Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jochem Kamphuis: 'De VAR is een parachute om de juiste beslissing te nemen'

KNVB Media
KNVB Media
12 maart, 17:15
13:54

Jochem Kamphuis spreekt met Milan van Dongen over zijn scheidsrechterscarrière en diverse VAR-momenten. - Foto: KNVB Media

In het voetbalseizoen 2020/'21 portretteren we tien verschillende scheidsrechters uit de Eredivisie. Aan de hand van diverse VAR-momenten vraagt presentator Milan van Dongen naar bepaalde beslissingen en verschillende regels. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het leven van een scheidsrechter buiten het veld. In de zesde aflevering van 'Extra Tijd': Jochem Kamphuis.

Presenator Milan van Dongen ontmoet Kamphuis in Gasselte waar beide heren een ronde door het bos rijden op de mountainbike. "Dit is voor mij een fijne alternatieve training. Je hoeft niet altijd op het veld te rennen." Kamphuis begon met fluiten op zijn zeventiende. "Ik raakte geblesseerd en moest revalideren. Om die periode te overbruggen, ben ik scheidsrechter geworden. Mijn vader raadde mij vervolgens aan om te blijven fluiten, omdat ik hierbij meer kansen had. Daarna ging het snel. Na twee jaar in het amateurvoetbal belandde ik al op de C-lijst."

Kamphuis noemt het voetbal een superinteressante wereld. De negatieve aandacht neemt hij op de koop toe. "Daar heb ik de loop der jaren mee leren omgaan. Ik heb de mentale kracht ontwikkeld om mij niet druk te maken om zaken waar ik geen invloed op heb." De scheidsrechter vindt de VAR een fijne aanvulling voor de sport. "Het is een fantastisch systeem, een parachute die helpt om de juiste beslissing te nemen. Dit komt de eerlijkheid ten goede. De VAR is er voor de momenten dat iedereen op de bank ziet dat de scheidsrechter fout zit. Hij moet er niet zijn voor de kleine dingen."

Eerder in Extra Tijd

#1 met Björn Kuipers #1 met Björn Kuipers "Scheidsrechter zijn is topsport."

#2 met Dennis Higler #2 met Dennis Higler "Het geeft een kick om onderdeel van het spelletje te zijn."

#3 met Bas Nijhuis #3 met Bas Nijhuis "Fluiten is echt supergaaf om te doen."

#4 met Allard Lindhout #4 met Allard Lindhout "Als scheidsrechter wil je onzichtbaar zijn."

#5 met Martin van den Kerkhof #5 met Martin van den Kerkhof "Ik voel me bevoorrecht."

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen