Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Juniorentrainer

Lijkt het je een uitdaging om voetballers in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar te trainen en te coachen? En ben je 18 jaar of ouder? Dan is de opleiding Juniorentrainer echt iets voor jou! Met deze opleiding wordt bijgebracht hoe de trainer-coach jeugdige voetballers of jongvolwassenen met plezier beter leert voetballen.

Direct inschrijven

Dit leer je tijdens de opleiding Juniorentrainer.

Opleiding 2021/’22

Vanwege de corona-situatie heeft de KNVB Academie moeten besluiten om de opleidingen Juniorentrainer van het seizoen 2020/’21 door te schuiven naar het seizoen 2021/’22. Dit heeft ook gevolgen voor de nog te organiseren opleidingen. Er zullen slechts een beperkt aantal plekken vrij zijn voor het najaar 2021.

Op het moment dat we hier invulling aan hebben gegeven zullen we de tekst op de website aanpassen en het secretariaat van de verengingen inlichten.

Veelgestelde vragen Coronamaatregelen Veelgestelde vragen Coronamaatregelen Naar aanleiding van de corona-situatie is er voor de KNVB breedte-opleidingen een Q&A opgesteld. Hierin worden verschillende vragen over de voortgang van de verschillende opleidingen beantwoord.

Juniorentrainer

De trainer-coach heeft een ontzettend belangrijke rol binnen het voetbal. Hij of zij is niet alleen het rolmodel voor jouw spelers, maar heeft ook een voorbeeldfunctie richting de vereniging, ouders, arbitrage en de tegenstander. Daarnaast draagt de trainer-coach zorg voor het begeleiden van spelers, het verzorgen van de trainingen en het coachen van de wedstrijden.

Onderwerpen

Een greep uit de onderwerpen die tijdens opleiding aan bod komen:

 • De rollen en taken van een trainer-coach;
 • Het geven van trainingen aan Onder 13 t/m Onder 19 spelers;
 • Het coachen van wedstrijden van Onder 13 t/m Onder 19 spelers;
 • Het begeleiden van Onder 13 t/m Onder 19 spelers;
 • De leeftijdsspecifieke kenmerken van Onder 13 t/m Onder 19 spelers;
 • De vier kwaliteiten van een trainer-coach;
 • De vier gouden trainingsprincipes;
 • De wedstrijdvorm 11 tegen 11.

Vorm

De KNVB Academie gaat ervan uit dat je leert door te doen; voetballen leer je door te voetballen en training geven leer je door te training geven. De persoonlijke ontwikkeling staat hierin centraal. Daarnaast worden deelnemers ondersteund door de docent, de digitale leeromgeving, andere deelnemers en diverse materialen.

Tijdens de opleiding krijg je verschillende opdrachten die jou helpen bij het ontwikkelen van jouw vaardigheden als trainer-coach. De opleiding bestaat verder uit twee delen: een opleidingsdeel en een ervaringsdeel.

Het opleidingsdeel bestaat uit acht bijeenkomsten verspreid over een periode van 12 tot 14 weken. Een bijeenkomst vindt plaats in de avond en duurt 3 uur. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de deelnemers bezig met het geven van trainingen en het coachen van wedstrijden. Deze praktijk wordt afgewisseld met uitleg, veel interactie en inhoudelijke verdieping over deze onderwerpen. Het ervaringsdeel bestaat uit het trainen en coachen van jouw eigen juniorenteam. Tijdens dit ervaringsgedeelte worden opdrachten uitgevoerd en kunnen de tips die de deelnemers hebben gekregen tijdens de bijeenkomsten in de praktijk worden gebracht.

Opleidingsinvestering

Opleidingsdeel 

 • Acht bijeenkomsten á drie uur: 24 uur
 • Zelfstudie en opdrachten: 16 uur

Ervaringsdeel

 • Uitvoeren opdrachten bij jouw juniorenteam: 20 uur

Kosten

De studiekosten voor deze opleiding bedragen € 360,-. Dit is inclusief toegang tot de digitale leeromgeving en de bijbehorende leermiddelen.

Start

De opleiding gaat van start bij minimaal 12 deelnemers en er is ruimte voor maximaal 14 deelnemers. Zodra er voldoende deelnemers zijn, word je door ons geïnformeerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij de medewerkers opleidingsondersteuning van de KNVB.

Elly Blaauw

Medewerker Opleidingsondersteuning | District Noord & Oost

André Groenewoud

Medewerker Opleidingsondersteuning | District West I & West II

Lars Verhoef

Medewerker Opleidingsondersteuning Zuid I & Zuid II | HO Pro | Video Analyse opleidingen

Direct inschrijven

Bekijk het Rinus voetbalwoordenboek

De betekenissen van alle voetbaltermen die gebruikt worden binnen RINUS vind je in het Voetbalwoordenboek.

Laatste nieuws