van de KNVB. Een nadere introductie.

Raad van commissarissen 

De Raad van Commissarissen bestaat uit Jan Smit, Elsemieke Havenga-Hillen, Han Berger, Niek Jan van Kesteren en Erik Mulder.

Jan Smit

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (voorzitter)

Jan Smit, lid raad van commissarissen betaald voetbal (voorzitter).

Jan Smit (20 januari 1946) is succesvol ondernemer en was bijna twintig jaar voorzitter van de betaaldvoetbalclub Heracles Almelo, tevens is hij oprichter en erevoorzitter van Golfclub Hooge Graven te Ommen. 

Voormalig gerechtsdeurwaarder Smit werd in 1989 voorzitter van Heracles, waarvan hij al van jongs af aan supporter is. Onder zijn bezielende en zakelijke leiding is een gezond financieel beleid gevoerd. Bij Smits’ aantreden stond Heracles laatste in de eerste divisie. Inmiddels is de club een vaste kracht in de eredivisie en werd Europees voetbal afgedwongen. 

De verbouwing en uitbreiding van het Polman Stadion was een belangrijke mijlpaal voor de club uit Twente. Smit was een jaar voorzitter toen Heracles van de Bornestraat naar het Polman Stadion verhuisde en hij was de drijvende kracht achter de 'vernieuwbouw’. De capaciteit werd vergroot van 8.500 naar 12.000 toeschouwers.

Bij zijn afscheid van Heracles (juli 2017) is Smit benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en tot lid van verdienste van de KNVB. Uit handen van burgemeester Arjen Gerritsen kreeg Smit de erepenning van de gemeente Almelo uitgereikt. 

Elsemieke Havenga-Hillen

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (topsport, communicatie en media)

Elsemieke Havenga-Hillen: lid raad van commissarissen betaald voetbal.

Elsemieke Havenga (30 september 1959) weet wat topsport is. Al op zeventien jarige leeftijd wordt Havenga voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands hockeyelftal. Uiteindelijk speelt ze 107 interlands voor het Nederlands elftal met als grootste sportieve hoogtepunten het winnen van het Europees kampioenschap, vier keer wereldkampioen en goud op de Olympische Spelen in Los Angeles met het Nederlands dames hockeyteam. 

Na haar topsportcarrière stapt Havenga over naar de journalistiek en werkt zij onder meer voor Studio Sport, Veronica Nieuws Radio en RTL nieuws. 

Momenteel werkt Havenga als communicatie-deskundige en adviseur en traint zij directeuren en directieteams van grote bedrijven/organisaties waar het gaat over communicatie, samenwerking en cultuur- en gedragsverandering. 

Havenga is voorzitter van de Raad van Toezicht van Plan Nederland, lid van het bestuur Spieren voor Spieren en voorzitter van de Sportraad gemeente Laren. 

"Ik verheug me erop om met dit team een bijdrage te leveren aan de grootste sportbond van ons land,’’ aldus Havenga na haar benoeming tot lid van de RvC. 

Han Berger

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (topsport, voetbaltechnische zaken)

Han Berger: lid raad van commissarissen betaald voetbal.

Han Berger (17 juni 1950) is voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal en heeft een rijk verleden in de voetballerij. 

Berger zat maar liefst 637 keer als hoofdtrainer op de bank bij een Eredivisiewedstrijd, het op een na hoogste aantal in de geschiedenis van de eredivisie. Hij was vooral succesvol bij FC Utrecht (derde in 1981) en FC Groningen (vierde in 1986) met een aantal spectaculaire UEFA-cupdeelnames van beide clubs als gevolg.

Onder zijn leiding promoveerde Cambuur Leeuwarden in 1998 via winst in de nacompetitie naar de Eredivisie. Tussen 1998 en 2000 was Berger coach van Jong Oranje en had hij de supervisie over de nationale jeugdteams van de KNVB. In 2004 was hij trainer van Oita Trinita in Japan.

Berger was technisch directeur bij FC Utrecht (2000-2003) en De Graafschap (2005-2008). Van januari 2009 tot en met juni 2014 was hij technisch directeur van de Australische voetbalbond. Berger werd daarna bestuurslid technische zaken en technisch directeur (‘football director’) van Sydney FC een rol die hij op parttime basis nog steeds vervult.

Berger over zijn aantreden in de RvC: "Ik verwacht veel van de samenwerking met mijn collega RVC leden, een gezelschap met veel praktijkervaring en specifieke deskundigheid. Ik hoop en verwacht een bijdrage te kunnen leveren aan een KNVB beleid dat het Nederlandse voetbal weer terugbrengt naar de internationale top. Om dat te bewerkstelligen moeten, naar mijn persoonlijke mening, voetbaltechnische uitgangspunten leidend zijn."

