Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een duurzame infrastructuur

Voetballen kan overal. In de zaal, op een pleintje, trapveldje of een echt voetbalveld. Maar een goede ondergrond is wel van belang om het spelplezier te vergroten en de kans op blessures te verkleinen. Bovendien nemen sportvelden veel ruimte in beslag en dus is het belangrijk dat locaties optimaal benut worden en geen schadelijke effecten hebben op het milieu.

Wij richten ons op innovaties die (op een zo duurzaam mogelijke wijze) het maximale halen uit voetballocaties.

Welke innovaties kunnen kunstgrasvelden verbeteren zodat zij blijven voldoen aan zowel de sporttechnische als milieueisen?

Kunstgras is allang niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetbal. Door de grote populariteit van de sport en de beperkte ruimte moeten voetbalvelden optimaal benut worden. Kunstgrasvelden kunnen een veel hogere bezetting verdragen dan grasvelden en het aantal kunstgrasvelden heeft daarom een grote vlucht genomen. Nu ontstaan er steeds meer vragen over de milieubelasting van deze velden, bijvoorbeeld met betrekking tot het gebruik van microplastics en de recycle mogelijkheden van de versleten velden. Deze eisen maken dat we continue op zoek zijn naar verbeteringen van kunstgrasvelden, bijvoorbeeld de mogelijkheden van non-fill velden.

Welke innovaties kunnen bijdragen aan de kwaliteit van natuurgrasvelden?

Er gaat niets boven de geur van gras tijdens een potje voetbal. Ondanks de opkomst van het kunstgras blijft het natuurgras heilig. Maar het gras heeft de laatste jaren veel te leiden onder de klimaatverandering, die leidt tot grote droogte of juist zeer heftige regenval. Daarnaast heeft de green deal regelgeving bepaald dat vanuit milieuoverwegingen er straks geen gebruik meer mag worden gemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Een veld vol klavertjes en paardenbloemen is het risico. Daarom richten wij ons op innovaties die het mogelijk maken om beter zicht te hebben op de condities van het veld om vervolgens met behulp van preventief onderhoud het veld in goede kwaliteit te houden. Een voorbeeld is de ontwikkeling van het grasdashboard.

Welke innovaties kunnen bijdragen aan de optimale benutting van sportlocaties?

Of het nu op een veld bij de vereniging is of op een pleintje in de buurt, je wilt graag weten of deze beschikbaar is voordat je jouw vrienden optrommelt om te gaan voetballen. Voor verenigingen is het bovendien van belang dat de bezetting goed verdeeld is over een veld, zodat deze gelijkmatig slijt en niet bijvoorbeeld de kant het dichtst bij het clubhuis veel vaker wordt gebruikt. Wij richten ons op innovatieve oplossingen die meer inzicht kunnen geven in de benutting van sportlocaties.

Welke innovaties rond de sportvereniging kunnen bijdragen aan een beter klimaat?

Sportverenigingen nemen een behoorlijk grote ruimte in, vaak bovendien in dichtbevolkt gebied. Daarom willen we dat deze ruimtes zo goed mogelijk worden benut, ook op de uren dat er niet gesport wordt. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van het opvangen van zonne-energie of juist van regenwater op kunstgrasvelden. Behalve dat deze innovatie goed moeten zijn voor het milieu, is het voor verenigingen ook belangrijk dat ze goed zijn voor de clubkas.