Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Doorontwikkeling VAR

De Video Assistant Referee (VAR) is met ingang van het seizoen 2018/’19 actief bij de wedstrijden in de Eredivisie.

Doelstelling van de KNVB is om de VAR continu door te ontwikkelen op twee onderdelen:

  1. Het verbeteren van de beslissingen van de arbitrage
  2. Het verbeteren van de communicatie over VAR-beslissingen aan publiek in de stadions en ‘thuis voor de buis’

Sinds het seizoen 2019/’20 worden bijvoorbeeld op stadionschermen tekstberichten aan het publiek getoond waarin tijdens een VAR-review aangegeven wordt welke situatie wordt bekeken en waarom (bv. ‘Mogelijke strafschop vanwege handsbal of ‘Doelpunt check vanwege mogelijk buitenspel’).

Een voorbeeld van een stadionscherm.

Met ingang van het seizoen 2020/’21 heeft de VAR, dankzij de installatie van extra camera’s in stadions ter hoogte van de 16m-lijn, de beschikking over meer camerabeelden. Daarnaast kan de VAR inmiddels ook gebruik maken van ‘Virtual Offside Lines’ (buitenspelsoftware), waarmee buitenspelsituaties nauwkeuriger kunnen worden beoordeeld. 

Een volgende stap in de ontwikkeling van de VAR is het tonen van videobeelden in de stadions (op basis van welke beelden een beslissing is herzien). Inhoudelijk wordt daarnaast gewerkt aan een systeem dat automatisch buitenspel kan detecteren met behulp van software die nauwkeurig de bewegingen van de ledematen van alle spelers trackt. Een derde ontwikkeling is VAR light, waarmee VAR-technologie dankzij flink lagere kosten ook haalbaar wordt voor competities of landen met minder budget. In deze ontwikkelingen werkt de KNVB nauw samen met FIFA en een werkgroep van voetbalbonden en professionele Leagues.