Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Knieblessure

Het is een van de zwaarste knieblessures bij voetballers; de voorste kruisbandblessure. Het herstel is over het algemeen lang en intensief. De KNVB geeft advies over de behandeling en herstel van voorste kruisbandblessures.

Wat is een voorste kruisbandblessure? 

De voorste kruisband is een band die in de knie zit en samen met andere banden en de bovenbeenspieren zorgt voor schuif- en draaistabiliteit van de knie. Als de voorste kruisband (geheel of gedeeltelijk) scheurt, vermindert de stabiliteit van de knie, waardoor vooral bij plotselinge draaibewegingen klachten ontstaan. Dat kan pijn, een instabiel gevoel of vocht in de knie opleveren.

Als je bij het verdraaien van de knie een ‘knap’ of een ‘plop’ voelt of hoort, is de kans groot dat de voorste kruisband is gescheurd

De meeste voorste kruisbandblessures ontstaan in situaties waarbij er geen contact is met één van de andere spelers. Zoals in de loop plots afremmen en van richting veranderen, landen na een sprong en ‘kap’- en draaibewegingen. Vaak is in deze situaties de knie iets gebogen en knikt en draait deze naar binnen.

In meer dan de helft van de voorste kruisbandblessures ontstaan andere letsels aan de knie, zoals binnen- en/of buitenbandletsel, meniscusletsel, kraakbeenletsel en/of botkneuzingen. Een voorste kruisbandblessure leidt altijd tot een vroegtijdige ‘slijtage’ van het gewricht, zeker als er ook nog andere beschadigingen in de knie ontstaan zijn. Kortom, een blessure met grote gevolgen (ook na operatief plaatsen van een nieuwe kruisband)!

Hoe herken je een voorste kruisbandblessure?

Als je bij het verdraaien van de knie een ‘knap’ of een ‘plop’ voelt of hoort, is de kans groot dat de voorste kruisband is gescheurd. Als de speler verder probeert te spelen, kunnen pijn en een instabiel gevoel ontstaan. De knie wordt meestal binnen een paar uur dik en stijf, door een bloeding in de knie.

Deskundige (sport)artsen en fysiotherapeuten kunnen de stabiliteit testen en de verdenking op een scheur van de voorste kruisband bevestigen. Dit onderzoek wordt moeilijker naarmate de zwelling en pijn in de uren na het oplopen van de blessure toenemen. Een MRI-onderzoek helpt bij twijfel en het vaststellen van bijkomende schade in de knie.

Welke factoren spelen een rol bij een voorste kruisbandblessure?

Risicofactoren voor het oplopen van kniebandblessures zijn spierzwakte van bijvoorbeeld hamstrings, bovenbeenspieren en romp, vermoeidheid, matige conditie, eerdere knieblessure(s) of matige landingstechniek. Meisjes en vrouwen zijn ook vatbaarder voor een kruisbandblessure. Als je met de voetbalschoen vast komt te staan, kan dat ook een rol spelen. Dat geldt zowel voor natuurgras als kunstgras.

Na zes tot tien weken kun je je in het dagelijks leven weer beter redden

Om de kans op knieblessures te verkleinen is het belangrijk dat spelers de belasting die bij wedstrijden of trainingen wordt gevraagd goed kunnen volhouden en de kniestabiliteit en coördinatie goed is.

Wat te doen bij een voorste kruisbandblessure?

Als je vermoedt dat je kniebandletsel hebt, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de ‘RICE’-regel toe te passen, om de zwelling en pijn te verminderen:

  • Rust: Probeer de knie de eerste dagen zo min mogelijk te belasten; om de bloedsomloop te bevorderen mag je (binnen de pijngrens) de knie onbelast bewegen.
  • IJs: Koelen met ijs wordt aanbevolen om zwelling zo veel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast werkt het pijnstillend. Koel je knie de eerste dagen vier tot zes keer per dag gedurende 15 minuten met een ijspakking;
  • Compressie: Ook het aanleggen van een elastische zwachtel in de acute fase kan zwelling zoveel mogelijk tegengaan. Na 1-2 dagen kun je de zwachtel verwijderen.
  • Elevatie: Houd het aangedane been de eerste dagen zoveel mogelijk omhoog.

Pas de ´RICE´-regel de eerste paar dagen na het oplopen van de blessure toe, tot dat de knie beoordeeld is door een (sport)arts of (sport)fysiotherapeut voor verder advies.

Als een sportarts of orthopeed de voorste kruisbandblessure aan de hand van aanvullend onderzoek (MRI) bevestigt, kan een behandelplan worden opgesteld door de behandelaar samen met de geblesseerde sporter.

Revalidatie van de voorste kruisbandblessure

De voorste kruisband herstelt niet uit zichzelf, waardoor de speler door de knie kan zwikken tijdens het sporten of zelfs in het dagelijks leven. Bij een deel van de geblesseerden kunnen de spieren rondom de knie de toegenomen speling opvangen. Deze spieren zullen goed getraind moeten worden. Het advies is om deze revalidatie goed te laten begeleiden door een (sport)fysiotherapeut. Na zes tot tien weken kun je je in het dagelijks leven weer beter redden.

Zonder goede voorste kruisband is het moeilijk om weer te voetballen

Het lukt zeker niet iedereen om via deze weg weer tot het oude (sport)niveau te komen. Een draai-instabiliteit van de knie is bijna niet op te vangen door sterke spieren. Voetbal is een sport, die juist heel veel draaibewegingen kent, waardoor het meestal niet mogelijk is om dit zonder goede voorste kruisband te doen (activiteiten als fietsen, roeien, fitness en zwemmen gaan meestal wel goed).

Als de wens bestaat om te blijven voetballen of wanneer er een instabiliteit blijft ondanks het trainen van de spieren rondom de knie, kan een operatie uitkomst bieden. De aanbevolen behandeling voor een voorste kruisbandblessure hangt onder andere af ​​van de leeftijd van de speler, de aanwezige klachten en het sportniveau. De verwachte hersteltijd na een operatie is ongeveer een jaar en niet alle spelers kunnen weer terugkeren op hun oude niveau.

Laat het herstel (tot volledige sporthervatting) goed begeleiden door een sportfysiotherapeut. Deze kan een revalidatieschema opstellen en bespreken.

Deze informatie is algemeen van aard. Voor een individueel advies is het raadplegen van een sportfysiotherapeut of (sport)arts noodzakelijk.

Sportmedisch Centrum

De (sport)fysiotherapeuten van het Sportmedisch Centrum (SMC) van de KNVB zijn gespecialiseerd in de behandeling van knieblessures. Zij kunnen je op weg helpen door de juiste diagnose te stellen en oefen-/revalidatieprogramma op te stellen. Ook kunnen zij je begeleiden in de terugkeer naar het voetbalveld. Neem hiervoor contact op met het SMC.

VMC KNVB

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Voor (blessure)consulten en sportmedische onderzoeken kan iedereen terecht bij het VMC KNVB op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Voor Sportfysiotherapie en revalidatie is het VMC KNVB geopend van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur.

Voetbal Medisch Centrum

Het Voetbal Medisch Centrum (VMC) van de KNVB is hét centrum waar iedere sporter terecht kan voor een deskundig sportmedisch onderzoek, een behandeling of revalidatie van een blessure.

VMC, zorg voor elke sporter.

Laatste nieuws