Amateurvoetbal

Naast de profafdeling hebben wij een afdeling amateurvoetbal. Voetbal is de populairste sport in Nederland. Er zijn dan ook veel amateurvoetballers lid van de KNVB; jong en oud, mannen en vrouwen en mensen met een beperking.

Voetbal.nlVoetbal.nl is het portaal van de KNVB waar je terecht kunt voor alle competitie-indelingen, rangen, standen en wedstrijdprogramma's van het amateurvoetbal.

AppOok je uitslagen, programma en stand op je mobiel? Download nu de Voetbal.nl App; dé App voor amateurvoetballend Nederland.

Pupillen

Onder 9-, Onder 11- en Onder 13-spelers worden pupillen genoemd. Kinderen kunnen vanaf 5 jaar bij een vereniging voetballen. De jongste spelers starten met de voetbalvorm 4 tegen 4 met aangepaste regels, waarna de pupillen via 7 tegen 7 kunnen doorgroeien naar 11 tegen 11 op groot veld. 

PupillenWij organiseren voetbalcompetities voor kinderen vanaf vijf jaar.

Het nieuwe Pupillenvoetbal; plezier en ontwikkelingLees hier meer over het nieuwe Pupillenvoetbal.

Junioren

Na de Onder 13-pupillen stromen jonge voetballers door naar de junioren; naar achtereenvolgens de Onder 15-, Onder 17- en Onder 19-categorie. In de juniorenleeftijd kunnen de meisjes kiezen of ze willen doorgroeien in de gemengde jeugdcompetitie of dat ze liever uitkomen in een meisjescompetitie.

JuniorenWij doen er alles aan om voor al deze jongens en meisjes het voetbal zo leuk mogelijk te maken.

Senioren

Na de junioren zijn de spelers klaar om aan de seniorencompetities deel te nemen. De prestatievoetballer en de recreatiespeler; allebei kunnen ze terecht bij de 3.070 amateurverenigingen in ons land. Wij organiseren in samenwerking met deze verenigingen diverse competities en bekertoernooien. Daarnaast zetten wij ons in om ervoor te zorgen dat er genoeg gekwalificeerde scheidsrechters en trainers/coaches zijn.

SeniorenVoor iedere voetballiefhebber geldt: in het weekend ga je het liefst zelf voetballen.

Vrouwen

Het meisjes- en vrouwenvoetbal heeft zich in Nederland in de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. In 2014 waren er in Nederland 137.525 voetballende meisjes en vrouwen. Daarmee is vrouwenvoetbal uitgegroeid tot de meest populaire vrouwenteamsport na hockey. Bij de pupillen bedraagt de jaarlijkse groei zo’n 6,7%. Meer dan 2.000 verenigingen hebben één of meer meisjes- of vrouwenteams die in competitieverband spelen.

Meiden en vrouwenDe tijd dat voetbal alleen iets voor mannen was, is al lang voorbij.

G-voetbal

Bij steeds meer verenigingen is het de gewoonste zaak van de wereld dat spelers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking volwaardig lid zijn. In 1984 startten we met competitievoetbal voor G-voetballers ouder dan 16 jaar. Inmiddels doen hier ruim 250 teams van 200 verenigingen aan mee. Sinds 2005 organiseren wij ook een speciale G-competitie voor kinderen met een beperking. Bij meer dan 100 verenigingen zijn ruim 1.000 jonge voetballers met een beperking actief.

G-voetbalVoetbal is voor iedereen. Ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

CP-voetbal

CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). Ook voetballers die op latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebben gehad komen in aanmerking. Hetzelfde geldt voor spelers die in coma hebben gelegen en hieraan een licht motorisch probleem hebben overgehouden. 

CP-voetbal wordt alleen beoefend in internationaal (Europees-, Wereldkampioenschap en Paralympisch) verband. De spelvorm is 7 tegen 7, op een kleiner voetbalveld (75m x 55m). Ook het doel is kleiner (5m x 2m).

Wij vaardigen een nationaal CP-team af naar de internationale toernooien. Tussen 1988 en 1996 won deze ploeg driemaal goud op de Paralympics. Ook behaalde Nederland in die periode twee Europese- en wereldtitels. Naast het A-team kent het CP-voetbal drie vertegenwoordigde jeugdteams; Onder 14, Onder 16 en Onder 18. De spelers van het Nederlands CP-voetbalteam spelen allen voetbal in een regulier team.

CP-voetbalKijk hier voor meer informatie over CP-voetbal.

Terug naar boven