Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vuurwerk

Vuurwerk, sommige supporters vinden het mooi, sfeervol en vinden dat het je ploeg een steuntje in de rug geeft. Echter, het afsteken van vuurwerk* is volgens de Nederlandse wet niet toegestaan. Daarnaast is het ook gevaarlijk, zeker op volle tribunes kan het (mede)supporters serieus in gevaar brengen. Daarom willen de clubs, de KNVB, de politie, het Openbaar Ministerie,de gemeentes en het ministerie van Justitie & Veiligheid, vuurwerk in het voetbal harder aanpakken.

De KNVB staat voor toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om van ons voetbal te genieten, thuis en op de tribune. In de stadions moet iedereen, van jong tot oud, zich veilig voelen. Samen met de clubs zet de KNVB zich hier ook voor in. Daarom werden in juni 2018 op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) afspraken gemaakt tussen de clubs en de KNVB om vuurwerk in het voetbal tegen te gaan.

Gevaar

Vuurwerk kan oogletsel, gehoorbeschadiging en permanente schade aan vingers en ledematen veroorzaken. De voorbeelden zijn legio. Kinderen die gewond raken door de vonken van fakkels. Fotografen die permanente gehoorschade oplopen doordat knalvuurwerk naast ze ontploft. Een steward die verwondingen aan de voet oploopt, omdat ze wordt geraakt door een vuurwerkbom. Supporters die afgevoerd moeten worden naar het ziekenhuis na het inademen van rook. De laatste jaren is vuurwerk bovendien zwaarder en harder geworden, waardoor de kans op lichamelijk letsel alleen maar nog groter is geworden.

Maatregelen

Vuurwerk in het voetbal is nooit toegestaan geweest. De clubs, de KNVB, de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeentes en het ministerie van Justitie & Veiligheid hebben nu echter de handen in elkaar geslagen om hardere maatregelen te nemen tegen vuurwerk. Vuurwerk hoort niet thuis rondom en tijdens voetbalwedstrijden en overige voetbalevenementen in stadions of trainingscomplexen, hoe mooi en sfeervol dit ook ervaren wordt. Alle vuurwerkovertredingen worden vanaf nu afgedaan via het strafrecht en ook wordt alle overtreders een landelijk stadionverbod opgelegd.

Gedragsverandering

De voorgestelde aanpak heeft als belangrijkste doel een gedragsverandering teweeg te brengen bij fans die vuurwerk afsteken op dichtbevolkte locaties rondom het voetbal. Om het effect van de maatregelen een zo groot mogelijke invloed te laten hebben op het gedrag van supporters, is er de mogelijkheid voor zogeheten ‘first offenders’ om in samenspraak met de club een alternatief traject te volgen waarbij de supporter zich positief inzet voor zijn of haar club. Indien dit traject succesvol wordt doorlopen, zal het stadionverbod van de desbetreffende supporters worden gereduceerd.

Gezamenlijk

Alle partijen hebben elkaar nodig om vuurwerk in het voetbal aan te pakken. De clubs om daders uit het publiek te filteren, de politie en het Openbaar Ministerie voor de strafrechtelijke vervolging, de KNVB voor de landelijke stadionverboden en de gemeentes en het ministerie van Justitie & Veiligheid voor de handhaving daarvan. Het gezamenlijk optrekken is de belangrijkste factor in deze aanpak. De politie kan het niet zonder de clubs, de KNVB niet zonder de politie en het Openbaar Ministerie. Samen willen we af van de associatie tussen voetbal en vuurwerk. De combinatie is niet zo vanzelfsprekend als vaak gedacht, want erg gevaarlijk. We willen voorkomen dat er nog zwaardere ongelukken gebeuren.

*Onder vuurwerk verstaan wij onvergund vuurwerk. Dat is vuurwerk waar geen vergunning voor is verleend.

Samen sterk tegen vuurwerk Samen sterk tegen vuurwerk Eredivisie- en Eerste Divisieclubs, de KNVB, de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeentes en het Ministerie van Justitie en Veiligheid slaan de handen ineen.

'Wachten op eerste vuurwerkdode' 'Wachten op eerste vuurwerkdode' Column Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws