Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

eQuality Index

De KNVB en SciSports werken samen om de competities in het amateurvoetbal nog beter, gelijkwaardiger en leuker te maken. Onderzoek heeft aangetoond dat spelen in gelijkwaardige wedstrijden en competities meer voetbalplezier oplevert.

In de praktijk bleken echter in veel competities grote uitslagen voor te komen en waren er teams die alle wedstrijden met grote cijfers wonnen of verloren. Het ontbrak aan een objectief instrument om de relatieve sterkte van teams in te schatten.

SciSports heeft al jarenlange ervaring in het professionele voetbal, onder andere via de zogenaamde SciSkill Index. Het bedrijf heeft deze SciSkill Index voor 184.000 profvoetballers wereldwijd bepaald, op basis van relatief eenvoudig beschikbare wedstrijdgegevens. De KNVB beschikt eveneens over een zeer rijke database met wedstrijdgegevens, die is opgebouwd uit alle digitale wedstrijdformulieren. SciSports heeft, op basis van die database, samen met de afdelingen Competitiezaken en Data Intelligence van de KNVB alle 1 miljoen voetballers en 62.000 teams van een index voorzien.

Hoe werkt de eQuality Index?

Met behulp van de zogenoemde ‘eQuality Index’, ontwikkeld door SciSports, worden data van de digitale wedstrijdformulieren vanuit de Wedstrijdzaken app vertaald naar een index per speler en per team. Deze index wordt vervolgens gebruikt om de kwaliteit van teams in kaart te brengen en zodoende kan de KNVB competities nog beter en gelijkwaardiger indelen.

De indeling van teams gebeurt aan de hand van de volgende vier stappen:

  1. Op basis van (historische) wedstrijdgegevens uit Sportlink wordt bepaald wat de relatieve sterkte van spelers is.
  2. Wanneer bekend is in welk team spelers gaan spelen is het mogelijk een gemiddelde Teamindex te bepalen.
  3. De Teamindex wordt toegevoegd aan het huidige indelingsproces samen met de bestaande indelingsfactoren zoals reisafstand en clubvoorkeuren.
  4. Teams worden, mede op basis van hun Teamindex, ingedeeld waardoor er meer gelijkwaardige wedstrijden en competities ontstaan.

Resultaten

In het seizoen 2018/’19 is gestart met een pilot bij de Onder 15 in de districten Zuid II en Noord en de Onder 19 in district Zuid II. Bij de indeling van deze competities werd voor het eerst ook gebruik gemaakt van de Teamindex. De voordelen van de Teamindex kwamen direct naar voren. Zo ging bij de Onder 19 het aantal uitslagen met een verschil van meer dan zeven doelpunten omlaag met 20,5%. Bij de Onder 15 was het resultaat van de nieuwe indeling nog zichtbaarder, hier gingen uitslagen met een verschil van meer dan tien doelpunten omlaag met maar liefst 34,8%. Ook daalde het aantal kampioenen die een heel seizoen niet verloren van 45 naar 15. Dit is een daling van 58%.

Vervolg

Mede op basis van de resultaten is de pilot uitgebreid en zullen de komende seizoenen nog meer competities ingedeeld worden met behulp van de teamindex. Daarnaast kijken SciSports en de KNVB of de eQuality Index ook interessant kan zijn voor andere (internationale) bonden en partijen. De Belgische Hockeybond maakt inmiddels ook al gebruik van de eQuality Index.