Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Harmen Krul (CDA): 'We moeten voorkomen dat sport een ondergeschoven kindje wordt'

KNVB Media
KNVB Media
16 maart 2021, 17:23

Harmen Krul, zaalvoetballer in zijn vrije tijd, vindt dit een geschikt moment om na te denken over een speciale gezant voor de sport. - Foto: KNVB Media

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hebben leden van het KNVB Bondsbestuur gesprekken gevoerd met kandidaat-Kamerleden over de toekomst van de sport. Centraal in deze gesprekken stond de samenwerking tussen KNVB, sport en politiek. De KNVB heeft in totaal met zes politici gesproken. In aflevering 6: Harmen Krul (CDA) over de rol van sport en sportverenigingen in het onderwijs.

Bio:

  • Naam: Harmen Krul
  • Partij: CDA
  • Functie: Kandidaat-Tweede Kamerlid, plek 21
  • Weetjes: Noemt zichzelf dé jongerenkandidaat (26 jaar oud) van het CDA, werd op 18-jarige leeftijd militair bij de Koninklijke Marine en doet aan zaalvoetbal in zijn vrije tijd.

Wat is je favoriete voetbalmoment?

Krul: "Feyenoord-Borussia Dortmund in 2002. Sindsdien is Pierre van Hooijdonk ook mijn favoriete voetballer en ben ik nooit meer genezen van het Feyenoord-virus. Er is er nog eentje: finale Jupiler League play-offs 2010 tussen Sparta en Excelsior. Sparta zou winnen maar enkele seconden voor het einde won Excelsior alsnog. Ik was daarbij en heb nog nooit zo’n situatie meegemaakt als toen."

Welke rol heeft sport in de samenleving volgens jou en het CDA?

"Een heel belangrijke rol. We hebben een fantastische sportinfrastructuur. Die moeten we zien te behouden en door te ontwikkelen. Ik deel wel de zorgen over bewegingsarmoede. Alle verkiezingsprogramma’s staan er vol mee. We hebben daar allemaal ideeën over. We zitten nu in een periode dat kinderen minder bewegen. Dus we moeten waakzaam zijn op dit onderwerp. Er ontstaat van de pandemie nevenschade voor een grote groep mensen, schade die we nu nog niet goed kunnen overzien. Dus in ieder geval sport meenemen als preventiemiddel in de zorg."

Sport zou een veel centralere rol moeten spelen in de ontwikkeling van kinderen

"De maatschappelijke rol van de KNVB is hierin enorm, de bond heeft ook een signaleringsfunctie, daar zie je het als eerste als jeugd uit zicht raakt. Het CDA heeft 100 miljoen in het verkiezingsprogramma staan om de verbinding tussen onderwijs en sport te maken. Dat is een begin. Ik ben ook blij met jullie input hierover, die kan ik weer meenemen om aan de slag te gaan. Sport en sportverenigingen moeten we meer betrekken in het onderwijs. Zodat we vanuit onderwijs ook mensen naar de verenigingen kunnen stimuleren. Daar moet je middelen voor realiseren. Dat kunnen de verenigingen niet zelf."

Moet sporten in verenigingsverband gratis gemaakt worden met steun van de overheid?

"Ik vind die stelling lastig. We proberen het voor iedereen toegankelijk te maken, maar op de voorgestelde manier is het een zeer moeilijk uitvoerbare maatregel omdat dit ook heel veel geld gaat kosten. Ik vind het lastig om daar nu al iets over te zeggen. Ik denk dat sport interdepartementaal geïntegreerd moet worden. Dus met een bredere blik kijken naar hoe we sport brengen. CDA noemt dat burgerschapsvorming, onderdeel uitmaken van een team. Sport zou een veel centralere rol moeten spelen in de ontwikkeling van kinderen. Het aantal kinderen dat lid wordt van een vereniging neemt af, dat is zorgelijk."

"De overheid zou misschien een soort commissaris/gezant aanstellen die over de departementen heen kan kijken en de verbindingen kan leggen. Sport is iets dat zoveel raakvlakken heeft met andere departementen en thema’s. Daar is het nu het geschikte moment voor."

Wat zouden we als samenleving moeten investeren in sport? En waarom? (De begroting landelijke overheid voor sportbeleid ligt nu rond de 200 miljoen euro, red.)

"Ik zal mij als (hopelijk) nieuw Kamerlid verdiepen in de positie van de KNVB. Je zou moeten onderzoeken hoeveel sport kan opleveren in de besparing van de zorgkosten. Ik heb die cijfers nu niet paraat, maar het is wel goed om te gaan onderzoeken. Sport heeft een gigantische preventiewerking. De oplossing is om constant te blijven benadrukken dat sport zo’n grote rol speelt in preventie. En ik kan hier ook wel zeggen dat ik die 160 miljoen voor sport echt een fooi vind. We weten niet wat voor schade de stilstaande generatie (en vooral in deze crisistijd) heeft in de toekomst, maar we weten wel zeker dat dit gaat leiden tot hogere zorgkosten. Prioriteit is dat mensen weer meer kunnen bewegen, en na deze crisis de bewegingsarmoede aanpakken."

Hoe kijkt jij aan tegen het Nederlands voetbal? Wat kan er beter? Wat moet er anders?

"De positie van het vrouwenvoetbal zien we sterk verbeteren, maar kan nog altijd beter. Wel goed dat daar stappen worden gezet. We moeten de komende jaren elkaar goed vasthouden in de maatschappij, want de grote uitdaging van na deze crisis is echt niet te onderschatten. Samenhang telt zwaar, samenhang in en door de sport. Met de crisis die we nu hebben is de zorg reëel dat sport een ondergeschoven kindje wordt. Dat moeten we zien te voorkomen."

"Nederland is als samenleving zeer goed in de mate van vrijwilligers per vereniging. Alleen moeten we er wel voor zorgen dat sport toegankelijk blijft. Misschien mensen die een uitkering hebben en vrijwilliger zijn bij een vereniging vrijstellen van de sollicitatieplicht? Er zijn genoeg initiatieven die daar belangrijk in zijn."

Lees via de linkblokken hieronder ook de andere artikelen in deze reeks.

Lisa Westerveld (GroenLinks): 'Onderwijs moet meer aan sport doen' Lisa Westerveld (GroenLinks): 'Onderwijs moet meer aan sport doen' Lisa Westerveld over de rol van de overheid om sport voor iedereen mogelijk te maken.

Barbara Kathmann (PvdA): 'Met brede coalitie kunnen we beweegarmoede in 2030 opgelost hebben' Barbara Kathmann (PvdA): 'Met brede coalitie kunnen we beweegarmoede in 2030 opgelost hebben' Barbara Kathmann over de grote rol van sport in de samenleving.

Rudmer Heerema (VVD): 'Sport heeft te weinig 'stem' in politiek Den Haag' Rudmer Heerema (VVD): 'Sport heeft te weinig 'stem' in politiek Den Haag' Rudmer Heerema over het belang van meer aandacht voor sport in de politiek.

Van der Laan (D66): 'Sport faciliteert een fitte en veerkrachtige samenleving' Van der Laan (D66): 'Sport faciliteert een fitte en veerkrachtige samenleving' Oud-international Jeanet van der Laan vindt dat het belang van sport meer en beter onderkend moet worden.

Van Nispen (SP): 'Waar anders dan in het voetbal vind je zulke waardevolle rolmodellen?' Van Nispen (SP): 'Waar anders dan in het voetbal vind je zulke waardevolle rolmodellen?' Michiel van Nispen legt uit wat zijn plannen voor de sport zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen