Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbalcoach 3 Jeugd

Binnen het voetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste voetbalcoach. De taken van een voetbalcoach zijn onder te verdelen in: het coachen tijdens wedstrijden, het geven van trainingen en het begeleiden van spelers en staf. Daarnaast is de voetbalcoach onderdeel van de club.

Direct inschrijven

De opleiding Voetbalcoach 3 Jeugd is erop gericht om jou voor te bereiden op en te ontwikkelen in het - met succes - uitvoeren van deze taken. Onderwerpen die tijdens de opleiding worden behandeld, zijn:

  • Coachen van spelers tijdens wedstrijden;
  • Analyseren van wedstrijden;
  • Maken van een geperiodiseerde jaarplanning voor een team;
  • Geven van trainingen gericht op het ontwikkelen van een speelwijze;
  • Begeleiden van spelers en staf;
  • Ontwikkelen en bewaken van selectiebeleid.

De inschrijfperiode zal open gaan op 4 maart 2024 om 10.00 uur tot en met 17 maart 2024.

 

Opleidingsprogramma

Tijdens de opleiding krijg je verschillende op de praktijkgerichte opdrachten die jou helpen bij het ontwikkelen van jouw kennis en vaardigheden als trainer-coach. Hierbij word je gedurende de opleiding ondersteund door de docent, jouw praktijkbegeleider, de digitale leeromgeving, andere deelnemers en diverse materialen.

De opleiding bestaat uit twee delen: een opleidings- en een ervaringsgedeelte.

Opleidingsgedeelte
Het opleidingsgedeelte bestaat uit 21 (online-, centrale-, groeps- en subgroeps-) bijeenkomsten van ongeveer 4 á 5 uur. De bijeenkomsten vinden in de regel wekelijks plaats. De opleiding duurt een heel seizoen.

Je dient volledig aanwezig te zijn bij alle bijeenkomsten.

Seizoen 2024-2025
De vier centrale bijeenkomsten worden in de regel op een vrijdag georganiseerd op de KNVB Campus in Zeist. De groepsbijeenkomsten en de subgroeps-bijeenkomsten vinden bij voorkeur plaats op een trainingsmoment van een (stage)team van één van de deelnemers. Deze worden in onderling overleg met de mededeelnemers en docent vastgesteld.

De opleiding gaat van start in juni 2024 met een online opstartbijeenkomst en vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten.

Ervaringsgedeelte
Het ervaringsgedeelte bestaat uit een verplichte stage bij een team van minimaal twee keer per week van anderhalf uur gedurende de gehele duur van de opleiding. Hierbij wordt de deelnemer ondersteund door een praktijkbegeleider. Zie stage-en praktijkbegeleiders-eisen voor meer informatie.

Proeven van Bekwaamheid (PVB’s)
Om de opleiding met een diploma af te ronden moet een aantal Proeven van Bekwaamheid, uiterlijk voor 31 mei 2024, met goed gevolg worden afgelegd. Het gaat hierbij om de volgende PVB’s:

  • PVB 1 Coachen van wedstrijden
  • PVB 2 Geven van trainingen
  • PVB 3 Begeleiden van team en spelers
  • PVB 4 Talentherkenning en selectiebeleid
Totale opleidingsinvestering 
4 centrale bijeenkomsten20 uur
17 (sub)bijeenkomsten68 uur
2 wedstrijdanalyses6 uur
Zelfstudie12 uur
Uitvoeren opdrachten en portfolio80 uur
Individuele stage120 uur
Proeven van de bekwaamheid20 uur
Totaal326 uur
 

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan deze opleiding in seizoen 2024/'25 voldoe je minimaal aan onderstaande ervaringseisen:

  • Je bent in bezit van een diploma Voetbalcoach 2 (Jeugd) of UEFA C Youth en;
  • Na het behalen van je Voetbalcoach 2 (Jeugd) diploma, ben je minimaal 1 jaar werkzaam geweest als:

— Klik op de afbeelding om de toelatingseisen te vergroten.

