Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Trainerslicentie

Wanneer je in het amateurvoetbal in de door het bondsbestuur aangewezen divisies en / of klassen als trainer/coach actief wilt zijn, heb je een geldige trainerslicentie nodig. Dit geldt ook voor trainers/coaches in het betaald voetbal. Hieronder staan de mogelijkheden en eisen voor de aanvraag en een verlenging.

Een trainerslicentie ontvang je als je in het bezit bent van een door de KNVB erkend trainersdiploma. Een trainerslicentie is drie jaar geldig. Om de trainerslicentie na drie jaar te verlengen, worden trainer-coaches geacht om licentiepunten te verzamelen. Het aantal te behalen licentiepunten is vastgesteld op vijftien punten in drie jaar. Hiermee volgt de KNVB de bestaande eisen van de UEFA.

Nieuwe regels voor trainerslicenties Nieuwe regels voor trainerslicenties Download hier het document met informatie over de uitgangspunten en de regels voor trainerslicenties en licentiepunten vanaf 1 juli 2021.

Doel

Het voornaamste doel van het trainerslicentiesysteem is dat trainers zich na het behalen van een trainersdiploma, blijven ontwikkelen in het trainersvak. In het continu veranderende voetballandschap nemen de kwaliteitseisen toe en is bijscholen noodzakelijk.

Jouw eigen persoonlijke account

Wanneer je in het bezit bent van een trainerslicentie heeft de KNVB voor jou een persoonlijk account aangemaakt. Hier zijn je behaalde trainersdiploma’s, de door jou gevolgde bijscholingen en het aantal behaalde en nog te behalen licentiepunten terug te vinden.

Mijn Trainerslicentie Mijn Trainerslicentie Klik hier.

Aanvragen en verlengen trainerslicentie

Als je in het bezit bent van een door de KNVB erkend trainersdiploma kun je je digitale trainerslicentie aanvragen. Dit kan tot drie jaar na het behalen van je diploma zonder dat je bijscholing(en) hoeft te volgen. Na deze drie jaar moet je eerst bijscholing(en) volgen om vijftien licentiepunten te halen. 

Het aanvragen van een nieuwe trainerslicentie kan door het invullen van het aanvraagformulier met daarbij een kopie van jouw door de KNVB erkende trainersdiploma. Bij het verlengen van je trainerslicentie stuur je ook een kopie van de certificaten met je behaalde licentiepunten mee of verwijs je in de aanvraag naar het aantal geregistreerde licentiepunten in je eigen digitale trainerslicentie-account. Het is niet mogelijk om eerder dan drie maanden voor de huidige einddatum van je trainerslicentie te verlengen.

Aanvragen kan alleen op het moment dat je lid bent van de KNVB (via een vereniging of als vrijwillig lid van de KNVB). Wanneer je vrijwillig lid wilt worden kan dit door het invullen van het aanmeldingsformulier vrijwillig lid trainers.

Op- en bijscholingen

Om jezelf te blijven ontwikkelen in het trainersvak kun je als trainer/coach diverse zogeheten op- en bijscholingen volgen. Naast het opdoen van de gewenste kennis en vaardigheden ontvang je voor de door de KNVB geaccrediteerde op- en bijscholingen ook de benodigde licentiepunten.

Wil je weten welke op- en bijscholingen de KNVB Academie bij jou in de buurt aanbiedt of bij welke derden je ook een geaccrediteerde op- en bijscholing kan volgen? Bekijk dan hieronder het overzicht.

Op- en bijscholingen Op- en bijscholingen De KNVB biedt diverse op- en bijscholingen aan. Bekijk hier ons aanbod.

Overzicht trainerslicenties

De KNVB kent diverse trainerslicenties die elk de bevoegdheid geven om op een bepaald niveau werkzaam te zijn als hoofd- of assistent-trainer-coach. Dit wordt jaarlijks vastgesteld door het bondsbestuur en vastgelegd in het Algemeen Reglement (artikel 17) en het Handboek Competitiezaken (paragraaf 1.10).

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Geef dan zoekterm “trainerslicentie” in bij Veelgestelde vragen en kijk of je antwoord ertussen staat.

Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen Klik hier voor veelgestelde vragen, type de zoekterm “trainerslicentie” in en kijk of je antwoord ertussen staat.

Meer informatie

Heb je een aanvullende vraag of wil je meer informatie? Neem dan contact op KNVB CONTACT.

KNVB Contact KNVB Contact Heb je algemene of aanvullende vragen aan de KNVB? Kijk dan hier voor de gegevens van KNVB Contact.

Laatste nieuws