Veelgestelde vragen over het gebruik van persoonsgegevens

Wat doet de KNVB met persoonsgegevens van leden?

We vinden het belangrijk om te benadrukken dat wij uiterst nauwkeurig omgaan met de persoonsgegevens van onze leden. De KNVB verleent alleen onder strikte voorwaarden medewerking aan commerciële acties. Eén van die voorwaarden is absoluut dat de actie inhoudelijk door de KNVB moet zijn goedgekeurd, maar natuurlijk ook dat de campagne voldoet aan de AVG en dat, in geval van een telemarketingactie, de mogelijkheid wordt geboden om je daarvoor af te melden. Inhoudelijk kijkt de KNVB ook nadrukkelijk naar het aanbod. Biedt het aanbod bijvoorbeeld een voordeel voor KNVB-leden of is het aanbod op een andere manier relevant voor het lid.

Waar heeft de KNVB de persoonsgegevens eigenlijk voor nodig?

Naast contributies en subsidies zorgt de samenwerking met onze partners voor een belangrijke bron van inkomsten. Hun bijdrages maken het mede mogelijk dat het voetbal toegankelijk blijft voor zoveel mogelijk mensen.

Kan de KNVB zomaar mijn persoonsgegevens doorgeven?

De KNVB gaat vanzelfsprekend vertrouwelijk om met de persoonsgegevens van leden. De KNVB verleent - onder strikte voorwaarden - medewerking aan commerciële acties van onze partners. Bij het aanbieden van deze acties staat het belang van de leden centraal. Alle acties voldoen aan geldende wet- en regelgeving en er wordt onder meer gekeken of er een voordeel is voor het lid. De persoonsgegevens worden door de KNVB niet verkocht, maar blijven van de (leden van de) KNVB. Als iemand niet langer wenst te worden benaderd voor dergelijke acties, dan kan diegene zich altijd en op verschillende wijzen daarvoor afmelden.

Voldoet het privacybeleid van de KNVB op dit punt aan de AVG?

Ja, ook onder de AVG is het toegestaan om op basis van het zogeheten gerechtvaardigd belang persoonsgegevens te delen met derde partijen voor commercieel gebruik als de algemene ledenvergadering daartoe heeft besloten. Met betrekking tot dit specifieke punt verschilt de AVG in die zin niet van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Wat gebeurt er met de extra inkomsten die hierdoor binnenkomen?

Door het ter beschikking stellen van deze data genereert de sectie amateurvoetbal extra inkomsten. Deze inkomsten maken het mede mogelijk om het voetbal voor breedte- en topsport te organiseren en zorgen er daarmee o.a. voor dat het voetbal toegankelijk blijft voor zoveel mogelijk mensen.

Waarom vraagt de KNVB mij niet om toestemming voor het gebruik van mijn gegevens voor acties per telefoon of post?

De algemene ledenvergadering heeft toestemming gegeven voor het gebruik van persoonsgegevens voor post- en telefoonacties. Daardoor is het op grond van de wet niet nodig om hiervoor van elk lid individueel toestemming te vragen. Voor e-mailacties wordt data wel alleen ter beschikking gesteld als er voorafgaand individueel toestemming is gegeven.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn telefoonnummer en e-mailadres word gebruikt voor commerciële doeleinden?

Als je niet wil dat jouw persoonsgegevens door de KNVB aan derden worden verstrekt, kan je op onderstaande pagina terecht. Wij zorgen er vervolgens voor dat de gegevens van dat lid uit de te verstrekken bestanden wordt gehaald zodat dat lid in de toekomst niet meer kan worden benaderd.

Omgang met gegevens van KNVB-ledenMeer informatie over omgang met gegevens van KNVB-leden.


Om je bezoek aan onze websites optimaal te laten verlopen, maken wij gebruik van cookies. Cookies om het verkeer over onze sites te analyseren en cookies om (advertentie)inhoud te personaliseren en sociale media content aan te bieden. Natuurlijk vinden wij je privacy belangrijk, daarom kun je deze cookie-instellingen zelf beheren. Hoe wij omgaan met de gegevens die op basis van de geplaatste cookies verkregen zijn, leggen wij uit in onze cookie- en privacyverklaring.