Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Trainersbeurs

Om meiden en vrouwen aan te moedigen een voetbaltechnische functie in het amateurvoetbal te gaan bekleden, heeft ING de trainersbeurs geïntroduceerd. Via deze beurs worden meiden en vrouwen gestimuleerd voor een opleiding tot trainer, scheidsrechter, hoofd opleiding of bestuurder in het amateurvoetbal.

Om de volgende stap te maken in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal stelt ING 200.000 euro beschikbaar. De zogenaamde trainersbeurs heeft als doel om de komende vier jaar 400 vrouwen op te leiden in verschillende voetbaltechnische functies in het amateurvoetbal. Dit nieuwe initiatief draagt bij aan de gezamenlijke ambitie van ING en de KNVB die is uitgesproken in februari 2020; 25 procent groei van het vrouwelijk kader in het voetbal in 2025. De KNVB verzorgt de uitvoering van de beurs. De beurs is een bedankje aan de vertrekkende bondscoach van de OranjeLeeuwinnen, Sarina Wiegman.

Op dit moment is slechts drie procent van de trainers met een licentie op de voetbalvelden vrouw. ING wil met haar trainersbeurs meiden en vrouwen aanmoedigen om voetbaltrainer te worden of een andere technische kaderfunctie in het voetbal te bekleden. Dat is nodig, want uit onderzoek van de KNVB komt naar voren dat er onder andere financiële en cultuurbarrières zijn voor vrouwen om een opleiding te volgen in de voetbalwereld. De helft van het totale budget wordt ingezet om deze barrières weg te nemen door de juiste omgeving te creëren binnen de verenigingen, vrouwen te coachen en te begeleiden en om campagne te voeren om vrouwen te werven. De andere vijftig procent wordt ingezet om opleidingen op verschillende niveaus te bekostigen.

Ondersteuning op individueel niveau

Vrouwen kunnen voor een individuele beurs in aanmerking komen als ze zich aanmelden voor het volgen van een UEFA C-, B- of A-opleiding. Aan de deelnemers wordt om de eigen motivatie te stimuleren een eigen bijdrage van minimaal tien procent gevraagd. De beurs richt zich niet op trainersopleidingen voor pupillen- en juniorenvoetbal, omdat deze specifieke opleidingen deels al door gemeentes worden gesubsidieerd.

Vrouwen die zich willen aanmelden voor de beurs kunnen contact opnemen met Johan van Heertum.

Ondersteuning op verenigingsniveau

Amateurverenigingen kunnen zich aanmelden bij de KNVB voor een programma met als doel de verenigingen te helpen met onder andere het werven, begeleiden, opleiden en behouden van onder meer vrouwelijke trainers. Hiervoor start in september 2021 een ‘pilot’ waar een beperkt aantal verenigingen aan mee kunnen doen. Amateurclubs hoeven geen sponsorcontract met ING te hebben om te kunnen deelnemen. Geïnteresseerde clubs kunnen zich via onderstaand emailadres melden.

Verenigingsprogramma

Meld je aan voor het programma.

Laatste nieuws