Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spelregelvernieuwing

Wat vind jij het irritantst als je naar voetbal kijkt? Tijdrekken? De bal wegtrappen na een overtreding? Gezeur tegenover de scheidsrechter(s)? De KNVB vindt dat we moeten blijven denken aan de toekomst van het prachtige spelletje voetbal! Hoe krijgen we het voetbalspel aantrekkelijker, sportiever en eerlijker?

Met die insteek wordt er gekeken naar vernieuwingen van de spelregels in het voetbal. In maart 2020 is er, na meerdere brainstormsessies, een top vijf aan spelregels vastgesteld waarmee de KNVB, samen met alle betrokkenen, mee (verder) wil testen. Dat zijn:

  • self-pass na een overtreding of hoekschop
  • intrap/indribbel in plaats van een ingooi
  • tijdstraf na een gele kaart
  • mogelijkheid om door te wisselen
  • zuivere speeltijd (alleen betaald voetbal)

Een aantal van deze spelregels is al ingevoerd, zoals bij de recreatieve competities voor senioren. Spelers die daar een gele kaart ontvangen, moeten tien minuten naar de kant.

Aan de hand van deze spelregel top vijf en een open blik naar andere spelregelvernieuwingen, kijken we vooruit naar de toekomst van het voetbal. Dit doen we op basis van onderzoek naar de effecten op de aantrekkelijkheid, sportiviteit en eerlijkheid van het spel en de ervaringen van de spelers, trainers en scheidsrechters. Zo zijn we in het seizoen 2020/’21 gestart met een kleine pilot met de self-pass en intrap/indribbel bij een aantal O13 competities in de kop van Noord-Holland. Met ingang van het seizoen 2021/’22 willen we dit landelijk gaan testen, waarbij we ook mikken op de recreatieve seniorenvoetballers. Bij elke doelgroep kijken we naar de behoeften en wensen van die groep, want uiteindelijk is de ervaring en spelplezier van de voetballer het belangrijkst!

Naast de actie die de KNVB zelf onderneemt, zijn er ook voldoende verenigingen en clubs die hierin willen meedenken en participeren!