Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
Eurojackpot KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de Eurojackpot KNVB Beker.
Eurojackpot Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Eurojackpot Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de Eurojackpot KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
We bieden 4 fasen aan tijdens het seizoen, waarin we alle teams minimaal in totaal 24 wedstrijden willen laten spelen. We kiezen voor 4 fasen, zodat we vaker kunnen herindelen en teams dus eerder op het juiste niveau kunnen voetballen. Dit moet ertoe leiden dat meiden minder vaak met grote uitslagen als 8-0 of 13-1 te maken krijgen, iets wat momenteel in één derde van alle wedstrijden bij de meidenjunioren-competities voorkomt. Aan MO13 t/m MO20 wordt geen bekervoetbal aangeboden.
Fase | Vorm | Aantal wedstrijden |
---|---|---|
Fase 1 | Indicatiefase | 6 of 7 |
Fase 2 | Controlefase | 6 of 7 |
Fase 3 | Hele competitie | 14 |
Fase 4 | Final League | 1 dagdeel |
De vier fasen van de MO13 t/m MO20.
In het najaar spelen de teams 2 fasen. In fase 1 voetballen de teams 6 of 7 wedstrijden. We zien deze fase als een indicatiefase op basis van de vrije inschrijvingen. In fase 2 voetballen de teams 6 of 7 wedstrijden. We zien deze fase als een controlefase om de herindelingen te controleren.
In fase 1 en 2 kan het voorkomen dat niet tegen alle tegenstanders in de poule wordt gespeeld. Voor deze fasen geldt dat niet als een probleem, omdat zij dienen als hulp bij het bepalen van het juiste niveau voor fase 3.
In het voorjaar spelen de teams ook 2 fasen: een lange fase en een toernooidag, de Final League. In fase 3 voetballen de teams 14 wedstrijden, dus een hele competitie. Dit doen we op verzoek van de meiden zelf. Zij vinden het eerder herindelen zeer nuttig, maar ervaren het ook als een uitdaging om in een seizoen wel een hele competitie te kunnen voetballen.
Fase 4 is een toernooi(dag) voor alle teams die hebben meegedaan aan fase 3. De Final League is dé seizoensafsluiting voor alle teams. Het is een daadwerkelijk onderdeel van het competitieaanbod, want dit is een sterke wens van de meiden zelf. Het kan in een uitzonderlijke situatie zo zijn dat fase 3 door overmacht niet is uitgespeeld. In dit geval kan de toernooi(dag) nog ruimte bieden om de eindrangschikking van de competitie te bepalen. De toernooien worden gespeeld met 4 tot 8 teams.
Hieronder is alle verdere informatie te vinden over het fasenvoetbal. In onderstaande video leggen we in het kort de belangrijkste punten aan je uit.
De herindelingen vinden in principe plaats tussen de fasen. Alleen bij hoge uitzondering vindt er een herindeling plaats gedurende een fase. Tussen de fasen zullen de teams worden heringedeeld op basis van de uitslagen. Door middel van het spelen in meerdere fasen, kan er door de KNVB sneller en op twee momenten, tussen de fases, worden heringedeeld. De herindelingen zijn verplicht en worden, zoals hierboven vermeld, uitsluitend gedaan op basis van de resultaten. Hiervoor hoeven geen verzoeken meer worden ingediend. Voor de divisie 1 (MO17 en MO20) geldt er geen p/d-regeling voor promotie of degradatie. Landelijk de 24 sterkste teams vormen deze divisie.
In het geval dat fase 3 niet uitgespeeld kan worden, bijvoorbeeld door overmacht in een uitzonderlijke situatie of wanneer de fase eindigt in een gelijke stand, dan heeft de competitieplanner het recht om te bepalen welk gevolg dit heeft voor de indeling van de toernooidag. In dit geval kan een competitieplanner de indeling doen op basis van:
Op het moment dat er open plaatsen vallen in een competitie, bijvoorbeeld door een terugtrekking, dan heeft de competitieplanner het recht om te bepalen welk gevolg dit heeft voor de indeling van de toernooidag. In dit geval kan een competitieplanner de indeling doen op basis van: