Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeroen Manschot: 'De VAR heeft ons vak eerlijker gemaakt'

KNVB Media
KNVB Media
9 april, 17:00
13:41

In de zevende aflevering van 'Extra Tijd' een portret van Jeroen Manschot. - Foto: KNVB Media

In het voetbalseizoen 2020/'21 portretteren we tien verschillende scheidsrechters uit de Eredivisie. Aan de hand van diverse VAR-momenten vraagt presentator Milan van Dongen naar bepaalde beslissingen en verschillende regels. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het leven van een scheidsrechter buiten het veld. In de zevende aflevering van 'Extra Tijd': Jeroen Manschot.

De 38-jarige Manschot wisselt het fluiten in het betaald voetbal af met een kantoorfunctie in Zeist. Hij laat Milan zijn werkruimte zien van waaruit hij meewerkt aan de ontwikkeling van scheidsrechters op het landelijke niveau van het amateurvoetbal. Oftewel, de arbiters in de Tweede en Derde divisie en Hoofdklassen. "Die proberen we beter te maken."

Mimiek

Manschot stopte met voetbal toen hij bij de A-junioren speelde. "Ik vond fluiten leuker dan voetballen. Bij de amateurs heb ik veel bagage opgedaan, voordat ik op mijn 30e debuteerde in de Eredivisie." Daar roept hij soms bepaald beeld op. "Ik schijn een bepaalde uitstraling te hebben waardoor het lijkt alsof ik op een arrogante manier fluit. Terwijl ik dat niet ben en ook nog nooit van een trainer of speler heb gehoord. Het is een beeld dat mensen van je hebben en dat is niet altijd even leuk om te horen. Maar mijn mimiek schijnt arrogantie uit te stralen. Daar moet ik aan werken."

Als VAR is dat geschreeuw soms wel lastig, omdat je juist op die lijn wilt komen om te zeggen dat je alles rustig gaat checken.

Na een potje footgolf is het tijd voor het bespreken van de VAR-momenten. Milan en Jeroen nestelen zich achter de laptop en kijken terug naar de Eredivisiewedstrijd Fortuna Sittard - Ajax, waar een doelpunt van Zakaria Labyad door arbiter Dennis Higler op advies van VAR Manschot wordt afgekeurd. Het valt Milan op dat er altijd een hoop 'getetter' over en weer is. "Je hoort inderdaad veel geschreeuw en gepraat. Het zijn belangrijke beslissingen en iedereen wil daar iets over kwijt. Als VAR is dat soms wel lastig, omdat je juist op die lijn wilt komen om te zeggen dat je het rustig gaat checken."

Het belang van de videoarbitrage is voor Manschot helder. "De VAR heeft het scheidsrechtersvak eerlijker gemaakt. Leuker weet ik niet. Het is natuurlijk nooit leuk om naar de kant geroepen te worden, maar het geeft je wel de parachute om de wedstrijd eerlijker te laten verlopen. En daar ben ik voorstander van."

Eerder in Extra Tijd

#1 met Björn Kuipers #1 met Björn Kuipers "Scheidsrechter zijn is topsport."

#2 met Dennis Higler #2 met Dennis Higler "Het geeft een kick om onderdeel van het spelletje te zijn."

#3 met Bas Nijhuis #3 met Bas Nijhuis "Fluiten is echt supergaaf om te doen."

#4 met Allard Lindhout #4 met Allard Lindhout "Als scheidsrechter wil je onzichtbaar zijn."

#5 met Martin van den Kerkhof #5 met Martin van den Kerkhof "Ik voel me bevoorrecht."

#6 met Jochem Kamphuis #6 met Jochem Kamphuis "De VAR is een parachute om de juiste beslissing te nemen."

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen