Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vragen webinar 'Meer gelijkwaardige jeugdcompetities; hoe organiseren we dat?'

Vanwege de grote belangstelling zijn tijdens de uitzending niet alle ingestuurde vragen van kijkers aan bod gekomen. De vragen die niet zijn behandeld, inclusief de antwoorden vanuit de KNVB vind je hieronder terug.

Teamindex

 

Wat is een bondsteam?

Om het mDWF in te kunnen vullen moet eerst het zgn. bondsteam met de juiste spelers en stafleden gevuld zijn. Spelers uit het bondsteam staan elke wedstrijd standaard op het wedstrijdformulier, zodat je alleen de wijzigingen op de wedstrijddag hoeft door te voeren. Je hoeft dus niet steeds alle spelers opnieuw in te voeren. Leden van een bondsteam zien via de Voetbal.nl app in welk team ze zijn ingedeeld en kunnen de geplande wedstrijd inzien.

 

Hoe wordt de sterkte van een team cq speler bepaald?

Het is een vrij complexe formule maar komt in het kort op het volgende neer; er wordt gekeken in welke competities en in welke wedstrijden een speler aanwezig is geweest. Op basis van de uitslag en de sterkte van de tegenstander in deze wedstrijden krijgt de speler er punten bij of gaan er punten af. Dit doen we over alle wedstrijden van een speler in de afgelopen seizoenen. Zo krijgt elke speler een score. Op basis van de spelers in een bondsteam wordt vervolgens de Teamindex bepaald. Het juist invullen van het mDWF is dus enorm belangrijk.

 

Hoe bepaal je voor de Teamindex een spelersindex op basis van de afgelopen 5 jaren? Moet daarvoor geen data worden verstrekt over individuele spelers?

We baseren de index alleen op basis van zijn/haar aanwezigheid bij een wedstrijd en de uitslag. We gebruiken dus geen andere individuele gegevens (zie vraag 2). Op deze manier wordt de informatie van de wedstrijdformulieren van de afgelopen seizoenen dus gebruikt om de competities voor alle spelers beter en leuker te maken.

 

Indien team op basis van de Teamindex op 1e klasse-niveau uitkomt, maar graag wil worden ingeschreven in hoofdklasse. Wordt dat toegestaan?

Als daar ruimte voor is kan een team alsnog worden toegelaten mits de Teamindex niet al te afwijkend is.

 

Als ik het goed begrijp, moeten we voor alle teams de spelers ingedeeld hebben in een bondsteam voor 12 juli. Dus niet (Zuid 1), alleen bij O15 en O19?

Voor alle de teams die uitkomen in een competitie waar de Teamindex gebruikt worden moeten de bondsteams voor 12 juli gevuld worden. Zie deze pagina.

 

Wij kunnen geen volledig O12 team vormen en hebben deze spelers een jaar vervroegd in de O13 competitie opgegeven. Kunnen jullie ervoor zorgen dat zij zoveel mogelijk tegen leeftijdsgenoten worden ingedeeld in West II?

Nee, niet per se tegen leeftijdsgenoten. Wel worden de O12-spelers apart meegewogen in de O13 en dus wordt het team aan de hand van deze Teamindex ingedeeld.

 

Wij hebben bij JO15-1 nog vijf spelers waarvan we niet weten welke twee van de vijf spelers in dit team komen. Het is voor ons nog lastig in te schatten of de huidige JO15-2 speler "beter" is of de huidige JO13-1 speler. Hoe moeten we hiermee omgaan i.v.m. de Teamindex?

Probeer het zo goed als mogelijk in te vullen. De Teamindex is een berekening van alle spelers uit het team. Aangezien de spelers elkaar qua sterkte niet veel zullen ontlopen zal de consequentie voor de Teamindex minimaal zijn als er alsnog een wissel van spelers zal plaatsvinden.

 

Afgelopen seizoen is gebleken dat als een ploeg alles met 1 doelpunt verliest, twee klassen naar beneden gaat. Hierdoor werd in de tweede reeks alles met 10+ doelpunten gewonnen. De reeks erop werd de klasse verhoogd, maar werd nog met veel doelpunten verschil gewonnen. Ondanks alle verlies in de hoogste klasse, bleek de ploeg wel op de juiste plaats te zitten. Wordt hier komend seizoen wel naar gekeken?"

Alle uitslagen van de teams worden verwerkt in de Teamindex van het volgende seizoen, hiermee is het systeem zelfcorrigerend. Het is wel enorm belangrijk om de juiste spelers in het bondsteam te plaatsen én op het mDWF te vermelden. Als de Teamindex aanleiding geeft om een team 2 klassen lager of hoger in te delen dan houden we dit team gedurende het seizoen extra in de gaten.

 

Is de data die van de afgelopen 5 jaar wordt bewaard wel AVG-proof?

Ja, deze opgeslagen data is in lijn met de AVG. Zie voor nadere informatie ons privacy-statement op de website.

 

Voor JO13-19 geldt de teamindex, voor JO15-19 geen klasseninschrijving. Hier lijkt wat overlap in te zitten?

In de categorieën waar geen klasseninschrijving gehanteerd wordt (Zuid: JO15 en JO19, Noord: JO15), zullen we de teams o.b.v de Teamindex zelf indelen naar het gewenste niveau.

 

Geldt de Teamindex alleen voor de B-categorie of ook voor de A-categorie?

Alleen voor de B-categorie.

 

Geldt de Teamindex ook voor alle pupillenteams?

Nee, de Teamindex geldt vooralsnog niet voor pupillenteams.

 

Er zijn ook clubs die niet kunnen selecteren en al blij zijn als ze 2 teams op de been kunnen brengen. Met een Teamindex kun je dan toch verwachten dat ze goed indelen?

De clubs moeten zelf de teams samenstellen en kunnen dat inderdaad vaak goed zelf bepalen. Dan kan het echter nog steeds het geval zijn dat deze teams in een poule terecht komen waar grote krachtsverschillen aanwezig zijn. Door de Teamindex te gebruiken proberen we dit te vermijden.

 

Wat is het verschil tussen Teamindex en geen klasse indeling?

Clubs kunnen nu nog aangeven in welke klasse ze een team willen plaatsen. Er wordt dan binnen een klasse gekeken hoe de teams verdeeld moeten worden naar poules. Zonder klasse-inschrijving kan de KNVB o.b.v. de Teamindex nog beter inschatten welke teams in welke klasse of groep van teams moeten komen. Alles om zoveel mogelijk gelijkwaardige en leuke competities voor de spelers te creëren.

 

Heeft de KNVB de Teamindex zelf bedacht? Of is het idee afkomstig van een andere sportbond, of wellicht uit een ander land?

De KNVB heeft de Teamindex zelf bedacht, maar de inspiratie komt van andere sporten en ook het betaald voetbal. Zo wordt er bijvoorbeeld in het tennis en golf met speelsterktes/handicaps gewerkt waarbij de spelers van ongeveer gelijke sterkte tegen elkaar uitkomen. SciSports, met wie we dit project doen, doet hetzelfde voor het betaald voetbal. Op basis van wedstrijdgegevens bepalen ze de (relatieve) sterkte van profvoetballers over de hele wereld.

4-fasen model

 

Geldt het 4 fasen voetbal ook voor JO7?

Ja bij de O7 (mini-pupillen) wordt er ook gespeeld in 4 fasen. Wel volgt er een aparte speeldagenkalender per district.

 

Wordt er rekening gehouden met spreiding in de schoolvakanties? Sommige regio's hebben te maken met verschillen in de timing van de vakanties.

Ja, het is een streven om rekening te houden met alle schoolvakanties. Echter kan het gebeuren dat dit niet past in de speeldagenkalender en kunnen wij alsnog anders besluiten. Uit de pilot in West en onderzoek onder de leden was dit een grote wens van onze clubs en met name wedstrijdsecretarissen om geen pupillen wedstrijden meer vast te stellen in de schoolvakanties.

 

Er worden vanaf JO10 toch wel standen en uitslagen bij gehouden?

Nee, bij de categorieën O7 t/m O10 jaar worden er sinds het seizoen 2017/’18 geen uitslagen en ranglijsten gepubliceerd. Het komende seizoen 2020/’21 blijven de standen en ranglijsten bij de Onder 11 en Onder 12 pupillen wel zichtbaar.

 

Worden de standen voor JO11 en JO12 aankomend seizoen niet meer gepubliceerd/zichtbaar?

Er worden komend seizoen wel standen en uitslagen gepubliceerd voor de O11 en O12. Zie dit artikel.

 

In de 4 fasen speel je 1x tegen een tegenstander of is het binnen een blok een hele competitie dus 2x tegen elkaar spelen?

In iedere fase speel je 1 keer tegen een tegenstander. Het is dus een halve competitie, een uitzondering daargelaten.

 

Spelen we niet veel meer wedstrijden door de 4-fasen en past dit wel in de kalender?

Ja, dit past in de speeldagenkalenders. Uitgangspunt is minimaal 24 wedstrijden met als doel zo snel mogelijk komen tot gelijkwaardige wedstrijden en dus meer spelplezier

 

Kun je ook heringedeeld worden tussen verschillende klassen? Dus bijvoorbeeld van 1e klasse naar Hoofdklasse of andersom?

Ja, dit is mogelijk. Als we zien dat de Teamindex van een team veel te hoog of te laag is voor een bepaalde klasse kijken wij naar een beter passende klasse voor dit team.

 

Gaan jullie het maximum aan dispensatiespelers bij deze jeugd ook aanpassen? Want in principe maakt het nu niet veel uit hoeveel dispensatiespelers je hebt als je op niveau wordt ingedeeld. Wij zijn namelijk een kleine club en we moeten door deze max. aan dispensatie spelers van een JO8 team een JO9 maken

De impact van te jonge kinderen op de ongelijke uitslagen/wedstrijden is enorm, wat niet bijdraagt aan gelijkwaardige wedstrijden en het vergroten van het spelplezier. Dit is waarom wij ook adviseren alle kinderen in de juiste leeftijdscategorie te laten spelen. De dispensatieregeling in de pupillen blijft in de 4 fasen dan ook ongewijzigd. In de JO7, JO8 en JO9 en de JO10 (6x6) mag er 1 dispensatiespeler mee doen. In deze competities is de automatische dispensatie (waarin alle meiden standaard 1 jaar ouder mogen zijn) niet van toepassing. In de JO11 en JO12 (8x8) mogen er 2 dispensatiespelers meedoen en is de automatische dispensatie wel mogelijk. Voor meer informatie, zie deze pagina.

 

Met de teaminschrijvingen was het niet meer mogelijk om gelijktijdig thuis wensen door te geven voor de jeugdelftallen in een reeks. Hoe kan je dit toch doorgeven?

Wensen voor teams die uitkomen in een najaar- en voorreeks kunnen niet worden doorgegeven. Deze worden door de KNVB zo ingedeeld dat er zoveel mogelijk evenwicht is.

 

Is er in het 4-fasen voetbal sprake van een vaste poule grootte?

Nee, de poule grootte is afgestemd op het aantal mogelijke speelweekenden in een fase. Echter kan dit per poule verschillen, rekening houdend met de reisafstanden.

Gemengde competities

 

Aan welke regels moet er voldaan worden als je een meidenteam uit een samenwerking met verschillende clubs wilt samenstellen en in wilt schrijven?

Er zijn drie mogelijkheden om teams en jeugdafdelingen te laten samenwerking. Op vrij eenvoudige wijze kunnen verenigingen in gezamenlijkheid een gezamenlijk team samenstellen en aan een competitie laten deelnemen. Dit kan vanuit 2 verenigingen maar ook vanuit meer dan 2 verenigingen. Meer informatie daarover kun je vinden op deze pagina.

 

Wij zien dat de meiden bij JO teams vanaf de JO15 stoppen of naar de senioren willen. Hoe ervaren jullie dit?

Vanaf O15 worden de verschillen groter tussen jongens en meiden. Meer informatie hierover kun je vinden op deze pagina.

Het is dan van belang om goed te kijken naar de ontwikkeling en wensen van de individuele voetbalster, met haar in gesprek te gaan en te kijken welk aanbod de vereniging daarvoor kan creëren. Veelal zien we dat meidenteams en/of individuele meiden vanaf de JO15 de stap maken naar de MO-lijn (MO17/MO19), om daarna door te stromen naar de senioren.

Of meiden vanuit JO15 direct de stap naar de senioren Vrouwen kunnen maken is individueel maatwerk. Hierbij kan rekening gehouden worden met haar fysieke, voetbal mentale, en maatschappelijk ontwikkeling. Het kan ook afhankelijk zijn van het niveau waarop het Vrouwenteam speelt en wat de samenstelling is van dit team, bijvoorbeeld in leeftijd.

We zien in het algemeen behoorlijk veel uitstroom bij de junioren, zowel bij jongens als meiden. Dit kan ook zeker veroorzaakt worden omdat niet alle verenigingen al alle categorieën van de bovenbouw in de jeugdopleiding voor meiden een team kunnen aanbieden. Soms kan het zinvol zijn om te bekijken of je dit in samenwerking met een andere vereniging wel kan, zie daarvoor deze pagina.

Heeft jouw vereniging geen aanbod meer om individuele meiden een goede plaats te bieden dan roepen we deze verenigingen op om deze speelsters te begeleiden naar een vereniging die dit aanbod wel heeft. Dan blijft de speelster in ieder geval behouden voor de sport.

 

Waarom nog een onderscheid maken tussen de JO en de MO in deze leeftijd als er totale uitwisseling mag zijn?

Bij de O7, O8, O9, O10 en O12 bieden we alleen JO (Jeugd Onder) competities aan. Schrijf een meidenteam altijd in de juiste leeftijdscategorie in. Alleen op die manier kunnen we teams een veel beter en gelijkwaardiger competitie-aanbod bieden. Laat je het huidige O9 meidenteam direct doorstromen naar MO11 of JO11, dan is het moeilijker om een goed en gelijkwaardig competitie-aanbod te organiseren. De kans op leeftijds-, en niveauverschillen en minder leuke wedstrijden is dan groter. Vanaf O11 bieden we zowel JO- als MO-competities aan in de categorieën O11, O13, O15, O17 en O19. Meiden gaan steeds jonger voetballen, vanaf O11 bieden we meidencompetities aan omdat er op dit moment nog steeds een groep meiden is die later instroomt in voetballen.

Voor meer informatie: zie deze en deze pagina.