Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verenigingen kunnen extra geld verdienen met inzamelen plastic flesjes en blikjes

KNVB Media
KNVB Media
14 juni 2021, 10:41

Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op plastic flesjes en niet-commerciële sportverenigingen mogen het statiegeld houden en aan de club besteden of aan een goed doel schenken. - Foto: KNVB Media

Bij sportverenigingen worden jaarlijks veel blikjes en plastic flesjes met water of frisdank verkocht. Clubs kunnen geld verdienen door deze in te zamelen. Er zit 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes. Niet-commerciële sportverenigingen mogen het statiegeld houden en aan de club besteden of aan een goed doel schenken.

Sportverenigingen kunnen zich aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dat houdt in dat leden en bezoekers hun flesje en blikjes kunnen doneren aan de club en dat de vereniging het statiegeld niet terug hoeft te geven.

Voor het inzamelen kunnen sportverenigingen kosteloos een minicontainer en een communicatiepakket bestellen bij Statiegeld Nederland

Hoe werkt het?

  • Registreer je via Statiegeld Nederland als innamepunt. Daarna ontvang je informatie over het bestellen van de gratis container(s) en het communicatiemateriaal.
  • Ongeveer 5 werkdagen na de registratiebevestiging ontvang je labels met een unieke code die je aanbrengt op de sluitstrips van de zak. Aan de hand van de unieke code weet Statiegeld Nederland van welke club de flesjes en blikjes afkomstig zijn en welk bedrag er moet worden gestort. 
  • Zet de minicontainer op een zichtbare en logische plaats. 
  • Maak je leden en bezoekers duidelijk wat ze met de statiegeldflesjes en -blikjes moeten doen en wat de club met de statiegeldopbrengst gaat doen. 
  • De statiegeldflesjes - en blikjes verzamel je in speciale zakken, die je bij de grossier kunt bestellen. De zakken worden afgesloten met een sluitstrip met het specifieke label van de club, dat de unieke barcode bevat.
  • Spreek af met je grossier dat die de zakken retour neemt.
  • Maandelijks ontvangt de vereniging een overzicht van het statiegeld op de ingeleverde flesjes  en blikjes en de opbrengst wordt op de rekening van de club bijgeschreven.
  • Via de communicatiekanalen van de club kun je duidelijk maken waar het geld aan besteed gaat worden en kun je de leden aansporen om de flesjes in te leveren. 

Voorbeeld 

Een gemiddelde voetbalvereniging verkoopt al gauw 200 PET flesjes per week. Voor de invoering  van het statiegeld verdwenen die vaak in het restafval, waar plastic (voornamelijk flesjes) zo’n 60% van het totale afvalvolume inneemt. Als je die plastic flesjes apart inzamelt, dan verdien je in dit voorbeeld 30 euro per week. Dat is 1200 euro per jaar, als je er van uitgaat dat de kantine 40 weken per jaar open is. Bovendien heb je minder afval, waardoor je ook flink kunt besparen op het contract met de afvalverwerker.

Sparen voor een groot scherm in de kantine Sparen voor een groot scherm in de kantine Lees hier hoe vv Nieuwerkerk al 2700 euro verdiende met statiegeld op plastic flesjes.

Wat is Statiegeld Nederland? 

Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor de uitrol van het statiegeldsysteem in Nederland. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en vrijwillige innamepunten. Verplichte innamepunten zijn onder andere supermarkten, tankstations en OV-locaties. Vrijwillige innamepunten zijn onder andere bioscopen, pretparken en sportverenigingen. Er is budget beschikbaar om afvalbakken en communicatiemateriaal te leveren aan vrijwillige innamepunten.  

Aan groothandels wordt gevraagd om de PET flesjes en blikjes op te halen bij sportverenigingen die klant zijn. In samenwerking met Stichting Statiegeld Nederland stellen zij eisen op voor onder andere afvalzakken, opslag, maximale vervuiling en innamefrequentie.  

 

Bekijk in deze video hoe je door plastic te scheiden geld kunt verdienen voor de vereniging.

De Groene Club 

De Groene Club staat voor duurzaamheid als verdienmodel voor de club en is in 2017 gestart met energiebesparingstrajecten. Inmiddels zijn er ruim 1200 deelnemers en onze slogan is “lage broeikas, volle clubkas!”. Een businessmodel maken van het statiegeldsysteem past binnen deze visie. Door de clubs te faciliteren om de afvalstromen efficiënt te scheiden worden zij zoveel mogelijk ontzorgd. 

Verbod op wegwerpplastic  

Sinds 1 juli 2021 worden ook geen (wegwerp)plastic frietbakjes, bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes meer verkocht aan sportverenigingen. Vraag jouw groothandel om een alternatief. Plastic bekertjes in de rust zijn voorlopig nog wel toegestaan, maar we adviseren alle verenigingen om leden op te roepen altijd een eigen bidon mee te nemen in de tas. 

Financierings-mogelijkheden Financierings-mogelijkheden Lees hier meer over mogelijkheden om duurzame maatregelen gefinancierd te krijgen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen