Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dennis Higler: 'Je hoeft niet altijd de baas te zijn'

KNVB Media
KNVB Media
20 november, 17:15
14:41

Foto: KNVB Media

In het voetbalseizoen 2020/2021 portretteren we tien verschillende scheidsrechters uit de Eredivisie. Aan de hand van diverse VAR-momenten vraagt presentator Milan van Dongen naar bepaalde beslissingen en verschillende regels. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het leven van een scheidsrechter buiten het veld. In de tweede aflevering van 'Extra Tijd': Dennis Higler.

Als speler wist ik het altijd beter, dus toen zeiden ze: 'Ga het zelf maar een keer doen.' Het is een veel gehoorde reden waarom scheidsrechters zijn gaan fluiten. Zo ook Dennis Higler (35), die al snel talentrijk bleek en doorstoomde naar de Eredivisie. "Het geeft een kick om onderdeel van het spelletje te zijn. In het begin ging het fantastisch. Iedereen was enthousiast. Een nieuw talent."

Dennis Higler: Relaxed, ontspannen, in control.

 Vertrouwen

Daarna brak er voor Higler een moeilijke periode aan. "Ik gaf mijn kaarten wat te makkelijk. Ik kreeg een hele hoop kritiek. Als ik naar mezelf kijk in die periode dan was ik niet ontspannen. Dennis, ben je boos, kreeg ik vaak te horen."

Hij heeft die periode achter zich gelaten. Dat heeft ook met vertrouwen te maken. Je hoeft niet altijd de baas te zijn. Ik vind het juist fijn om op het veld niet op te vallen. Er alleen maar te zijn als er situaties zijn die daar om vragen. Relaxed, ontspannen, in control. 

Parachuutje

Met de komst van de VAR is er steeds meer aandacht voor de scheidsrechter. "Dat vind ik mooi. We laten graag zien wat wij er allemaal voor doen, om te zorgen dat die wedstrijd goed gaat. Wat we doen aan voorbereiding, wat we doen aan training."

Ook Higler moest wennen aan de VAR. "De eerste keer denk je, jeetje, want je wilt niks missen. Je wilt alles zelf goed zien. Maar tegenwoordig ben ik er wel blij. Het is voor mij een soort parachuutje. Als een verkeerd beslissing neem, weet ik dat er in iemand in Zeist is, die mij kan redden."

'Het is voor mij een soort parachuutje. Als een verkeerd beslissing neem, weet ik dat er in iemand in Zeist is, die mij kan redden.'

Handigheid

Zelf zit hij ook achter de knoppen, zoals onlangs bij FC Twente - PEC Zwolle. Higler laat zien hoe de software werkt om buitenspel te kunnen vaststellen. Daar moeten we handigheid in krijgen. Is het op de grond dan is het makkelijk. Dan kun je die lijn eendimensionaal trekken." 

Maar moet je de lucht in dan wordt het lastiger. Wat is het verst, de schouder, de knie, het hoofd? Dan moet je eerst op de grond die lijn kalibreren. Vervolgens wil ik naar die voeten toe en dan omhoog. Dan zie je dat ie veel closer is dan dat het in eerste instantie lijkt.

Geintje

In dezelfde wedstrijd haalde scheidsrechter Serdar Gözöbüyük een geintje uit met Wout Brama. De Twente-speler had zojuist de goal van zijn leven gescoord waarna Gözöbüyük zogenaamd contact zocht met de VAR: 'Wat zeg je, moet ik hem afkeuren?' "Ik had het niet meteen door omdat ik ze niet op het scherm had. Maar humor wordt gewaardeerd. Het is de beste manier om zaken op te lossen als er spanning op staat."

Nut

Uit een ander voorbeeld blijkt duidelijk het nut van de VAR. Bij Feyenoord - Sparta geeft Kevin Blom Sparta in eerste instantie een vrije trap net buiten de zestien. "Als je hem live ziet, dan denk ik ook in eerste instantie. Goed gezien, die is erbuiten. Je hoort het ook aan de reactie van de verslaggever. Het grootste deel van het lichaam van de speler is erbuiten, hij valt er buiten."

Maar de VAR ziet dat de overtreding er binnen is. De lijn hoort ook bij het strafschopgebied. Dit is een feitelijke beslissing. Hier is geen interpretatie voor nodig. 

Dennis Higler krijgt de FIFA-badge uitgereikt in 2018.

Discussie

Higler snapt de discussie over de VAR. Maar het maakt het ook eerlijker. Voorheen had je wel eens een gevoel, poeh, buitenspel, geen buitenspel. Nu heb je gewoon het bewijs. En het is ook vlieguren maken. We zijn dit jaar met de software begonnen. Daar moet je handigheid in krijgen.

De VAR zal zich nog ontwikkelen net als Higler zelf. Zijn ambities houden niet op bij de Eredivisie. De eerste internationale stappen zijn gezet met wedstrijden in de Europa League. "En als ik dat goed doe, zullen er ongetwijfeld kansen komen."

Extra Tijd: Björn Kuipers Extra Tijd: Björn Kuipers Ga naar aflevering 1 van Extra Tijd met Björn Kuipers.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen