Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Video-assistent

De KNVB gelooft sterk in de ondersteuning van een video-assistent in het voetbal. Daarom onderzocht de KNVB de afgelopen jaren in de pilot ‘Arbitrage 2.0’ als een van de eerste landen de mogelijke invulling hiervan.

De Video Assistent Referee (VAR) is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij met behulp van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion. In welke situaties kan de VAR worden ingezet?

Vier mogelijke situaties

  • Wel of geen doelpunt
  • Wel of geen strafschop
  • Wel of geen directe rode kaart
  • Identiteitsvergissing bij het geven van een rode of gele kaart

De videoscheidsrechter: Hoe zit het precies? 

Testen

De FIFA besloot in maart 2016 de videoscheidsrechter te testen. De eerste test met een live verbinding vond op 1 september plaats bij de vriendschappelijke interland Italië – Frankrijk. Björn Kuipers was op dat moment de arbiter en Danny Makkelie de videoscheidsrechter. De FIFA verkoos een Nederlands team voor deze live-test, omdat de KNVB internationaal voorloper is op het gebied van videoarbitrage.

De videoscheidsrechter werd in Nederland voor het eerst live getest tijdens de KNVB Beker-wedstrijd Ajax - Willem II op woensdag 21 september. Pol van Boekel werd tijdens dit duel live geassisteerd door videoscheidsrechter Danny Makkelie.

Achter de schermen: Eerste live-test met de video-assistent.

Officiële status VAR

De spelregelcommissie van de FIFA, de IFAB, heeft in maart 2018 besloten de VAR officieel op te nemen in het regelement. Daaropvolgend is in de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van maart 2018 unaniem besloten de VAR vanaf het seizoen 2018/’19 in te voeren bij alle Eredivisie-wedstrijden. Met de VAR streeft de KNVB naar een eerlijker verloop van de verschillende competities en ondersteuning van de arbitrage.

Inzet VAR 2018/’19

Vanaf het seizoen 2018/’19 is de VAR actief bij 324 wedstrijden in het betaald voetbal.

  • Eredivisie: 306 wedstrijden
  • TOTO KNVB Bekertoernooi: vanaf kwartfinales, 7 wedstrijden
  • Play-offs Europees ticket: halve finales en finales, 6 wedstrijden 
  • Play-offs promotie/degradatie: finales, 4 wedstrijden
  • Johan Cruijff Schaal

Zo ziet het ARAG KNVB Replay Center eruit Zo ziet het ARAG KNVB Replay Center eruit Bekijk hier de werkplek van de VAR in Zeist.

Laatste nieuws