Niek Jan van Kesteren 

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (maatschappij en politiek)

Niek Jan van Kesteren: lid raad van commissarissen betaald voetbal.

Niek Jan van Kesteren (24 september 1952) kent het maatschappelijke en politieke krachtenveld als geen ander. 

Van Kesteren was tot vorig jaar gedurende 17 jaar algemeen directeur van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Onder zijn leiding is VNO-NCW uitgegroeid tot de meest invloedrijke lobbyorganisatie van Nederland. Hij was sinds 2012 tevens algemeen directeur van MKB Nederland.

Niek Jan van Kesteren heeft een belangrijke rol gespeeld in het poldermodel. Hij sloot vele akkoorden met vakbonden en milieuorganisaties. Hij was lid van het dagelijks bestuur van de Sociaal Economische Raad.

Sinds 2015 is hij lid van de Eerste Kamer voor het CDA.

Van Kesteren was voorzitter van FC Rijnvogels ( hoofdklasse zaterdag) uit Katwijk. Hij leidde de club veertien jaar en werd bij zijn afscheid benoemd tot erevoorzitter.

Hij is een verbinder met de sectie Amateurvoetbal en mede auteur van het advies 'Veranderen|Verbinden|Vertrouwen' aan de sectie Betaald Voetbal.

Erik Mulder

Lid raad van commissarissen betaald voetbal (financiën, organisatorisch)

Erik Mulder, Lid raad van commissarissen betaald voetbal

Erik Mulder (25 juli 1967) is een ervaren voetbalbestuurder, woonachtig in Sappemeer.  

Fiscaal jurist Mulder was geruime tijd financieel directeur bij FC Groningen, is oud belastingadviseur bij onder andere KPMG Meijburg & Co en oud-adviseur van het bestuur FC Emmen. 

Fiscaal jurist Mulder werkte jarenlang als belastingadviseur voor KPMG Meijburg & Co., voordat hij in mei 1998 in dienst trad bij FC Groningen. Hij begon er als financieel manager en was er van 2003 tot maart 2012 financieel directeur. Sindsdien is hij CFO bij de Lubbers Logistics Group in Schoonebeek. Daarnaast vervulde Mulder tal van adviesfuncties binnen het voetbal zoals die van bestuursadviseur bij FC Emmen.

Mulder is verder oud-lid van de financiële commissie en van het fiscale platform van de KNVB en lid van het platform algemene zaken van de Eredivisie CV. In november 2016 werd hij al op bindende voordracht van de Eredivisie CV voorgedragen als commissaris bij de KNVB. 

Raad van toezicht

De raad bestaat uit Pier Eringa (voorzitter), Jos Vranken, Huub Wieleman, Tjienta van Pelt en Albert van Wijk.

Pier Eringa

Voorzitter Raad van Toezicht amateurvoetbal, vice-voorzitter bondsbestuur

Pier Eringa, Voorzitter Raad van Toezicht amateurvoetbal, vice-voorzitter bondsbestuur

Pier Eringa (1961) studeerde aan de Politie Academie en aan het IMD te Lausanne (Zwitserland). Eringa was onder meer gemeentesecretaris van Nijmegen, hoofdcommissaris en korpschef Flevoland en directeur Veiligheid van de Nederlandse Spoorwegen. Van 2010 tot 2015 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Sinds april 2015 is Pier Eringa president-directeur van ProRail.

Daarnaast vervulde Eringa diverse maatschappelijke en toezichthoudende functies. Zo is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Aveleijn en was hij lid van de Raad van Toezicht Rentray. Sinds april 2014 is hij vice-voorzitter van de Commissie van toezicht beheer Nationale Politie.

De beide zoons van Pier Eringa voetballen, de een bij Victoria Boys (Apeldoorn) en de andere bij Vitesse (Arnhem). “Daarmee heeft voetbal een centrale positie in de familie. Trainen, wedstrijden spelen en er vooral ook veel over praten. Zelf ben ik liefhebber van vele sporten en houd me fit met fietsen, hardlopen, wandelen en het tillen van zware gewichten.”

“Als bestuurslid en toezichthouder bij de KNVB draag ik graag een steentje bij aan een goede organisatie en reputatie van de bond. Niet alleen bouwen op een prachtige historie, maar ook samen zorgen voor een hele goede toekomst!”

