Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Iedere jeugdvoetballer is uniek

Elk kind en dus ook elke jeugdspeler is uniek, dat is belangrijk om te beseffen bij het begeleiden van jeugdspelers tijdens het trainen of tijdens de wedstrijden. Veel factoren spelen een rol in de ontwikkeling van jeugdspelers, waardoor deze nooit met een rechte lijn omhoogloopt. De ontwikkeling van ieder kind is in veel opzichten grillig: fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel. Jeugdspelers begeleiden is mede daarom dan ook een enorm mooie, maar ook uitdagende taak. Als je dit goed doet, kun jij het verschil maken voor al jouw spelers. Onderstaande video en uitleg helpen je daarbij.

Dé Voetballer, bestaat niet...

Naast individuele verschillen, zijn er zeker ook overeenkomsten tussen kinderen. Door goed naar de kinderen te kijken en te luisteren, herken je deze overeenkomsten. Dit maakt het overzichtelijker voor jou als trainer hoe te handelen. Er wordt nogal eens aangenomen dat veel verschillen gebaseerd zijn op sekse, maar er zijn bewezen meer overeenkomsten in een (gemengde) groep jongens en meiden dan binnen een groep jongens of binnen een groep meiden alleen.

Verschillen binnen leeftijden

De ontwikkeling van ieder individu verloopt op zijn of haar eigen en onvoorspelbare wijze. Daarom is het goed om rekening te houden met verschillen die er binnen dezelfde leeftijden zijn. Deze verschillen kunnen groter of juist kleiner worden met de tijd. De verschillen hebben gevolgen voor de wijze waarop de spelers het spel (kunnen) spelen, beleven en ook hoe ze zich gedragen. De zogeheten kalenderleeftijd, biologische leeftijd en voetballeeftijd die hier onder andere aan ten grondslag liggen, worden hieronder nader toegelicht.

Verschillen binnen leeftijden Verschillen binnen leeftijden Bekijk hier de informatie over kalenderleeftijd, biologische leeftijd en voetballeeftijd.

Kenmerken per leeftijdscategorie

Hoe groot de verschillen tussen spelers in dezelfde groep ook kunnen zijn, er zijn natuurlijk ook overeenkomsten en dat is prettig want het geeft je als trainer houvast. Op basis van die overeenkomsten kun je als trainer een algemene lijn van handelen hanteren, waarbinnen natuurlijk altijd ruimte blijft voor specifieke aandacht voor alle unieke individuen. De kenmerken per leeftijdscategorie worden hieronder toegelicht.

Kenmerken per leeftijdscategorie Kenmerken per leeftijdscategorie Bekijk hier de kenmerken per leeftijdscategorie.

Intrinsieke motivatie

Elke voetballer begint met voetballen om dat hij of zij voetbal ‘leuk’ vindt. Om te bevorderen dat voetballers met plezier (blijven) voetballen en gedreven zijn om zich te ontwikkelen, is het van groot belang om de intrinsieke motivatie blijvend te stimuleren. Dit kun je doen door te voldoen aan de drie psychologische basisbehoeften. Dit zijn de behoeften aan: autonomie, relatie en gevoel van competentie. Deze behoeften kun je als trainer op allerlei manieren stimuleren. Hieronder wordt dit onderwerp toegelicht.

Intrinsieke motivatie, de basis om te (blijven) voetballen Intrinsieke motivatie, de basis om te (blijven) voetballen Bekijk hier alle informatie over intrisieke motivatie en hoe jij kunt bijdragen aan het bevorderen van de drie psychologische basisbehoeften.

Laatste nieuws