De toelatingseisen voor seizoen 2025/'26 worden rond januari 2025 op de website geplaatst.

 

Stage- en praktijkbegeleiders-eisen

Om deze opleiding met goed gevolg te kunnen volbrengen is het noodzakelijk om jouw stageplek en praktijkbegeleider goed op orde te hebben.

Stage elftal
Jouw stage elftal dient uit te komen op een van onderstaande niveaus*. Je bent minimaal twee keer per week anderhalf uur aanwezig bij dit team gedurende de gehele opleiding.

— Klik op de afbeelding om de stage-eisen te vergroten.

Praktijkbegeleider
Jouw praktijkbegeleider dient in bezit te zijn van één van onderstaande, in Nederland erkend diploma’s:  

  • Voetbalcoach 3 (Jeugd of Senioren), voorheen UEFA B (Youth) 
  • Voetbalcoach 4 (Jeugd of Senioren), voorheen UEFA A (Youth)
  • Voetbalcoach 5, voorheen UEFA Pro 

Bij goede begeleiding kan jouw praktijkbegeleider 4 licentiepunten behalen voor het verlengen van zijn/haar voetbalcoachlicentie.

Let op: Per licentieperiode tellen er maximaal 4 licentiepunten, die behaald zijn door de rol als praktijkbegeleider, mee voor verlenging van de voetbalcoachlicentie.

 

Opleidingskosten

Het inschrijfgeld voor deze opleiding bedraagt € 25,- en wordt bij inschrijving voldaan via iDEAL.

Mocht je na de loting in aanmerking komen voor de toelatingstest betaal je een bedrag van € 150,- voor de toelatingstest. Dit moet voorafgaand aan de toelatingstest worden betaald per iDEAL.

Het opleidingsgeld voor deze opleiding bedraagt € 5.310,-. Na toelating tot de opleiding ontvang je via een bevestiging een iDEAL betalingslink waarnaar dit bedrag kan worden overgemaakt.

 

Diploma & licentie

Diploma
Het diploma Voetbalcoach 3 Jeugd wordt toegekend aan hen, die alle Proeven van Bekwaamheden met goed gevolg hebben afgelegd. Het opleidingsprogramma en de beschrijvingen van de diverse Proeven van Bekwaamheden zijn terug te vinden in de digitale leeromgeving Dugout.

Licentie
Met het diploma Voetbalcoach 3 Jeugd kan een Voetbalcoach 3 licentie worden aangevraagd bij de afdeling Contact. Deze licentie wordt verstrekt voor een periode van drie jaar.

Meer informatie over het aanvraagformulier voor aanvragen van je Voetbalcoach licentie en de niveaus waarvoor je bevoegd bent met de verschillende licenties vind je hier: Voetbalcoach licenties.

 

Verplichtingen

Aanwezigheid en verzuim
Je wordt verwacht bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn. Bijzondere redenen voor afwezigheid zijn in overleg met de docent bespreekbaar en bij akkoord, zal er gekeken worden naar een vervangende opdracht of het meelopen van een avond bij een andere opleidingsgroep. Verzuim zonder kennisgeving kan in geen geval worden toegestaan en leidt in de regel tot verwijdering van de opleiding.

Annulering
Eventuele annulering van de opleiding dient schriftelijk plaats te vinden.
Bij annulering voor de start van de opleiding is de KNVB gerechtigd de reeds gemaakte kosten (inclusief administratiekosten) in rekening te brengen.
Bij afmelding/tussentijdse beëindiging van de opleiding nadat deze al van start is gegaan, is de KNVB gerechtigd om het gehele opleidingsgeld in rekening te brengen bij de deelnemer.

Het inschrijfgeld wordt nooit terugbetaald.

