Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaalvoetbal

Zaalvoetbal is een van de vormen waarin voetbal wordt gespeeld. De onderliggende voetbalvisie van de KNVB is niet anders. Wel verschilt zaalvoetbal vanwege de ondergrond en de grootte van de teams op een aantal punten van veldvoetbal. De internationale naam van zaalvoetval is Futsal.

De voetbalvisie van de KNVB De voetbalvisie van de KNVB Lees hier meer over de visie van de KNVB op voetballen en (beter) leren voetballen.

Aanvoerder Oualid Saadouni van het Nederlands Futsalteam vertelt waarom hij verliefd werd op zaalvoetbal: “Het spelletje trok mij aan vanwege de snelheid en intensiteit. Je moet als speler alle facetten van het voetbal leren beheersen. Aanvallen, verdedigen, omschakelen. Je kunt je niet verschuilen.”

10 redenen om Futsal (zaalvoetbal) te spelen

 1. 5 tegen 5
  Futsal is vanwege het aantal spelers makkelijk te organiseren.
   
 2. Balcontacten
  Vergeleken met het veldvoetbal heb je in het futsal veel meer balcontacten.
   
 3. Balbeheersing
  Vanwege de beperkte ruimte van het futsalveld, druk van de tegenstander en veel 1 tegen 1 duels ontwikkel je een betere balbeheersing en techniek.
   
 4. Sneller handelen en denken
  De hierboven genoemde factoren zorgen er voor dat je sneller leert te spelen en denken. Dit wordt versterkt doordat het spel binnen vier seconden moet worden hervat.
   
 5. Bewegen zonder bal
  Je moeten veel ondersteunende loopacties maken om ruimte te creëren voor jezelf en medespelers.
   
 6. Omschakelen
  Omdat het spel constant op en neer gaat en de intensiteit hoog is, dien je continue geconcentreerd te zijn op het spel. Het spel heeft veel omschakelmomenten tussen verdedigen en aanvallen waardoor je niet kunt verzaken en toekijken.
   
 7. Inzicht
  Vanwege het aantal spelers (5) zijn er minder afspeelopties dan bij 11 tegen 11 veldvoetbal. Er wordt van je verwacht om veel te bewegen zonder bal en er wordt een beroep gedaan op je tactisch en technisch vermogen.
   
 8. Doelgericht schieten
  Je leert doelgerichter schieten. Omdat het doel klein is en vanwege de constante druk van de tegenstander moet de speler slimmer en beter gaan schieten om tot scoren te komen. De speler komt in de zaal ook relatief vaak in scoringspositie.
   
 9. Altijd spelen
  De sporthallen zijn niet weersafhankelijk. Dit betekent dat futsal altijd gespeeld kan worden.
   
 10. Plezier
  Je geniet van de uitdagingen van een spel in hoog tempo. Je technische vaardigheden worden op de proef gesteld. Hierdoor ervaar je meer plezier en succesmomenten.

Variatie maakt spelers creatiever en vaardiger Variatie maakt spelers creatiever en vaardiger Differentieel leren. Het klinkt ingewikkeld, maar in feite is het niet meer dan het aanbrengen van variatie om een speler onbewust zelfstandig op zoek te laten gaan naar oplossingen. Uit de wetenschap blijkt dat differentieel leren de potentie heeft om creatievere en vaardigere voetballers op te leiden. Zaalvoetbal biedt trainers en Hoofden Opleidingen een groot extra arsenaal aan mogelijkheden als het gaat om differentieel leren.

 

"Laat zien wat je kan" ”Voetballen leer je door te voetballen en training geven leer je door training te geven”, zegt Niña George. Zelf voetbalde zij op het veld en in de zaal, werd trainer en deed de trainerscursus UEFA C en UEFA B zaal. Inmiddels is zij bondscoach van de Nederlandse zaalvoetbalvrouwen en Hoofd Opleiding bij FC Medemblik. Praktijkvoorbeeld: Heerjansdam Praktijkvoorbeeld: Heerjansdam “Het zit diep in onze visie”, zegt Viktor Steijger. Als bestuurslid technische zaken bij VV Heerjansdam maakt hij zich er sterk voor dat jeugdspelers naast veldvoetbal ook zaalvoetbal spelen. Afgelopen seizoen heeft de club vier O15 teams ingeschreven voor de zaalcompetitie. De spelers leren volgens Steijger in de zaal zowel in tactisch als in technisch opzicht belangrijke basisvaardigheden.

Praktijkvoorbeeld: ’t Hoornse Veerhuys Praktijkvoorbeeld: ’t Hoornse Veerhuys ’t Hoornse Veerhuys is een begrip in Noord-Holland. De club richt zich alleen op zaalvoetbal. Het eerste team speelt al jaren in de Eredivisie, met spelers uit de eigen jeugdopleiding. “Wij beginnen al op zevenjarige leeftijd met zaalvoetbal”, vertelt voorzitter Adri Papa. Alle kinderen die bij ’t Veerhuys in de zaal actief zijn, spelen bij andere clubs op het veld. De zaal geeft ze iets extra’s. “Techniek, tiki-taka, veel aan de bal in kleine ruimtes”, aldus Papa.

Zaalvoetbalartikelen uit 'De Voetbaltrainer' Zaalvoetbalartikelen uit 'De Voetbaltrainer' Zaalvoetbal, of Futsal, is een op zichzelf staande sport, maar kan ook goed worden gecombineerd met veldvoetbal. De onderliggende voetbalvisie van de KNVB is niet anders. Onder deze linke hebben we een aatal artikelen uit 'De Voetbaltrainer' gebundeld over zaalvoetbal, trainingen in de zaal en de combinatie met het veld.