Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Nieuwerkerk haalde al 2700 euro op met statiegeld op kleine plastic flesjes

KNVB Media
KNVB Media
29 september 2022, 10:00

Ton Boonekamp met een container vol plastic flesjes. - Foto: vv Nieuwerkerk

2700 euro heeft vv Nieuwerkerk in iets meer dan een seizoen verdiend aan statiegeld op kleine plastic flesjes. De club zamelde er inmiddels ruim 18.000 in. Het spaardoel is een grote 85 inch televisie voor in de kantine. “Dan kunnen we eindelijk eens fatsoenlijk voetbal kijken met zijn allen”, zegt Ton Boonekamp.

Hij is voorzitter van de kantinecommissie van vv Nieuwerkerk. Het was zijn idee om voor iets extra’s te sparen middels het statiegeld. “Zo’n grote tv is hartstikke duur. Tussen de 5000 en 6000 euro ben je zo kwijt. Dat geld hebben we als club niet zomaar over om aan een scherm te besteden. Door het extra geld dat het statiegeld op kleine plastic ons oplevert, kan het wel’’, zegt hij.

Bijkomend voordeel is dat leden weten waarvoor ze hun flesjes weer moeten inleveren bij de bar. “Ze krijgen er straks iets moois voor terug. Dat motiveert. Sinds we hebben gecommuniceerd dat we sparen voor zo’n grote tv, worden er meer flesjes ingeleverd’’, ziet Boonekamp aan de periodieke overzichten die hij van het recyclingbedrijf krijgt.

Sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flessen op 1 juli 2021 kunnen sportverenigingen zich aanmelden als innamepunt. Ze krijgen speciale inzamelzakken- en bakken van Statiegeld Nederland. De opbrengst is voor de club. Al bijna 3000 sportverenigingen in Nederland doen mee.

Ton Boonekamp: "Leden krijgen er straks iets moois voor terug. Dat motiveert.''— Foto: vv Nieuwerkerk

VV Nieuwerkerk doet vanaf het begin van de regeling mee. “’We scheidden daarvoor al veel afval. Papier, kleding, glas en vet wordt apart ingezameld. We proberen zo min mogelijk restafval aan te bieden, want daar moeten we voor betalen’’, zegt Boonekamp. Het apart inleveren van plastic flesjes levert zijn club dus dubbel voordeel op. Het restafval wordt verminderd en de club krijgt ook nog 15 cent statiegeld per flesje.

Sinds de invoering heeft de vereniging de leden uitgebreid geïnformeerd. Leden krijgen zelf hun statiegeld niet terug, maar levert volgens Boonekamp geen wanklank op. “De meeste mensen vinden het prima om de club op deze manier te steunen. Zeker omdat we er iets van kopen waar de leden direct plezier van hebben.” Een enkeling neemt zijn gekochte flesje mee naar huis om het zelf in te leveren bij de supermarkt. Andersom komt ook voor, zegt Boonekamp. “De club attendeert leden erop dat ze hun statiegeldflessen van huis mee kunnen leveren, bij ons kunnen inleveren en zo de vereniging steunen.”

Het grootste deel van de flesjes wordt inmiddels keurig aan de bar ingeleverd. “We hadden eerst op het complex een aantal bakken staan waar mensen hun flesjes in konden doen. Maar die werden toch vaak als gewone afvalbak gebruikt. Daar zijn we dus vanaf gestapt’’, zegt Boonekamp. Elke dag maken hij en andere vrijwilligers een paar rondjes langs de gewone afvalbakken. Daar vissen ze de flesjes uit die toch zijn weggegooid. “Alle kleine beetjes helpen. Hoe meer flesjes we inzamelen, hoe sneller we hier in de kantine een mooi nieuw scherm hebben hangen.”

Vanaf 1 april 2023 gaat het sparen nog sneller. Dan is ook er een landelijk dekkend, consumentvriendelijk statiegeldsysteem voor blikjes operationeel. Boonekamp: "Als we de televisie hebben kunnen kopen, moeten we een nieuw spaardoel verzinnen. We hebben nog wensen genoeg. Zo’n doel maakt het inzamelen des te leuker."

Meer informatie Meer informatie Lees hier meer over hoe je als vereniging geld voor de clubkas kunt verdienen met het inzamelen van plastic flesjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen