Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Met nieuwe spelregels en scheidsrechters technologieën

Om voetbal aantrekkelijk te houden voor de volgende generaties kijken we ook naar innovaties die voetbal (nog) eerlijker en sportiever kunnen maken. Denk hierbij aan technologie die scheidsrechters ondersteunt en aan de invoering van nieuwe spelregels.

Wij richten ons op innovaties die het voetbal eerlijker, aantrekkelijker en sportiever maken.

Welke spelregelwijzigingen kunnen het spel eerlijker, aantrekkelijker en sportiever maken?

De internationale spelregelcommissie IFAB bepaalt de spelregels en zorgt er zo voor dat het spel overal op de wereld op dezelfde manier wordt gespeeld. Toch experimenteren wij graag met enkele nieuwe spelregels om zo het effect hiervan te kunnen aantonen bij de IFAB. Denk bijvoorbeeld aan een pilotproject van de O13 competitie met nieuwe spelregels.

Welke technologie kan de scheidsrechters ondersteunen bij het nemen van en communiceren over hun beslissing?

De afgelopen periode is de Video Assistent Referee (VAR) steeds meer ingeburgerd. Bij de introductie van de VAR werd duidelijk dat de communicatie over de beslissing naar de fans nog beter kon, bijvoorbeeld door informatie op de borden in de stadions. Ook kan een betere camerapositie helpen bij het bepalen van buitenspel via de Virtual Offside Lines (VOL). Dat zijn de lijnen die men op tv ziet na een VAR check op buitenspel.

Welke innovaties kunnen een bijdrage leveren in de opleiding van scheidsrechters?

Alle scheidsrechterstechnologieën zijn prachtig, maar verreweg de meeste wedstrijden worden zonder VAR of VOL gespeeld. Deze worden geleid door een welwillende scheidsrechter. Deze scheidsrechters willen we zo goed mogelijk opleiden en innovaties zoals Virtual Reality (VR) kunnen daaraan bijdragen.