Huub Wieleman

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal, lid bondsbestuur

Huub Wieleman, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal, lid bondsbestuur

Drs. Huub Wieleman (1955 - Westervoort) is lid van de Raad van Bestuur van de Reinier Haga ziekenhuizen in Den Haag, Delft en Zoetermeer. Voorheen was hij partner in Deloitte Accountants. Tevens was hij voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Hij heeft als opleidingsachtergrond bedrijfseconomie (fiscaal en IT) en accountancy.

Wieleman heeft vanuit zijn eerdere en huidige functies de nodige bestuurlijke ervaring. Eerder was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van een woningcorporatie en lid van het bestuur van het Architectuur Instituut Rotterdam. 

Wieleman, sportief actief in de Rotterdam Running Ambassadors, vindt dat het amateurvoetbal een belangrijke functie vervult in de samenleving: “Dat zie ik in mijn woonstad Rotterdam. Veel vrijwilligers dragen bij aan de sportieve ontwikkeling van jongeren. Het leert teamgeest, discipline en een gezonde levensstijl. Daar wil ik met mijn ervaring graag aan bijdragen.”

Tjienta van Pelt

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Tjienta van Pelt, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Tjienta van Pelt (43) is sinds 2008 directeur van de Gelderse Sport Federatie. In mei 2016 trad zij toe tot de Raad van Toezicht van de KNVB. Van Pelt is vrijwilliger bij voetbalvereniging DVOV in haar woonplaats Velp. Ook was zij betrokken bij de organisatie van diverse internationale (voetbal)evenementen. Zo participeerde zij in de organisatie van EURO 2000, het WK Onder 20 in 2005 en fungeerde als venue manager in speelstad Arnhem bij het EK Onder 21 in 2007. Daarnaast is zij betrokken geweest bij FIFA-toernooien over de grens, in Rusland, China en Chili.

Jos Vranken

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Jos Vranken, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Jos Vranken (1967) is vanaf september 2007 algemeen directeur NBTC Holland Marketing (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen). Daarvoor was hij onder andere commercieel directeur Avenance Nederland, Marketing Directeur en Director UK & Ireland bij NBTC. Ook was hij Marketing & sales director bij hostelketen Stayokay. Hij heeft als opleidingsachtergrond de Nationale Hogeschool voor Toerisme & Verkeer, NIMA B en een Executive MBA.

Vranken vervulde en vervult tevens diverse maatschappelijke en toezichthoudende functies. Zo is hij onder meer lid van de Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en lid van de RvC van Leiden Marketing.

Op jonge leeftijd werd Jos Vranken geraakt door het voetbalvirus. Eerst als voetballer op het veld en de laatste jaren in de zaal. Hij was ook enige tijd jeugdscheidsrechter. Daarnaast is hij een fanatiek voetbalsupporter.

Jos Vranken is zeer gemotiveerd om toe te treden tot de RvT. Deels is dat gebaseerd op persoonlijke betrokkenheid en passie voor voetbal. "Daarnaast hecht ik waarde aan het maatschappelijk belang van sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder. Met mijn achtergrond hoop ik een actieve bijdrage te kunnen leveren aan het ingezette veranderingsproces, gericht op een vitale en toekomstbestendige organisatie en amateurtak."

Albert van Wijk

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal, lid bondsbestuur

Albert van Wijk, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Albert van Wijk (1962) studeerde Rechtsgeleerdheid, Bedrijfskunde, RAIO en behaalde de Master Public Management. Hij is sinds juni 2011 lid van het college van Procureurs-generaal en verantwoordelijk voor de IT, financiën en verdere bedrijfsvoering van het OM. Daarvoor was hij onder meer hoofdofficier Functioneel Parket, plaatsvervangend hoofd Landelijk Parket en plaatsvervangend hoofd Functioneel Parket.

Van Wijk heeft veel ervaring op maatschappelijke- , bestuurlijke- en toezichthoudend terrein. Hij was onder meer lid van het hoofdbestuur Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, voorzitter RvT PC Zorggroep Rijnmond (nu Lelie zorggroep), bestuurslid en later voorzitter van de RvT Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad. Hij heeft al tweemaal een transitie naar een Raad van Toezicht-model mee vormgegeven.

Van Wijk voetbalde zelf bij v.v. Spirit en heeft een grote interesse in wat er op de Nederlandse voetbalvelden afspeelt. Hij vindt dat de KNVB ook een belangrijk maatschappelijk doel dient. “Dan gaat het om kernbegrippen als gezondheid, respect, normen en waarden, verbinding tussen mensen en groepen en ontplooiing.”

Terug naar boven