Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aan de slag met Voetbalfit

De KNVB wil dat iedereen zo lang mogelijk en met zoveel mogelijk plezier kan blijven voetballen. De motorische ontwikkeling van kinderen speelt daarin een belangrijke rol. Daarom willen we met Voetbalfit op een passende en plezierige manier voor de kinderen een bijdrage leveren aan het verbeteren van de motorische vaardigheden van spelers. De oefenvormen op Voetbalfit vinden vooral in spelvorm plaats en zijn geschikt voor de diverse doelgroepen, van de onderbouw (tot en met O12) en de middenbouw (tot en met O15) tot en met de senioren.

De Voetbalfit-vormen gaan niet ten koste van het voetbalaanbod. Ze vinden plaats tijdens de opstart van een training of als instuif-oefening wanneer nog niet alle spelers aanwezig zijn. Ook zou Voetbalfit in het kader van 'hoe meer beweging, hoe beter' zeer goed kunnen worden ingezet als extra aanbod voor spelers. Op deze manieren kan Voetbalfit bijdragen aan een brede motorische ontwikkeling, wat weer kan leiden tot meer sportplezier en meer participatie. Voetbalfit maakt je echter niet per definitieve een betere voetballer. Kort gezegd: we moeten meer bewegen, maar minstens net zoveel voetballen! Daarmee sluiten de Voetbalfit-vormen aan bij de visie van de KNVB op (beter leren) voetballen.

De voetbalvisie van de KNVB De voetbalvisie van de KNVB De visie van de KNVB op voetballen en (beter) leren voetballen. Iedere doelgroep behoeft een andere benadering als het gaat om het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Spelers in de onderbouw beschikken bijvoorbeeld nog niet altijd over de motoriek om zichzelf op te vangen bij een valpartij, spelers in de middenbouw kunnen door de groeispurt ineens wat houterig gaan bewegen en bij de bovenbouw wordt het nog een stuk belangrijker om de spieren goed op te warmen en op de juiste manier te belasten. De KNVB biedt per doelgroep verschillende video's van oefeningen aan. Via Rinus kun je de verschillende Voetbalfit-vormen eenvoudig terugvinden en toevoegen aan jouw training.

KNVB | Wat is Voetbalfit?

Onderbouw (t/m O12)

De fitheid en motorische vaardigheden van kinderen nemen al jaren af. Deze afname leidt tot een verhoogd risico op blessures, omdat kinderen minder goed kunnen vallen. Ook raken ze sneller geblesseerd omdat ze botsen met andere spelers of met de bal. Deze motorische achterstand kunnen kinderen op latere leeftijd moeilijker inhalen. Om deze tendens te doorbreken, verwijst de KNVB voor de allerjongsten naar het nijntje Beweegdiploma. Samen met Breed Motorische Ontwikkeling en leeftijdspecifieke oefeningen op Rinus willen we kinderen zo een bredere motorische basis bieden.

Onderbouw (t/m O12) Onderbouw (t/m O12) De KNVB biedt per doelgroep verschillende Voetbalfit-vormen aan. Bekijk hier het aanbod voor de onderbouw.

Middenbouw (t/m O15)

Spelers in de leeftijdscategorie tot en met O15 kenmerken zich door de groeispurt. Dit kan zorgen voor groeipijn, maar ook leiden tot acute blessures die ontstaan doordat de kinderen minder controle hebben over hun motorische vaardigheden. Een inhaalslag maken om deze vaardigheden alsnog te verbeteren is lastig, maar kinderen in deze leeftijdscategorie kunnen hun motorische vaardigheden nog steeds ontwikkelen. De oefeningen voor deze doelgroep zijn gericht op knie- en enkelstabilisatie, op een soepelere manier van voortbewegen en op flexibiliteit en coördinatie. Zeker tijdens de groeispurt is dit zinvol. Ook kan er gestart worden met lichte vormen van krachttraining met het eigen lichaamsgewicht, zoals squats en push-ups.

Middenbouw (t/m O15) Middenbouw (t/m O15) De KNVB biedt per doelgroep verschillende Voetbalfit-vormen aan. Bekijk hier het aanbod voor de middenbouw.

Bovenbouw (t/m senioren)

Spelers in deze doelgroep zijn vaak aan het einde van of al helemaal uit de groeispurt. Voor hen wordt het belangrijk om spierblessures te voorkomen, door de spieren goed op te warmen en juist te belasten. Ook blijft balanceren, vallen, springen en landen een aandachtspunt om knie- en enkelblessures te voorkomen. De oefeningen voor deze doelgroep zijn er dus op gericht om de spieren op te warmen en om specifieke spieren te trainen, door middel van bijvoorbeeld krachttraining. Daarnaast is het van belang om de rompstabiliteit te verbeteren.

Bovenbouw (t/m senioren) Bovenbouw (t/m senioren) De KNVB biedt per doelgroep verschillende Voetbalfit-vormen aan. Bekijk hier het aanbod voor de bovenbouw.

De Voetbalfit-oefeningen op Rinus zijn mede mogelijk gemaakt door VeiligheidNL en het Athletic Skills Model, met ondersteuning van Amsterdam UMC en UMC Utrecht.

Wil je graag meer weten over Voetbalfit? Neem dan gerust contact op via voetbalontwikkeling@knvb.nl