Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vier kwaliteiten van de succesvolle trainer-coach 

Iedereen vult het zijn van trainer-coach op zijn eigen manier in. Uiteraard houd je hierbij de visie, afspraken en regels van de vereniging in je achterhoofd. Er zijn echter ook vier kwaliteiten waar je als trainer altijd gebruik van kunt maken en een goed vertrekpunt zijn voor jou als trainer-coach. Dit zijn: structuur bieden, stimuleren, individueel aandacht geven en verantwoordelijk geven.

Voor een optimale begeleiding voor jouw spelers zijn het inzetten van de vier kwaliteiten van groot belang. 

Het is ten aller tijde van belang dat je het team op een manier begeleidt die dicht bij jezelf staat. Maar voor een optimale begeleiding voor jouw spelers zijn het inzetten van de vier kwaliteiten van groot belang. Op die manier kun je met jouw spelers een geweldig seizoen hebben, waarin zij zich met veel plezier samen en individueel optimaal kunnen ontwikkelen.

Structuur bieden

Je biedt structuur door samen afspraken te maken. Afspraken over bijvoorbeeld praktische zaken als de omgang met materialen, het tijdstip van aanwezigheid bij trainingen en wedstrijden en de kleding. Maar ook voetbalafspraken zijn van groot belang. Hierbij kun je denken aan: hoe willen we voetballen? Hoe gaan we dit trainen? Hoe ziet het wisselbeleid eruit? Spelers (en hun ouders) weten hierdoor waar ze aan toe zijn.

Daarnaast zijn omgangsafspraken van belang. De basisregel daarbij is: behandel iedereen zoals je zelf ook behandeld wilt worden: rustig en met respect. Natuurlijk is ieder kind en dus ook ieder team anders en zul je hier je aanpak op moeten aanpassen. Echter geldt ook hiervoor dat een passende structuur een groot goed is.

Structuur bieden Structuur bieden Bekijk hier alle tips om structuur te bieden aan de spelers van jouw team.

Stimuleren

Complimenten en positieve aanmoedigingen brengen het beste naar boven in spelers. Een compliment versterkt het zelfbeeld van de spelers en zorgt ook voor een betere onderlinge relatie. Door steeds het gewenste gedrag te benoemen én te belonen, en door bijvoorbeeld mindere voetbalacties te negeren, creëer je een veilige, prettige sfeer. En een veilige en prettige sfeer is de snelste weg naar plezier, zelfvertrouwen en succes van je team. Belangrijk ook dat vooral de inzet geprezen wordt, nog veel meer als de uitkomst.

Stimuleren Stimuleren Bekijk hier tips om de spelers van jouw team positief te stimuleren.

Individueel aandacht geven

Mensen, en zeker ook kinderen, willen gezien en gewaardeerd worden. Geef iedereen aandacht, niet alleen de uitblinkers of lastpakken. Dit betekent dat je je spelers moet (leren) kennen. Wie zijn ze? Hoe gaat het met ze thuis en op school? Ook is het handig om te weten wat ze zo leuk aan voetballen vinden, wat hen drijft en waar ze zich in willen ontwikkelen. Goed kijken en luisteren naar je spelers gaat helpen om ze ook echt de juiste individuele aandacht te geven. Probeer elke speler tot zijn recht te laten komen met de capaciteiten die hij of zij heeft. Iedereen is uniek, elk individu verdient dus ook een eigen aanpak. Weet dat er overeenkomsten, maar zeker ook verschillen zijn en probeer je complimenten en instructies daarop zo goed als mogelijk aan te passen.

Individueel aandacht geven Individueel aandacht geven Individuele aandacht is belangrijk. Lees hier hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Verantwoordelijkheid geven

Het kan verleidelijk zijn om precies te vertellen wat je spelers moeten doen. Immers lijkt dit het makkelijkste, zeker voor de korte termijn. Maar als je ze zelf (samen) laat nadenken over hun ontwikkeling of andere taken, zoals het meedenken in trainingen en de speelwijze, sorteert dat meer effect op vooral de langere termijn. Zeker voor de langere termijn. Dat geldt niet alleen voor jonge spelers; ook voetballers op latere leeftijd hebben er profijt van wanneer zij zelf oplossingen kunnen bedenken. Laat ze daarnaast nadenken over de door hun gewenste ontwikkeling, bijvoorbeeld door open vragen te stellen in verschillende gesprekjes die je kunt hebben met je spelers gedurende het seizoen.

Verantwoordelijkheid geven Verantwoordelijkheid geven Spelers leren het meeste wanneer zij verantwoordelijkheden krijgen. Met deze tips kun je hiermee aan de slag.

Intrinsieke motivatie

De vier kwaliteiten zet je in om te voorzien in de basisbehoeften van iedere speler. Dit zijn de behoeften aan: autonomie, relatie en gevoel van competentie. Voorzie je als trainer in deze behoeften, dan stimuleer je de intrinsieke motivatie om met plezier te (blijven) voetballen en gedreven zijn.

Intrinsieke motivatie, de basis om te (blijven) voetballen Intrinsieke motivatie, de basis om te (blijven) voetballen Bekijk hier alle informatie over intrisieke motivatie en hoe jij kunt bijdragen aan het bevorderen van de drie psychologische basisbehoeften.

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Laatste nieuws