Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Afgelastingen betaald voetbal

Als een wedstrijd wordt afgelast is dit voor elke voetballiefhebber altijd weer een teleurstelling. Helaas is een afgelasting af en toe onoverkomelijk. Bij slecht weer kan een wedstrijd om twee redenen worden afgelast. Dit kan zijn omdat het veld niet bespeelbaar is of omdat weersomstandigheden rondom het stadion dusdanig slecht zijn dat de veiligheid van supporters niet gegarandeerd kan worden.

Clubs, lokale overheden en de KNVB doen samen altijd hun best om wedstrijden door te laten gaan. We willen namelijk dat de competitie zo gelijkmatig mogelijk verloopt, we weten dat er in het competitieschema weinig inhaalmogelijkheden zijn en supporters rekening houden met de ingeplande wedstrijd.

Wie is waar verantwoordelijk voor?

Thuisspelende club

De thuisspelende club is verantwoordelijk voor de situatie op het veld en in het stadion. Als er slecht weer wordt verwacht, is het aan de thuisclub om ervoor te zorgen dat het veld bespeelbaar is, dat de tribune goed toegankelijk is en dat er voldoende maatregelen worden getroffen om dit voor elkaar te krijgen. Als een club denkt dat hun wedstrijd niet door kan gaan, dan wordt er contact opgenomen met de KNVB. De KNVB zorgt er dan voor dat er een scheidsrechter langskomt om het veld definitief te keuren.

KNVB

De KNVB is, via de scheidsrechter, verantwoordelijkheid voor de keuring van het wedstrijdveld. De scheidsrechter moet erop toezien dat het veld veilig en bespeelbaar is voor de spelers. De KNVB bepaalt uiteindelijk of een wedstrijd wel of niet door kan gaan. In het belang van thuis- en uitsupporters en de wedstrijdorganisatie is het streven om minimaal vier uur voor de aftrap met een definitief besluit te komen. Als een wedstrijd afgelast is, treedt de bond zo snel mogelijk in contact met de clubs en de lokale overheid om het duel opnieuw in te plannen.

Lokale overheid

De lokale overheid gaat over de situatie buiten het stadion. Als het volgens de lokale overheid onveilig is om het stadion te bereiken dan kunnen zij in overleg met de club en de KNVB bepalen dat een wedstrijd niet doorgaat.

Laatste nieuws