Algemene voorwaarden
Op alle opleidingen van de KNVB Academie zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Bij het inschrijven voor een opleiding dien je hiermee akkoord te gaan om een inschrijving te kunnen afronden.

 

Financiële mogelijkheden

Om het volgen van deze opleiding toegankelijker te maken worden er de volgende financiële mogelijkheden geboden. Andere beurzen of vergoedingen zijn niet van toepassing.

FIFA Coach Education Scholarships for women
De FIFA biedt beurzen voor coachopleidingen aan getalenteerde vrouwelijke coaches. Het FIFA Coach Education Scholarships for women-programma sluit aan bij de doelstelling van de FIFA om het aantal gekwalificeerde vrouwelijke coaches die in voetbaltechnische functies werken te vergroten.

Dit scholarship kan worden aangevraagd door vrouwelijke deelnemers aan de opleidingen: Voetbalcoach 3 en Voetbalcoach 3 Jeugd. Na plaatsing op de opleiding, wordt meer informatie verstrekt omtrent aanvragen van de beurs. Indien de aanvraag wordt toegekend, ontvangt de deelnemer een vergoeding van 50% van de studiekosten. Dit bedrag wordt teruggestort naar de betaler van de opleiding: de deelnemer of bijvoorbeeld haar de club.

 

Inschrijven

Inschrijven 2024/'25
De inschrijfperiode zal open gaan op 4 maart 2024 om 10.00 uur tot en met 17 maart 2024.

Inschrijving is op basis van loting. Er worden op basis van loting per locatie een aantal deelnemers uitgenodigd voor een toelatingsgesprek, deze deelnemers ontvangen een lotingnummer en een uitnodiging voor het toelatingsgesprek. Mochten er meer deelnemers na de toelatingsgesprekken toelaatbaar zijn dan het aantal beschikbare plekken per locatie, dan wordt gekeken naar het lotingnummer. Ben je hierdoor wel toelaatbaar maar is er geen plek, dan blijft je inschrijving staan voor het volgende seizoen en hoef je de toelatingstest niet opnieuw te doen.

Let op: Je kunt je inschrijven voor één locatie. Schrijf je in bij meerdere locaties, dan vervalt je inschrijving.

Mocht je niet worden uitgenodigd voor een toelatingsgesprek, dan maak je het volgende seizoen meer kans bij de loting. Indien je het volgende seizoen dan nogmaals inschrijft (mits je voldoet aan de toelatingseisen), zal je naam een keer extra aan de lotingslijst worden toegevoegd.

Word je afgewezen of zie je af van het toelatingsgesprek, dan vervalt je extra kans bij de loting voor het volgende seizoen. 

Bonds- of vrijwillig lid KNVB
Om in te schrijven moet je bonds- of vrijwillig lid zijn van de KNVB én een KNVB Account hebben of aanmaken tijdens het inschrijfproces.

Heel belangrijk: registreer je als KNVB-lid altijd met je e-mailadres dat vastligt in de ledenadministratie (Sportlink) van je club en/of de KNVB. Registreer je je met een ander e-mailadres, dan zal de app/website je niet herkennen als een KNVB-lid, maar als een toeschouwer. Dat kan betekenen dat je niet in kunt loggen of slechts beperkte mogelijkheden hebt in de toepassing.

Staat in Sportlink een verkeerd e-mailadres bij jouw gegevens, laat dit aanpassen door jouw ledenadministrateur. Maak vervolgens een account aan met het dan goed vastgelegde e-mailadres in Sportlink.

Tip: Bij twijfel altijd even de ledenadministrateur bellen om te vragen welk e-mailadres bij jouw gegevens geregistreerd staat.

Contact

Staat het antwoord op jouw vraag niet in bovenstaande informatie? Neem dan contact op met de collega’s van de KNVB Academie via onderstaande gegevens. We proberen je vraag of vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Snezana Vujovic

medewerker opleidingsondersteuning

 

Direct inschrijven

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Laatste nieuws